liveblog Maatregelen
Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen
Nederland gaat 25 februari van het slot, de coronapas verdwijnt. Alleen voor grote evenementen binnen geldt straks 1G. Ook de anderhalvemeterregel en mondkapjesplicht vervallen, het thuiswerkadvies wordt aangepast. De horeca kan komende vrijdag al langer open, tot 01.00 uur. Volg onze liveblog met reacties van ondernemers en brancheorganisaties.
DEZE LIVEBLOG IS GESLOTEN. Richting een volgende persconferentie starten we een weer nieuwe Liveblog. Al aangemeld voor De Ondernemer-nieuwsbrief met onder meer het laatste nieuws over de coronamaatregelen? Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Inschrijven kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Laatste update: 18 februari 2022 09:10
Mondkapje af, gratis kop koffie in supermarkten terug
Als het mondkapje straks af mag in het openbare leven, komt in de supermarkten van Albert Heijn en PLUS het gratis kopje koffie voor klanten ook weer terug. Dat zeggen de supermarktketens desgevraagd tegen NU.nl. Aan het begin van de coronacrisis werd de koffie, die lopend of aan een tafel genuttigd kan worden, in de ban gedaan. Vanaf 25 februari gaat het koffieapparaat dus weer aan.
In het begin van de coronacrisis werd het koffieapparaat in de winkels van PLUS uitgezet uit hygiënische overwegingen. ,,En voor de doorstroming in de winkel", zegt een woordvoerder. Jumbo durft het volgens een woordvoerder nu alweer aan om koffie uit te delen aan klanten. ,,Waarbij het nu nog belangrijk is dat de klant voor en na het drinken van de koffie het mondkapje draagt."
Alle drie de supermarktketens noemen het sociale aspect van een bakkie kunnen doen in de supermarkt als een belangrijke reden de koffie zo snel mogelijk weer beschikbaar te maken. ,,Voor sommigen is de dagelijkse boodschappen doen een uitje. Daar hoort koffie bij", zegt de AH-woordvoerder. Of thee voor de liefhebber.

Luchtvaartsector wil af van reisbelemmeringen voor gevaccineerden
De luchtvaartsector heeft wederom opgeroepen de reisbelemmeringen zoals quarantaine- en testverplichtingen voor mensen die zijn gevaccineerd tegen corona op te heffen. Volgens de internationale brancheorganisaties IATA vormen gevaccineerde reizigers geen groter risico voor verspreiding van corona dan dat mensen normaal gesproken lopen.
Volgens IATA-baas Willie Walsh hebben reisbeperkingen grote impact gehad op mensen en economieën, maar is de verspreiding van het virus daardoor niet gestopt. Het is volgens hem daarom tijd dat ze worden opgeheven "nu we leren leven en reizen in een wereld die in de nabije toekomst risico's van Covid-19 zal kennen", aldus Walsh.
Volgens de IATA neemt de vraag naar tickets ondanks de nog altijd geldende maatregelen toe. Begin februari lag de ticketverkoop op bijna 50 procent van het niveau voor de crisis. Dat was in januari nog krap 40 procent. De stijging in een periode van twee weken tussen januari en februari is volgens de IATA de snelste sinds het begin van de crisis.
'Risico dat aantal coronabesmettingen na versoepeling thuiswerkadvies weer gaat stijgen'
Het ziekteverzuim in Nederland is in januari nog verder gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat komt door de grote aantallen coronabesmettingen. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie werd meer dan de helft van het aantal verzuimmeldingen veroorzaakt door corona, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.
,,Hoewel corona meer ziekmeldingen veroorzaakt, zien we sinds de komst van de omikronvariant en boostercampagne ook dat besmette werknemers sneller herstellen", zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare in een toelichting. ,,Van deze groep is 73 procent na twee weken hersteld. In november, toen we nog te maken hadden met de deltavariant, was dat 57 procent."
Afgelopen dinsdag heeft het kabinet het thuiswerkadvies versoepeld. Het overheidsadvies was om volledig thuis te werken als dat kan. Dat is nu: 'werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor'. Volgens Penders is er een risico dat het aantal coronabesmettingen hierdoor weer gaat stijgen. ,,Het naleven van de basisregels blijft daarom onverminderd belangrijk."
Horeca slaat flink in bij brouwers door versoepelingen en carnaval
De horeca is flink aan het inslaan bij bierbrouwers nu de coronamaatregelen steeds verder versoepeld worden, met onder meer langere openingstijden. Ook mag er weer carnaval gevierd worden, waar het bier natuurlijk rijkelijk zal vloeien in cafés en kroegen.
Overigens zijn de prijzen van bier wel verhoogd door de grote brouwers in Nederland vanwege de oplopende kosten voor grondstoffen, energie en transport. De bierprijzen gaan volgens vakblad Misset Horeca dit jaar 3 tot 5 procent omhoog. De horeca heeft eerder al gezegd die hogere prijzen door te zullen berekenen aan de klant, is te lezen in dit artikel.
Lees ook: Won Yip: 'Dossiers 'Groningen' en 'Toeslagenaffaire' zijn nog niets vergeleken met dit coronabeleid'
Burgemeester Halsema hint op niet innen boetes nachtclubs
Ze zei het niet met zoveel woorden, maar de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema sluit niet uit ze uiteindelijk afziet van de boetes voor de nachtclubs die zaterdagnacht meededen aan De Nacht staat op. In de laatste raadsvergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen liet ze doorschemeren dat als de clubs een goed verweer hebben, de 'preventieve last onder dwangsom' van 4500 euro per club wellicht kan worden geschrapt.
Kwijtschelden kan niet, zei ze, ,,want de boetes zijn rechtmatig opgelegd. Wat wij wel zullen doen is een voornemen tot invordering sturen aan de clubs. Op basis van uitgebreide zienswijzen zullen we dan een definitief besluit nemen over de invordering, waarbij wij ook kunnen áfzien van de invordering".
Halsema verdedigde het opleggen van de boetes wel. ,,De belangrijkste reden om een preventieve last op te leggen was dat wij veel signalen hadden dat men niet alleen op zaterdagavond open wilde zijn, maar ook op zondag, maandag, dinsdag en woensdag. Dat betekende dat we bij verder opengaan een volgende stap moesten kunnen zetten, namelijk sluiting, omdat wij niet konden accepteren dat het niet één avond was, maar eigenlijk het begin van volledige opening. Daarin moesten wij een sterke keuze maken."
De burgemeester voelde naar eigen zeggen een verplichting om te handhaven. ,,Ik kan me niet distantiëren van de regels die landelijk zijn vastgesteld." Maar ze koos er wel voor het om het boetebedrag met 4500 euro enigszins schappelijk te houden en niet te laten oplopen tot bijvoorbeeld 50.000 euro zoals bijvoorbeeld in Maastricht.
ANVR verwacht rem op reislust door testplicht
Tientallen vakantiebestemmingen verkleuren van oranje naar geel of zelfs groen. Dat is op zich goed nieuws voor de vakantieganger, maar wie terugkomt uit een land buiten de Europese Unie moet zich wel laten testen voor vertrek. En dat kan nog wel een rem zetten op de reislust, verwacht voorzitter Frank Oostdam van reiskoepel ANVR.
MOJO: prettig dat 1G niet buiten geldt, besluit niet onverwachts
Directeur van evenementen- en festivalorganisator MOJO Ruben Brouwer noemt het 'prettig' dat het 1G-beleid niet buiten geldt. Dat betekent namelijk dat bezoekers van festivals zich niet hoeven te laten testen voor toegang, zoals wel voor binnenevenementen met meer dan 500 bezoekers gaat gelden. Het dinsdag officieel aangekondigde besluit komt niet geheel onverwachts, zegt Brouwer.
,,We hadden al wel een beetje uit eerdere gesprekken begrepen dat het niet voor festivals zou gelden. Maar het was nog niet helemaal duidelijk, dus fijn dat het bevestigd is." Mocht het testbeleid wel voor festivals gelden, dan zou dat voor eendaagse festivals "kunnen werken", denkt Brouwer, "ervan uitgaande dat er voldoende capaciteit is." Maar voor meerdaagse festivals zou het echt "heel moeilijk uitvoerbaar" zijn, stelt hij, omdat in dat geval elke dag een nieuwe test moet worden gedaan. ,,Tussentijds testen op een festival waar 50.000 mensen zijn, dat is operationeel gewoon een nachtmerrie."
Dat weet het kabinet ook, denkt Brouwer, hoewel hij denkt dat dat niet de doorslag heeft gegeven voor dit besluit. ,,Ik denk dat de afweging is geweest: wat in de open lucht plaatsvindt, geeft toch een ander risicoprofiel dan indoor." Zelf is de MOJO-directeur het oneens met het besluit om 1G wel bij binnenevenementen toe te passen. ,,We vinden nog steeds dat het raar is dat je met vijfhonderd man in een feestcafé kan staan en overal in de maatschappij alles ongetest mag, behalve bij grote concerten binnen. Daar is geen goede onderbouwing voor."
Anna-Maria Giannattasio (Puur Events) ‘heel blij dat we weer los kunnen gaan’

Met een glimlach op het gezicht keek Anna-Maria Giannattasio van Puur Events naar de persconferentie van dinsdagavond, zo vertelde zij bij ‘Na Rutte en Kuipers’. Door de versoepelingen kan haar branche weer de deuren heropenen, zij het met een 1G-beleid bij grote samenkomsten. Giannattasio ziet uitsluitend het positieve, ook al is het de afgelopen periodes zeker niet makkelijk geweest.
OVV: door rol Van Dissel kon overheid niet breder kijken
Het Outbreak Management Team en het kabinet hadden vooral oog voor het bestrijden van het coronavirus. Dat perspectief bleef dominant en dat komt doordat RIVM-baas Jaap van Dissel 'in vrijwel alle crisisteams aanwezig was', concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Volgens de raad maakte 'de dominantie van dit perspectief het moeilijker voor adviseurs en besluitvormers om breder te kijken dan het thema infectieziekten'.
Van Dissel is voorzitter van het Outbreak Management Team, dat het kabinet de afgelopen twee jaar heeft geadviseerd over de aanpak van het coronavirus. Hij is directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarnaast is hij hoogleraar infectiezieken bij het universitair ziekenhuis LUMC in Leiden.
Drogisterijen verrast door snelheid waarmee mondkapje aan de wilgen kan
Nu het mondkapje vrijwel overal af mag binnenkort, voorzien drogisterijen dat de vraag instort. Daar hadden ze rekening mee gehouden, zegt directeur Jos Jongstra van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Ze hadden alleen niet gedacht dat de mondkapjesplicht zo snel al grotendeels vervalt.
Horecaondernemer Won Yip: 'Persconferentie was een aanfluiting'
,,Een aanfluiting'', zegt horecaondernemer Won Yip. ,,En wat schepte mijn verbazing? Dat Kuipers de woorden 'hoopte' en 'vermoeden' vaak in zijn mond nam. Wat hebben wij als ondernemers eraan?'', aldus de horecaondernemer. ,,Waarom moesten wij op de persconferentie wachten? We leven in 2022 hebben allemaal een smartphone... Gooi die versoepelingen er gewoon veel eerder uit! Het water staat de mensen aan de lippen.'' Lees hier of beluister de reactie van Won Yip.

Victor Knaap: ‘Miljoenen investeren in corona-app? Absurd, schakel gewoon de juiste Nederlandse experts in’
Dat de overheid 29 miljoen euro extra nodig zegt te hebben voor het beheer van de corona-apps, is compleet onmogelijk. Dat zegt Victor Knaap, ceo van het digitale bureau Media.Monks, die zich al sinds de aanbesteding van deze apps in 2020 kritisch uitlaat over het digitale bewustzijn van de Nederlandse staat. ,,Mijn oproep aan de nieuwe staatssecretaris van Digitale Zaken: stop the bleeding van dit soort projecten. En doe zaken met de digitale bureaus in Nederland, die hier echt verstand van hebben”, vertelt hij in dit gesprek met De Ondernemer.

Eigenaar nachtclub Escape denkt aan eigen teststraat
Een eigen snelteststraat waar bezoekers van nachtclub Escape terechtkunnen. Dat is de oplossing die eigenaar Dick Poppes van de Amsterdamse club wil om bezoekers welkom te kunnen heten. ,,Daar ga ik morgen naar kijken, want anders wordt het moeilijk", verwacht hij. ,,Mensen bedenken pas op het laatste moment dat ze willen komen dansen en die spontaniteit is met 1G niet mogelijk."
Poppes noemt de testverplichting voor horeca met meer dan 500 gasten "een gruwel". Zijn Escape heeft bijvoorbeeld een vergunning voor 1500 bezoekers. Met een snelteststraat hoopt hij te kunnen zorgen dat die 1500 gasten er ook komen. ,,Als het lukt, dan kan die teststraat op het Rembrandtplein komen staan en kunnen ook andere horecazaken meedoen", voorziet hij.
Dat er versoepelingen komen, vindt hij wel positief. ,,Eind volgende week hebben we geen verplichte sluitingstijd meer en dan hoop ik, verwacht ik, bid ik dat 1G er op 15 maart vanaf gaat." Gebeurt dat niet, dan is dat volgens Poppes een grote handicap voor de nachthoreca.
Burgemeesters blij met versoepelingen net voor carnaval
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn blij dat net voor carnaval eind deze maand vrijwel alle coronabeperkingen zijn opgeheven. Carnaval begint op 26 februari en wellicht zijn dan zelfs de allerlaatste coronamaatregelen al opgeheven, zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen. ,,We hebben ons hele grote zorgen gemaakt over handhaving in kroegen vol carnavalvierende mensen."
Volgens Bruls kan er zowel op straat als in cafés volop carnaval worden gevierd. Ook mogen er tenten worden opgebouwd voor feesten. Optochten zijn overal afgelast, nadat de coronamaatregelen eind vorig jaar ineens weer veel strenger werden. Massaal carnavalstoerisme naar bekende carnavalssteden raden de burgemeesters af vanwege de grote drukte.

Reiskoepel ANVR blij met versoepeling, maar met kanttekening
De brancheorganisatie van reisaanbieders ANVR reageert verheugd op de versoepelingen van de coronamaatregelen op het gebied van reizen. ,,De Nederlandse vakantieganger en zakenreiziger kunnen na praktisch twee jaar hun dromen over verre reizen eindelijk omzetten in 'boeken en gaan'", laat de organisatie weten.
Minder tevreden is de ANVR met het handhaven van de testverplichting voor reizigers die terugkomen van een reis naar een land buiten de EU. ,,Wij zijn blij met deze eerste stappen van versoepeling en hopen dat nog veel landen volgen, maar een domper op de reisvreugde is nog wel de verplichte test bij terugkeer naar Nederland. Deze belemmering, ook voor zakenreizigers, wordt niet gehanteerd door onze buurlanden, waarom dan wel door Nederland?", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam. "Wij hopen dat we deze testverplichting snel achter ons kunnen laten nu de wereld aan onze voeten ligt." Datzelfde gaat op, vindt hij, voor de quarantaineplicht die tot 25 februari nog geldt voor mensen zonder boostervaccinatie.

Kuipers: 'Alles gaat open, ook andere belangen wegen mee'
Ondernemersorganisaties: ‘Vergaande versoepelingen goede zaak, nu verder vooruitkijken’
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de versoepelingen van de coronamaatregelen. Wel laten zij in een gezamenlijke reactie weten verbaasd te zijn dat sommige laatste stappen in het openen van de economie langer op zich laten wachten nu het goed gaat in de zorg. Ze wijzen op onder meer de nachthoreca, de reisbranche en de evenementensector.
'Meer ruimte voor de reisbranche door het schrappen van de COVID-reisadviezen is een opsteker. Jammer is wel dat nog altijd een negatief testbewijs wordt gevraagd voor reizen van buiten de EU naar Nederland. Zeker omdat andere Europese landen dit niet vragen en dit een hobbel is voor veel reizigers die weer een reis buiten de EU willen boeken', aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
Verder is het zaak verder vooruit te kijken: naar oplossingen voor de financiële problemen van ondernemers in de getroffen sectoren en naar een goede strategie voor de langere termijn om toekomstige lockdowns te voorkomen. Over beide vraagstukken spreken de ondernemersorganisaties deze week met een delegatie van het kabinet.
KHN: 'Schrap 1G en keer zo snel mogelijk volledig terug naar het oude normaal'
De door de regering aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen zijn voor het overgrote deel van de horeca goed nieuws. Alleen de nachthoreca komt er weer bekaaid af, vindt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Het kabinet denkt dat ze nachtclubs en discotheken weer heropenen, maar testen voor toegang zorgt voor een aanzienlijke drempel", aldus Willemsen.
Hij wijst erop dat veel mensen pas kort tevoren beslissen om uit te gaan en dat kan niet als er nog getest moet worden. ,,Dus zullen er nog steeds veel illegale feestjes blijven", denkt Willemsen. Ook de grens van 500 gasten is discutabel, vindt de horecavoorman. ,,Waarom is er gekozen voor 500 en niet 1000 of 1500?"
KHN blijft met de regering in gesprek over meer mogelijkheden voor de nachthoreca. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens heeft volgens Willemsen beloofd te blijven kijken naar wat er mogelijk is. ,,Als er eerder iets kan dan op het evaluatiemoment op 15 maart, dan zou dat kunnen."
Beluister hieronder het gesprek dat De Ondernemer had met KHN-directeur Dirk Beljaarts in de radio-uitzending 'Na Rutte en Kuipers' dinsdagavond.
Kabinet vroeg geen advies aan OMT over coronapas
Zorgminister Ernst Kuipers zei tijdens de persconferentie dinsdagavond dat het loslaten van de coronapas in de meeste situaties past bij de grote stappen die nu in gang zijn gezet. Het kabinet had het Outbreak Management Team niet gevraagd of het verantwoord was om het coronatoegangsbewijs voorlopig in de prullenmand te gooien.
Aan het besluit liggen dan ook "geen nieuwe berekeningen" ten grondslag, gaf Kuipers toe. De bewindsman zei vorige week nog dat de coronapas een middel is waardoor andere versoepelingen verantwoord door kunnen gaan. Het toegangsbewijs werd vooral ingezet "als enige mate van bescherming". Maar nu heel veel coronaregels van tafel gaan, hoort daar ook bij dat er geen QR-code wordt gevraagd. De coronapas gaat per 25 februari van tafel.
Het OMT had zelfs geadviseerd het 3G-beleid nog even in stand te houden. Maar de coronapas is omstreden en ligt politiek gevoelig. De Tweede Kamer dwong het kabinet vorige week de wet in te trekken die 2G-beleid (alleen toegang voor wie recent is genezen of gevaccineerd) mogelijk maakt. Bij bepaalde grote evenementen gaat wel 1G, oftewel 'testen voor toegang' gelden.

FNV: Nieuwe versoepelingen goed nieuws, nu arbeidsmarkt goed regelen
FNV vindt het positief dat de cijfers het toelaten om verder te versoepelen. Vooral voor de werknemers en bedrijven in de sectoren die zo lang in lockdown of met flinke beperkingen hebben gezeten zoals de (nacht)horeca, cultuur- en evenementensector. De vakbond benadrukt wel dat de versoepeling van het thuiswerkadvies - maximaal de helft van de werktijd op kantoor - niet mag betekenen dat thuiswerkers die dagen nu ook verplicht op kantoor moeten werken.
Tuur Elzinga, voorzitter FNV: ,,Het is van groot belang dat werkgevers hun beleid op orde hebben om veilig open te gaan en te blijven. De helft van de beroepsbevolking heeft de afgelopen twee jaar vooral thuis gewerkt. Veelal naar tevredenheid van beide partijen. Geef werknemers daarom regie en zeggenschap over de plek waar ze werken."
De vakbond benadrukte bovendien dat er lessen moeten worden getrokken uit de coronapandemie voor de langere termijn wat betreft de arbeidsmarkt. FNV wil afspraken maken over zeggenschap en veiligheid van werknemers op de werkplek, terugdringen van onzeker werk, werk- en inkomensondersteuning en verlofregelingen.
Kuipers: vier carnaval thuis of in café, maar mijd grote menigtes
Zorgminister Ernst Kuipers roept carnavalsvierders op er rekening mee te houden dat het coronavirus nog "verre van" weg is. ,,Vier het in je eigen omgeving, ga lekker naar het café, maar mijd grote menigten", is zijn dringende advies. Dat geldt helemaal voor mensen in risicogroepen.
Carnaval wordt gevierd van 26 februari tot en met 1 maart. De meeste coronabeperkingen zijn dan opgeheven. Zo gelden geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers in de horeca, en hoeft geen coronatoegangsbewijs meer te worden getoond. Burgemeesters van de carnavalsgemeenten hebben volgens Kuipers al aangegeven dat hele grote evenementen rond carnaval niet door zullen gaan.
Hans Biesheuvel (ONL): 'Het vertrouwen moet terug. Dat begint met een helder, eerlijk en stabiel beleid'
Hoe keek ONL-voorzitter Hans Biesheuvel dinsdagavond naar de persconferentie-Kuipers. Is hij een tevreden man? Voor een groot deel zeker, zo blijkt uit zijn woorden in een uitzending van 'Na Rutte en Kuipers'. Maar... Belangrijk: er is werk aan de winkel. Ook in politiek Den Haag. ,,Ondernemers moeten een faire kans krijgen om hun bedrijf weer op te bouwen. De schuldenproblematiek moet snel worden opgelost.''
CNV: versoepelen thuiswerkadvies voor veel werkenden goed nieuws
Versoepeling van het thuiswerkadvies is voor veel werkenden goed nieuws. Dat vindt CNV. Volgens de vakbond zijn veel leden het thuiswerken zat en willen ze weer regie krijgen over waar ze werken. CNV reageert daarmee op de versoepelingen die dinsdagavond bekend zijn gemaakt. Het overheidsadvies was tot nu toe nog om volledig thuis te werken als dat kan. Dat is nu: "werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor".
Volgens CNV geven de meeste mensen de voorkeur aan het hybride werken: deels thuis en deels op kantoor. De vakbond vindt het wel belangrijk dat de werkplek veilig blijft. ,,Goede ventilatie en hygiëne is nodig om de werkplek geen broeihaard van besmettingen te laten zijn", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. ,,Want laten we niet vergeten dat de besmettingen nog steeds torenhoog zijn. Hoge uitval van personeel moeten we voorkomen."
CNV vraagt om speciale aandacht voor kwetsbare werkenden. De vakbond vindt dat mensen die om gezondheidsredenen niet naar kantoor willen komen, het recht op volledig thuiswerken moeten behouden.
Nieuwe coronamaatregelen: dit betekenen de versoepelingen
Minister Ernst Kuipers heeft dinsdagvond de nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt. Een deel van de maatregelen vervalt per direct, zoals de vier gasten die thuis mogen worden ontvangen. Een deel van de maatregelen gaat in per 18 februari, zoals een verruiming van de openingstijden voor de horeca. Een ander deel van de maatregelen gaat in per 25 februari. Dan gaat het onder meer over het verdwijnen van de verplichte anderhalve meter afstand.
In dit artikel vind je alle maatregelen op een rij en per wanneer deze ingaan.
Minister Kuipers: 'Het land gaat weer open, maar in stappen'
Komende vrijdag 18 februari volgen de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen, dan kunnen horeca en cultuur open tot 01.00 uur. Mondkapjes hoeven niet meer op en er hoeft geen anderhalve meter afstand meer gehouden te worden. Het thuiswerkadvies vervalt op verzoek van het OMT niet helemaal, het adagium wordt: 'werk thuis voor de helft van de tijd’. Dat maakte coronaminister Ernst Kuipers dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie.
Vanaf 25 februari gaat de coronapas in de ijskast. Alleen bij grotere evenementen binnen, met meer dan 500 gasten zonder vaste zitplaats, geldt dan de 1G-maatregel. Dat betekent dus: iedereen testen voor toegang. Kuipers: ,,Er is een wetenschappelijke basis voor inzet van 1G. Het reduceert de kans om besmet te raken op evenementen waar grote mensen bij elkaar komen, zonder anderhalve meter en zonder mondkapjes."
Het kabinet kijkt op 15 maart nog eens naar enkele coronamaatregelen die deze maand nog niet komen te vervallen, zegt Kuipers. Het gaat om het verplicht dragen van mondkapjes in de trein, de bus en de tram en het advies om maximaal de helft van de tijd thuis te werken. Ook de regel dat voor binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers bewijs van een negatieve test moet worden gegeven, wordt dan opnieuw gewogen.
Andere basismaatregelen, zoals thuisblijven bij klachten, handen wassen, hoesten in de elleboog en goede ventilatie van ruimtes blijven voorlopig nog wel gelden en zijn volgens Kuipers "juist nu" belangrijk.

Nachtbelang: voorgenomen 1G-beleid helpt grote clubs niet
Het invoeren van een testbeleid voor grote binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zal veel nachtclubs niet helpen, zegt belangenvereniging Nachtbelang in reactie op uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen. Mensen willen zich waarschijnlijk niet laten testen voor een bezoek aan een club.
Kleinere nachtclubs die minder bezoekers ontvangen hoeven in de nieuwe opzet niet te testen. Maar volgens Nachtbelang zijn veel zalen daar niet bij geholpen. ,,Ook poppodia niet, omdat die meer bezoekers nodig hebben om rendabel te zijn."
René Tijhuis, clubeigenaar en woordvoerder van Nachtbelang, zegt dat in een zaak als de zijne een bepaalde programmering nodig is om de avond rendabel te maken. ,,Het gaat om de combinatie met entertainment. Van de vijf zalen die we hebben kunnen er dan drie of vier goed functioneren, maar in de grootste zaal past de grootste trekker. Dat wordt moeilijk." Met dit beleid zullen "heel veel" optredens weer niet door kunnen gaan, denkt Tijhuis.
Evenementenbranche blij met versoepelingen, maar niet met 1G
De evenementenbranche is blij met de mogelijke versoepelingen voor de sector, maar hoopt niet dat het 1G-beleid wordt ingevoerd, blijkt uit een rondgang langs meerdere evenementenorganisatoren en brancheorganisaties. Het 1G-beleid houdt in dat bij evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats, de bezoekers een negatief testbewijs dienen te laten zien.
De organisatoren snappen niet dat je je straks nergens voor hoeft te laten testen, behalve voor hun sector. Dat noemen ze een 'enorme drempel'. Daarnaast vindt de sector de genoemde grens van vijfhonderd bezoekers 'nogal willekeurig'.

VZN: 'Versoepelingen goed nieuws, maar waken voor teveel optimisme'
Het is goed nieuws dat de meeste coronamaatregelen binnenkort verdwijnen, stelt Vereniging Zelfstandigen Nederland. Hierdoor kunnen zelfstandigen weer ondernemen en zelf inkomsten genereren. Aan het kabinet de opdracht om vanaf nu volle kracht vooruit te gaan in het verschaffen van duidelijkheid over zelfstandig ondernemerschap. Dat is volgens voorzitter Cristel van de Ven al veel te lang blijven liggen.
De versoepelingen die het kabinet vanavond zal aankondigen, geven zelfstandig ondernemers de ruimte weer te ondernemen en zelf inkomsten te genereren. ,,Dat is wat zelfstandigen het liefste willen", zegt VZN-voorzitter Cristel van de Ven. Toch waarschuwt de koepel van belangenbehartigers van ruim 100.000 zelfstandig ondernemers voor teveel optimisme. De langdurige coronamaatregelen hebben veel zelfstandigen op verre achterstand gezet. Zij hebben hun buffers op moeten eten, betalingsachterstanden opgelopen en schulden aan moeten gaan.
Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) roept het kabinet op maatwerkoplossingen te vinden voor de schuldenproblematiek en betalingsachterstanden bij zelfstandigen. Van de Ven: ,,Het is van groot belang dat de getroffen zelfstandig ondernemers hun bedrijven kunnen herstarten. Dat kan niet met een molensteen van schulden om je nek." VZN vraagt de overheid zelfstandigen hierin tegemoet te komen, bijvoorbeeld door een adempauze in te lassen en belastingschulden om te zetten in een achtergestelde lening.
Kabinet wil einde aan coronapas vanaf 25 februari, 1G alleen voor grote binnenevenementen
Het kabinet wil per 25 februari af van het coronatoegangsbewijs (ctb). Alleen op binnenlocaties met meer dan 500 gasten zonder vaste zitplaats, geldt straks 1G-beleid: iedereen testen. Buitenevenementen als festivals of voetbalwedstrijden kunnen dus zonder verplicht testen. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichten in diverse nieuwsmedia.
Komende vrijdag volgen de eerste extra versoepelingen, waarbij horeca en cultuur open kunnen blijven tot 01.00 uur en de isolatieregels worden versoepeld. Een week later wordt dan ook de coronapas geschrapt. Het Outbreak Management Team (OMT) was voorzichtiger, maar het kabinet wil de versoepeling toch doorzetten.
Kabinet versoepelt met zegen van OMT en... blijft de horecasluiting op 01.00 uur staan?
Terug naar de werkvloer: 'De meesten willen alleen terug met een reden en het is aan de werkgever om die reden te geven'
Als we teruggaan naar kantoor zal dat stapsgewijs gaan en in geen geval de hele week, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs grote bedrijven en de Rijksoverheid. Dat is voor de één een zegen en voor de ander een straf. ,,In algemene zin zitten werknemers niet te springen om terug naar kantoor te gaan", zegt Mark van Vugt, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, die onderzoek doet naar thuiswerken.
,,De meesten willen alleen terug met een reden en het is aan de werkgever om die reden te geven." Grote bedrijven zijn voornemens, zo blijkt, om werknemers maximaal voor de helft van de tijd naar kantoor te laten komen. Dat geldt voor Ahold, ING en Achmea. KPN laat de werknemers 60 procent van de tijd thuiswerken. ,,Percentages erop plakken is een manier om niet met het probleem om te gaan", zegt Van Vugt. Met het probleem doelt hij op hoe verder op de werkvloer na corona. ,,Je moet kijken naar de werkzaamheden en wie dat moeten doen en wat dan het beste werkt. Uitgaan van de mensen en de inhoud dus." Lees er onder meer in dit artikel meer over.
Burgemeesters Veiligheidsberaad: 'Sluiting horeca om 01.00 uur is onhandig'
Zou hier dan vandaag nog een verandering in kunnen komen? Burgemeesters in het Veiligheidsberaad noemen het namelijk 'onhandig' als het kabinet de sluitingstijd in de horeca zou versoepelen naar 01.00 uur. Het Outbreak Management Team gaf daar goedkeuring aan. Maandagavond vergaderden de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's over de plannen. Lees hier hun reacties.
Lees ook: 'Boodschap Kuipers in persconferentie wordt: samenleving per 25 februari grotendeels open'
OMT geeft groen licht aan versoepelingen en kortere isolatie
Nederland gaat weer wat verder van het slot. De verruiming van de coronaregels die het kabinet van plan was door te voeren, kunnen rekenen op groen licht van het OMT.
Kroegen mogen tot 01.00 uur open blijven, en iemand die besmet is met het virus hoeft niet zeven, maar vijf dagen thuis te blijven, mits deze persoon minimaal 24 uur klachtenvrij is, is te lezen in dit artikel.

NOS: 'Samenleving per 25 februari grotendeels open'
Het kabinet gaat morgen op de coronapersconferentie vrijwel zeker bekendmaken dat de meeste maatregelen per 25 februari, oftewel volgende week vrijdag, worden opgeheven. Alleen een aantal basisadviezen, zoals geen handen schudden, hygiëne, ventileren en testen bij klachten, blijven gehandhaafd. Dat zeggen bronnen in Den Haag aan de NOS, is te lezen in dit artikel.
Het veel bekritiseerde coronatoegangsbewijs (ctb) verdwijnt in de ijskast en wordt alleen nog van stal gehaald als er een situatie ontstaat waarin het echt toegevoegde waarde heeft. Wel kan het zijn dat het ctb nog nodig is om naar het buitenland te reizen, omdat andere landen dat als voorwaarde stellen.
Kuipers: Denkbaar dat alle coronaregels straks van tafel gaan
Het is goed denkbaar dat later dit jaar helemaal geen coronaregels meer nodig zijn. ,,Daar zou ik sterk rekening mee houden", zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) maandag. Voor het zover komt, zal volgens hem wel het aantal besmettingen sterk moeten dalen. Kuipers heeft maandag met een aantal leden van het kabinet overlegd over de versoepeling van de coronaregels die dinsdag zullen worden aangekondigd. Er ligt een advies van het Outbreak Management Team, maar daar wilde Kuipers nog niets over kwijt.
Vorige week heeft de bewindsman in een brief aan de Kamer laten weten welke maatregelen het kabinet wil versoepelen. Het is de bedoeling dat de sluitingstijden voor onder meer de horeca verruimd kunnen worden tot 01.00 uur. In stadions en theaters zou de anderhalve meter afstand geschrapt worden. Ook mogen evenementen zonder vaste zitplaatsen doorgaan tot 500 mensen, op vertoon van een coronatoegangsbewijs. Bij grotere evenementen gelden een mondkapjesplicht, vaste zitplaatsen én een coronapas.
Dinsdagavond kondigt Kuipers aan welke maatregelen het kabinet officieel loslaat.

Minister Yesilgöz: protestactie nachtclubs redelijk goed gegaan
Het protest van de nachtclubs tegen de coronamaatregelen is in de meeste gemeenten "redelijk goed gegaan", aldus justitieminister Dilan Yesilgöz. Ze zal maandagavond tijdens het Veiligheidsberaad met de 25 burgemeesters terugkijken op de actie.
In een aantal steden was een deel van de nachthoreca van zaterdag op zondag open. Een aantal gelegenheden kreeg een boete of kan er een verwachten. De clubs en discotheken protesteerden omdat ze het gevoel hebben dat ze door de regering worden vergeten. Yesilgöz zei de frustratie van de deelnemers te begrijpen, maar wijst er ook op dat binnenkort steeds meer mag.
Waarschijnlijk kan de horeca vanaf vrijdag tot 01.00 uur open. De versoepelingen worden dinsdag bekendgemaakt. Het kabinet overweegt de sluitingstijd en anderhalvemeterregel vanaf 25 februari los te laten.

Lees ook: Poptempel 013 slikt boete van 10 mille: ‘Boodschap van De Nacht Staat Op is te belangrijk’
Bedrijven willen thuiswerkers terughalen, maar niet iedereen ziet dat zitten
Na twee jaar lang thuiswerken lijken veel werknemers de betrokkenheid bij hun organisatie te zijn kwijtgeraakt. Nu het thuiswerkadvies binnenkort wordt losgelaten, zoeken werkgevers naar manieren om dat gevoel weer terug te krijgen.
Aan de ene kant willen werkgevers dat mensen vaker naar kantoor komen om zo de sociale cohesie te vergroten, maar anderzijds willen ze personeel niet verliezen door al te veel dwang op te leggen. Lees hier wat voor werkgevers een oplossing kan zijn.
Een op de acht discotheken failliet in coronatijd
In coronatijd heeft een op de acht discotheken de deuren definitief gesloten. Ook onder (nacht)kroegen en lunchrooms vond een kaalslag plaats, blijkt uit een nieuwe analyse van ABN AMRO.
Vóór corona liep het aantal disco’s al flink terug, vooral door de groei van festivals. Wat het nu anders maakt is dat een groot deel van de gezonde bedrijven hard is geraakt. Er is wel steun, maar die lijkt voor veruit de meeste horecabedrijven niet toereikend. Lees meer in dit artikel.

Nieuwe ronde aanvraag loonsteun NOW maandag van start
Ondernemers kunnen vanaf maandag weer loonsteun via de NOW-regeling aanvragen. Het gaat dan om de periode januari tot en met maart.
Ook in deze periode komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Het vergoedingspercentage blijft 85 procent. De inschrijving blijft open tot en met 13 april.
Veiligheidsberaad buigt zich over versoepelingen coronamaatregelen
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio buigt zich maandagavond in Utrecht over het maatregelenpakket, dat het kabinet dinsdag bekend wil maken. Er komen veel versoepelingen aan. De burgemeesters bespreken onder andere met minister Dilan Yeşilgöz van Justitie wat aanpassen van het coronabeleid betekent voor het vieren van carnaval eind februari.
Carnaval is van 26 februari tot 2 maart. Alle optochten zijn al afgelast, maar als alle versoepelingen doorgaan kunnen carnavalvierders tot in het begin van de nacht op straat en in kroegen bij elkaar komen. Het Veiligheidsberaad wil het liefst dat het kabinet landelijke regels instelt voor het vieren van carnaval om te voorkomen dat liefhebbers massaal afreizen naar de stad of regio waar het meeste is toegestaan. De burgemeesters willen in elk geval één lijn trekken qua handhaving, als dat nog nodig is.
Maandagmiddag komt een deel van het kabinet bijeen op het ministerie van Algemene Zaken voor overleg over de coronamaatregelen.
Nachthoreca opende de deuren tijdens De Nacht staat op: sluitingen, boetes maar rustig verlopen
De protestactie De Nacht staat op is overwegend rustig verlopen. In meerdere steden openden nachthoreca zaterdagavond in strijd met de coronamaatregelen hun deuren. Bij verschillende nachtclubs en discotheken in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht was het erg druk. Veel locaties waren op voorhand uitverkocht.
De Nacht Staat Op: boete voor 013, Patronaat sluit de deuren
De eerste clubs hebben in het kader van de actie De nacht staat op zaterdagavond de deuren geopend, tegen de coronamaatregelen in. De eerste boete is ook al uitgedeeld; 10.000 euro voor poppodium 013 in Tilburg. Het feest ging wel gewoon door. Bij Patronaat in Haarlem liep het storm, maar handhavers hebben inmiddels een einde gemaakt aan het feest, meldt AD.nl.
Op het Leidseplein in Amsterdam staan er voor onder andere de Chicago Social Club en Jimmy Woo lange rijen mensen om naar binnen te komen, ook bij Disco Dolly (foto). ‘Het wordt een gekkenhuis’, aldus een medewerkster bij een van de deuren. Geïnteresseerden die op de bonnefooi proberen binnen te komen worden teleurgesteld, alle clubs in de hoofdstad die meedoen aan de actie zijn uitverkocht. Pieter de Kroon, eigenaar van de Chicago Social Club en een van de initiatiefnemers van De nacht staat op noemt de actie ‘nu al succesvol’.
In Rotterdam zijn bezoekers al binnen bij poppodium Rotown. Er zijn geen tickets meer beschikbaar, alles is uitverkocht, vertelt een medewerker. Ook cafés in de omgeving van de club hebben de deuren nog niet gesloten in de Maasstad, hoewel ze dat volgens de coronaregels vanaf 22.00 uur hadden moeten doen.

Poptempel 013 slikt boete van 10 mille: ‘Boodschap van De Nacht Staat Op is te belangrijk’
Een boete van 10.000 euro neemt de Tilburgse poptempel 013 zaterdagnacht voor lief. ,,Het is een hoop geld, maar de boodschap die we met De Nacht Staat Op in heel het land af willen geven is veel te belangrijk", zegt directeur Frens Frijns in dit artikel.
,,Ik heb respect voor de positie van burgemeester Weterings en ben er ook van overtuigd dat de gemeente begrip voor ons heeft. We zijn ook heel lang braaf gebleven, maar het gaat zo echt niet langer.”
De Nacht Staat Op: wie opent wél de deuren?
Zaterdagavond openen nachtclubs in het hele land uit protest de deuren, maar boetes dreigen. ‘Ik denk dat het een grote euforische uitbarsting wordt', aldus Pieter de Kroon van Chicago Social Club en het Overleg Amsterdamse Clubs.
,,Ik hoop dat burgemeester Halsema mild is. Mijn inschatting is dat het wel los zal lopen, maar het nieuws verandert met het uur. Als we een boete krijgen, alle clubs of een aantal, dan kijken we achteraf met elkaar wat we ermee doen. Het is een beetje naïef om te denken dat de burgemeesters niet zouden reageren. We doen toch iets dat niet legaal is, al vind ik het wel legitiem. Ik neem het de burgemeester niet eens zo kwalijk. Zij krijgt dit ook maar vanuit Den Haag op haar bordje. Daar zien ze nog steeds niet in hoe belangrijk wij zijn.". Lees hier volledige artikel.

De Nacht Staat Op: alsnog niet in onder meer Groningen, Zwolle en Maastricht
Na Groningen heeft ook de nachthoreca in Maastricht besloten vanavond de deuren gesloten te houden. De dwangsom van 50.000 euro waarmee de gemeente dreigt, is voor de nachtgelegenheden onbetaalbaar. In plaats daarvan wordt er een grote protestactie georganiseerd bij De Griend, aan de Maas, waar vanaf 22.00 uur een dansfeest plaatsvindt.
Horecazaken in Zwolle gaan alsnog ook niet massaal open om een statement te maken tegen de coronaregels. Meerdere feestcafés wilden zaterdagnacht bezoekers ontvangen, maar Het Vliegende Paard-eigenaar Dennis Kaatman meldt dat het feest in de uitgaanstraat van Zwolle niet doorgaat. ,,We hebben gelukkig perspectief gekregen.”
Lees ook: Retailbranche: 'Pak macht grote online platformen aan, anders geen bruisende winkelstraat'
Jacco Vonhof: 'Kabinet moet niet zeggen dat ondernemers het maar moeten uitzoeken'
Corona als onderdeel van het ondernemersrisico; als het aan MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof ligt, gaat er een dikke streep door dit plan van de overheid. Volgens Vonhof moet politiek Den Haag eerst de hand in eigen boezem steken en dusdanig gunstige voorwaarden creëren zodat ondernemers veilig kunnen doen waar ze goed in zijn en geen risico lopen om opnieuw keihard getroffen te worden.
,,Het uitgangspunt is dat de samenleving volledig open gaat en onder alle omstandigheden open blijft. Dat is mooi, maar als je als overheid vervolgens zegt dat ondernemers de rekening gepresenteerd krijgen als er toch weer iets gebeurt, klopt er helemaal niets meer van. Dit is een probleem van de samenleving”, aldus Vonhof.

Groningse nachtclubs toch na 22.00 uur niet open vanwege dwangsom
Meerdere nachtclubs in Groningen doen toch niet mee aan de landelijke protestactie 'De Nacht Staat Op' nu de gemeente dreigt met dwangsommen. In ieder geval de gelegenheden EM2, Paradigm, Palace en Ocean 41 hebben zich afgemeld uit angst voor een hoge boete, zo meldt nachtburgemeester en Groningse actiecoördinator Merlijn Poolman vrijdag.
In meerdere steden, zo is de bedoeling, zal de nachthoreca de deuren openhouden na de tot nu toe toegestane tijd van 22.00 uur. De initiatiefnemers zijn het zat dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. Groningen heeft, net als een aantal andere gemeenten gezegd te zullen handhaven. Groningen dreigt een dwangsom van 15.000 euro op te leggen aan ondernemers die hun zaak na 22.00 uur ‘s avonds open houden.
Lees ook: Retailbranche: 'Pak macht grote online platformen aan, anders geen bruisende winkelstraat'
Ook na OMT-beraad staan seinen op groen voor verregaande versoepelingen: ‘Beeld is gunstig’
Na beraad van het Outbreak Management Team (OMT) staan de seinen voor versoepelingen op groen. Bronnen zien ‘geen rode vlaggen’, dus horeca en cultuur kunnen langer open vanaf volgende week. Later deze maand kan de anderhalve meterregel overboord.
Ingewijden melden het AD dat ze geen grote obstakels zien voor de geplande versoepelingen. ,,Op detailniveau zou je nog een wijziging kunnen verwachten”, vertelt een bron. ,,Het kabinet wil locaties boven de 500 bezoekers met vaste zitplekken laten werken, het OMT zou dan kunnen zeggen: doe dat vanaf 250 bezoekers.”

Zorgminister Kuipers: Volgende week verder versoepelen
Ook Koninklijke Horeca Nederland schaart zich achter Onverdeeld Open
Na MKB Nederland schaart ook de belangenvereniging van de horecaondernemers zich achter de beweging Onverdeeld Open. KHN vindt het positief dat het kabinet inziet dat er verder versoepeld kan worden, maar vraagt zich af waarom krampachtig vast gehouden wordt aan het coronatoegangsbewijs als deze eigenlijk geen toegevoegde waarde meer heeft. In een verklaring op de eigen website pleit KHN dan ook voor het loslaten van de coronarestricties voor alle sectoren en het afschaffen van het CTB, 'waardoor rendabel ondernemen weer mogelijk wordt'.
Ministers willen 'balans' in steunpakketten op lange termijn
Ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) willen zoeken naar een 'balans' tussen de economische steunpakketten en de langdurige schade die veel bedrijven hebben. ,,We hebben een goed steunpakket neergezet, maar ik zou het sneu vinden als mensen tussen wal en schip vallen", zegt Adriaansens.
De huidige steunpakketten groeien mee met de coronabeperkingen. Nu het kabinet snel wil versoepelen, lijkt ook het einde van de steunpakketten in zicht. Maar veel ondernemers en bedrijven zullen nog jaren kampen met gevolgen van de coronacrisis.
,,We kunnen niet jarenlang doorgaan met steun", stelt Adriaansens. ,,We moeten ook weer naar een gezonde economie." Wel is het volgens de minister nodig om perspectief te bieden voor de wat langere termijn. Ze heeft het over een middenweg die het kabinet hoopt te vinden.
Fikse boetes voor nachtclubs als ze zaterdag open gaan
Fikse boetes dreigen voor ondernemers in de nachthoreca die zaterdag opengaan. Dat blijkt uit brieven van burgemeesters aan ondernemers en Koninklijke Horeca Nederland. Wie in Amsterdam opengaat, riskeert een boete van 5000 euro, terwijl in Haarlem zelfs een boete tot wel 50.000 euro tot het risico behoort. Of er gehandhaafd wordt is nog de vraag. De boabonden hebben hulp gevraagd aan de Nederlandse Arbeidsinspectie om te onderzoeken of zij zaterdagnacht onder veilige omstandigheden hun werk kunnen doen.
KHN: blij met latere opening, maar 'geen oplossing voor nachtclubs'
Als de horeca vanaf komende week weer tot 01.00 uur open mag blijven, dan is dat goed voor de gewone cafés en restaurants. Voor de nachthoreca 'betekent dit niets', stelt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een eerste reactie. ,,De overheid doet nu of ze daar ook wat voor betekent, maar dat is niet zo."
Kabinet wil 25 februari af van 1,5 meter, volgende week al volle cafés en theaters
Een op de acht discotheken ging in coronatijd kopje-onder
In coronatijd heeft een op de acht discotheken de deuren definitief gesloten. Ook onder (nacht)kroegen en lunchrooms vond een kaalslag plaats, blijkt volgens het ADuit een nieuwe analyse van ABN AMRO. Gezien het geringe aantal faillissementen en het grote aantal starters lijkt het mee te vallen met de schade in horecaland, maar dat beeld behoeft nuancering, stelt Stef van Driessen van ABN AMRO. Er zijn wel degelijk veel zaken permanent dichtgegaan.
De horeca-expert baseert zich op cijfers van Locatus, een onderzoeksbureau dat ruim vijftien jaar data bijhoudt over winkels en winkelgebieden. Zo zijn er sinds de uitbraak van corona 30 discotheken (-13 procent), 492 kroegen (-8 procent) en 237 lunchrooms (-6 procent) verdwenen. Met name het aantal discotheken is flink teruggelopen: van 238 begin 2020 naar 208 nu. Een van de voorbeelden is Club Quatrebras. Corona was het laatste zetje voor de Friese discotheek. Overigens liep al voor corona het aantal disco's flink terug, vooral door de groei van festivals.
Bioscoop- en theatersector 'ontzettend blij' met versoepelingen
De bioscoop- en theatersector is "ontzettend blij" met de komende versoepelingen. Het kabinet wil dat bezoekers van onder meer theaters en bioscopen vanaf volgende week vrijdag geen 1,5 meter meer hoeven aan te houden. Voor zalen met maximaal vijfhonderd zitplekken zou ook geen vaste zitplaats meer nodig zijn. Ook wil het kabinet de sluitingstijd verlaten naar 01.00 uur.
,,Als deze uitgelekte versoepelingen kloppen, ben ik ontzettend blij", zegt Boris van der Ham, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters en van de Nederlandse Vereniging Vrije Theaterproducenten. Van der Ham benadrukt dat aan veel van de 'eisen', zoals vaste zitplaatsen, al wordt voldaan in de bioscoop- en theatersector. Ook aan de eindtijd kunnen ze makkelijk voldoen: theatervoorstellingen en bioscoopfilms zijn altijd om 01.00 uur afgelopen.
Toch hoopt Van der Ham wel dat de theatersector "op gang geholpen" wordt. ,,Je opent niet zomaar het theater, zoals je dat bij een bioscoop doet. De cast moet weer in vorm komen, repeteren, dat kost tijd en geld." Daarom hoopt Van der Ham dat het kabinet met een vorm van financiële steun komt. ,,Je kan in deze sector niet gelijk quitte spelen, want de zalen zullen waarschijnlijk niet gelijk vol zitten."
'Horeca open tot 01.00 uur en volle theaters en stadions'
In een nog te versturen kabinetsbrief stelt minister Kuipers vergaande versoepelingen voor per volgende week vrijdag, aldus de NOS. Horeca zou dan tot 01.00 uur open mogen blijven, de anderhalvemeter zou vervallen op locaties tot 500 bezoekers, evenals de vaste zitplaats. Bij locaties met meer dan dat aantal bezoekers zou de zitplaats nog wel verplicht blijven maar vervalt de verplichte anderhalvemeter afstand tussen bezoekers en mag tot volledige capaciteit worden gevuld met publiek. In de kabinetsbrief zou wel nadrukkelijk staan dat het om een voorstel gaat, bij alsnog oplopende cijfers zou uitstel noodzakelijk kunnen zijn. ,,Het kabinet geeft aan wat er maximaal kan", aldus een bron bij de NOS. ,,Maar pas na advies van het OMT is zeker of het ook kan en gaat gebeuren."
Bij de versoepelingen zou ook de nachthoreca weer open mogen via het 1G-systeem volgens eerder bij het AD al anoniem naar buiten gebrachte berichten. Of dat ook tot 01.00 uur is, is niet vermeld.
Het eerder bekendmaken van de veranderende maatregelen aan de Tweede Kamer zou een verandering zijn in het kabinetsbeleid. Dit lijkt in te spelen op een verzoek vanuit de Tweede Kamer, die wil niet achteraf worden ingelicht over de aangepaste maatregelen.
De sluitingstijd van 01.00 uur in de horeca is later dan de afgelopen dagen uitlekte. Eerder vandaag sprak Voorzitter van de Veiligheidsraad Hubert Bruls al kritisch over de verschillen in sluitingstijden. ,,In zekere zin zijn die sluitingstijden, of dat nou om tien uur is, of twaalf uur, of om twee uur, niet meer uitlegbaar. Gezien de gunstige ontwikkelingen met betrekking tot het virus, als er geen overbelasting is van het zorgstelsel, zijn de maatregelen niet meer proportioneel en moet je ze als overheid ook terugdraaien. Niet alleen voor de horeca, maar voor alles wat plaats kan vinden tot een bepaald tijdstip. Ook cultuur en evenementen."
Amsterdamse nachtclubs riskeren boete van 4500 als ze zaterdag opengaan
Amsterdamse nachtclubs die meedoen aan de protestactie De Nacht staat op riskeren een boete van 4500 euro als ze zaterdag de deuren openen. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan Koninklijke Horeca Nederland. Vrijdag krijgen de individuele clubs eveneens een brief, die dan direct geldt als waarschuwing.
Halsema schrijft dat ze de frustratie, teleurstelling en noodzaak voor perspectief vanuit de nachtclubs begrijpt. Ze benadrukt echter dat het stadsbestuur zich houdt aan de landelijke coronaregels, "zoals we dat telkens hebben gedaan". ,,Ik vraag u dringend u nog te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat", aldus de burgemeester. ,,Dan kunnen we de Amsterdamse clubs in volle glorie heropenen."
Wie na de waarschuwing van de burgemeester alsnog de deuren opent, kan rekenen op een dwangsom van 4500 euro. Ze meldt dat clubs bij herhaling sluiting riskeren.
Bruls: 'Horeca ook na middernacht open reële optie'
Wat voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls betreft behoort het geschuif met sluitingstijden in de horeca vanaf volgende week tot het verleden. Dat zegt hij donderdag in gesprek met Sven Kockelmann op NPO Radio 1. Dat de horeca ook na middernacht open zou kunnen, noemt hij 'een reële optie'. Het zou goed nieuws betekenen voor de nachthoreca. De sluitingstijden zijn wat Bruls betreft namelijk niet in beton gegoten, zo vertelde hij in gesprek met Sven Kockelmann op NPO Radio 1.

Ongeloof om 'dreigen met dwangbevel' voor nachtclubs: 'Werkelijk schandalig’
Nachtclubs en kroegen door het hele land trekken zich terug uit ‘De nacht staat op’ vanwege mogelijke sancties door de overheid. Pieter Kroon, iniatiefnemer van de landelijke actie, is met stomheid geslagen. ,,Dat ze dreigen met een dwangbevel vind ik werkelijk schandalig. Heel jammer dat het zo moet gaan.”
Dat horecaondernemers zich genoodzaakt voelen om de actie af te blazen, zorgt bij ondernemer Pieter de Kroon voor grote frustratie. Dit zegt de eigenaar van de Chicago Social Club in Amsterdam tegen het AD. ,,Ik vind het belachelijk dat je een ondernemer zó behandelt terwijl die al twee jaar dicht is en niet één keer fatsoenlijk gehoord is door de overheid. Die mensen zouden eens moeten kijken op Ticketswap, want wat daar gebeurt, die ongekende interesse in al die feesten, dat is echt bizar, én prachtig om te zien!”
Veiligheidsregio's melden dat er begrip voor de actie van de horeca, "maar we hebben wel aangegeven dat er gehandhaafd gaat worden. Hou nog even vol, is onze boodschap.” In sommige gemeentes zal dat gebeuren door handhaving in burger. Dat betekent dat boa’s in normale kleding kijken welke horecazaken open zijn. Zo kunnen achteraf bestuurlijke boetes worden opgelegd.

Kamer stemt zoals verwacht tegen 2G-systeem
De Tweede Kamer heeft zoals verwacht donderdag tegen het 2G-systeem gestemd, waarin alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang krijgen tot locaties waar een coronapas nodig is. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zei eerder de wens van de Kamer te zullen respecteren.
Het voorstel was eerder al in de koelkast gezet door het kabinet, omdat niet zeker was of er voldoende steun zou zijn voor het wetsvoorstel. Woensdag maakte de PvdA bekend voor een motie van SGP en Omtzigt te stemmen die de regering vraagt het wetsvoorstel in te trekken. Met het besluit van de PvdA was een meerderheid een feit.
Bijna de hele oppositie en regeringspartij ChristenUnie steunden de motie. Het CDA liet weten ook tegen 2G te zijn, omdat het in de huidige situatie geen meerwaarde heeft. Maar intrekken vindt de partij staatsrechtelijk niet zuiver.
Bioscoopbranche blij met verruiming openingstijd tot middernacht
De film- en bioscoopsector is tevreden als de openingstijden voor de culturele instellingen eind deze maand worden verruimd tot middernacht. Met die paar uur extra kan er een extra film worden vertoond en dus meer omzet worden gedraaid.
,,Natuurlijk willen we het liefste dat de eindtijd er helemaal wordt afgehaald, maar we kunnen goed leven met een eindtijd van 00.00 uur", zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). ,,Met die twee uur extra zijn bioscopen in staat om een tweede avondvoorstelling te tonen, en aangezien 80 procent van de omzet in de avond wordt gedraaid is deze verruiming heel belangrijk voor de sector."
Volgens de huidige coronamaatregelen moeten culturele instellingen waaronder bioscopen en filmtheaters de deuren om 22.00 uur sluiten. Onhandig, zegt Van der Ham. ,,Die tijd van 22.00 uur is heel ongelukkig gekozen. Een uurtje erbij had al veel gescheeld. Dat hebben we ook aan de staatssecretaris laten weten en we zijn blij dat daar nu naar is geluisterd."

BOA-bond: voorkom moeilijkheden en versoepel horecaregels vrijdag
De coronamaatregelen voor de nachthoreca kunnen het beste vrijdag al worden versoepeld, zegt voorzitter van de vakbond BOA ACP Richard Gerrits. Zo worden volgens Gerrits veel problemen met handhaving voorkomen rond de aangekondigde opening van de horeca zaterdagavond.
Veel nachthorecazaken gaan zaterdag uit protest tegen de coronamaatregelen open. Politiebonden hebben aangekondigd agenten op te roepen niet te gaan handhaven in het kader van cao-acties. De handhaving zou dan bij de boa's terechtkomen, maar die willen niet ingrijpen zonder steun van de politie.
De verwachting is dat komende dinsdag nieuwe versoepelingen worden aangekondigd, onder meer voor de horeca. ,,Vervroeg die versoepelingen met drie dagen, dat maakt het voor iedereen een stuk makkelijker", aldus Gerrits. Dan zou er niet meer gehandhaafd moeten worden op de openingstijden van de horeca, die nu nog tot 22.00 uur open mag zijn.
Werkgevers en bonden juichen mogelijk einde dwingend thuiswerkadvies toe
Dat het kabinet overweegt de thuiswerkregels te versoepelen, is met enthousiasme ontvangen door werkgevers en vakbond CNV. Als de coronamaatregelen worden afgezwakt, kunnen bedrijven 'weer draaien zoals ze willen', zegt werkgeversvereniging AWVN. CNV is ook blij met de versoepelingen, maar hamert op goede ventilatie en hygiëne.
,,De weg naar kantoor is weer geopend. Veel van onze leden snakken ernaar om weer naar kantoor te komen. Sommigen werken al bijna twee jaar onafgebroken thuis", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Om te voorkomen dat de werkplek een broeihaard van besmettingen wordt, wijst de bond op het belang van hygiëne en goede ventilatie. ,,En wie om gezondheidsredenen niet naar kantoor wil komen, moet het recht op thuiswerken behouden."

Evenementenbranche is 'voorzichtig blij' met waarschijnlijke versoepelingen
Evenementenlocaties zijn voorzichtig blij dat het kabinet mogelijk met versoepelingen komt, maar wachten gespannen af wat de precieze plannen worden en of deze werkbaar voor hen zijn. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP onder locaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Amstelveen.
,,Het is positief dat de ambitie er lijkt te zijn om fors te gaan versoepelen en dat met stappen te doen in de nabije toekomst", zegt Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers. ,,Want we moeten open en dat willen en kunnen we ook." Maar, zegt ze, ,,het is nog te vroeg om er echt wat over te zeggen. Met de ambitie zijn we blij, maar het gaat er ook om dat we écht open kunnen en kunnen blijven."

Horecaondernemers: 'Nu terug naar oude normaal'
Horecaondernemers kijken reikhalzend uit naar een verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Het kabinet zou praten over een verlenging van de openingstijden voor de horeca en het schrappen van de 1,5 meter- en zitplaatsregel. Een formeel besluit over de versoepelingen wordt dinsdag pas genomen. Dan is er ook weer een coronapersconferentie.
Ondernemer Laurens Meyer, met tientallen horecazaken door het hele land, zegt dat het kabinet weinig keuze meer heeft. ,,Ze kunnen moeilijk anders. Er is geen enkele reden om de regels nog te handhaven, want niemand trekt zich daar nog wat van aan. Ze moeten toegeven aan de dagelijkse gang van zaken. Het is onomkeerbaar. Mensen willen zich niet meer aan de regels houden en het draagvlak is weg."
De Amsterdamse horecatycoon Won Yip vindt dat de maatregelen vandaag al versoepeld moeten worden. ,,Waarom duurt het zo lang en waarom pas volgende week. Dit had al veel eerder gemoeten. Niemand houdt zich toch nog aan de regels."
Burgemeester Maastricht: ‘Bij protest nachthoreca ga ik handhaven’
Burgemeester Annemarie Penn-Te Strake van Maastricht zal niet toestaan dat de nachthoreca in haar stad bij wijze van protest de deuren opent dit weekend. ,,Ik verwacht dat eind deze week wel weer een perspectief naar buiten zal komen, ook voor de nachthoreca. Dan is het onnodig en niet chic om te rebelleren, zo vlak voordat er versoepelingen doorgevoerd gaan worden."
Waar de politiebonden eerder deze week hun leden opriep niet in te grijpen bij het protest van de nachthoreca, zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake dat zij in Maastricht niet zal toestaan dat nachthoreca dit weekend opengaan als protest.
MKB-Nederland en VNO-NCW 'Samenleving volledig openen en quarantaineregels versoepelen'
Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW reageren 'blij' met berichten over versoepelingen. Tegelijk roepen de organsiaties op om ook 'de laatste stap naar volledige opening te zetten'. Daarom roepen ze op tot een herziening van de quarantaineregels waarbij alleen besmette mensen thuis zitten. ‘Dit kan zo niet doorgaan’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘De samenleving raakt zo steeds verder ontwricht. We weten hoe besmettelijk de huidige variant is, maar we weten ook dat de symptomen mild zijn en op zichzelf nauwelijks tot instroom in de ziekenhuizen leidt.’
Ook het thuiswerkadvies kan volgens de ondernemersorganisaties komen te vervallen. ‘Veel teams en organisaties hebben na twee jaar grote behoefte om elkaar weer vaker te zien. Dat is behalve sociaal- teamgevoel - ook economisch gewenst. De mogelijkheid van fysiek bij elkaars zijn bevordert samenwerking en innovatie. Natuurlijk moeten we de voordelen van thuiswerken behouden en meer hybride werken gaan werken.’ Uit eerder onderzoek van VNO-NCW en MKB-Nederland blijkt dat dat werkgevers dit laatste massaal van plan zijn. Bij zo’n tweederde van de bedrijven zijn hierover ook al afspraken gemaakt.
Talkshow: drie mkb-ondernemers over hun coronacrisis
Drie mkb-ondernemers waren vorig jaar, middenin de coronacrisis en vlak voor de verkiezingen, te gast in onze talkshow De Ondernemer Kiest. Nu zijn ze terug, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Kijk hier de talkshow terug:
Nachtclubs vooralsnog laconiek over niet handhaven politie
De nachtclubs die zaterdagavond meedoen aan de protestactie De Nacht Staat Op vinden het geen probleem dat de politie zegt niet te zullen optreden. ,,Voor hen verandert er vooralsnog niets in de aanpak", zegt een woordvoerster namens de organisatie. ,,Ze zien wel wat er komt, mogelijk een schriftelijke waarschuwing of brief van de burgemeester."
De clubs zijn van plan zaterdagavond om 22.00 uur open te gaan. Onder de huidige coronaregels is dat juist de tijd dat ze zouden moeten sluiten. Er doen tientallen nachtclubs, feestlocaties en poppodia aan de actie mee, verspreid over verschillende steden. In principe willen ze openblijven tot de tijd waarvoor ze normaal gesproken een vergunning hebben. Ze vragen van de bezoekers wel een QR-code en een entreekaartje.
Er is niet overwogen de actie af te blazen nu er versoepelingen lijken aan te komen. Een eventuele verruiming van de sluitingstijd voor de horeca van de huidige 22.00 uur naar 24.00 uur, die op tafel zou liggen, maakt voor de clubs niet uit. ,,Deze versoepeling heeft geen invloed op onze campagne. We willen benadrukken dat de nacht bij het leven hoort", aldus de woordvoerster.
Veiligheidsberaad: 'Ook dit weekend handhaving regels'
Mensen die denken dat er in het komende weekeinde niet gehandhaafd wordt op het naleven van de coronaregels, hebben het mis. Gemeenten hebben diverse mogelijkheden om de regels te laten handhaven. ,,Dus als mensen ervan uitgaan dat er komende weekend niet gehandhaafd wordt, dan is dat niet juist", aldus Hubert Bruls, voorzitter van van Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Eerder riepen de politievakbonden nog op om juist niét te handhaven komend weekend.
Bruls reageert op plannen van de nachthoreca om aanstaand weekend na 22.00 uur hun deuren te openen, terwijl de horeca volgens de geldende coronamaatregelen om 22.00 uur gesloten moet zijn. Tegelijkertijd hebben politievakbonden acties aangekondigd zoals niet optreden tegen overtreders die te laat open zijn. ,,We gaan ervan uit dat er opgetreden wordt tegen grootschalige overtredingen van regels", zegt Bruls. ,,De politie blijft de bijzondere verantwoordelijkheid houden voor het bewaken van de openbare orde."
Meerderheid Tweede Kamer wil dat 2G-wetsvoorstel van tafel gaat
Het wetsvoorstel van het kabinet voor een 2G-systeem, waarbij alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang krijgen tot bepaalde plekken, moet van tafel. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
Vrijwel de gehele oppositie en coalitiepartij ChristenUnie waren al tegen het voorstel gekant, maar de PvdA twijfelde nog. De sociaaldemocraten zijn nu echter om, laat Attje Kuiken weten. Donderdag wordt hoofdelijk over de motie van de SGP en Kamerlid Pieter Omtzigt gestemd.
'Horeca langer open zonder anderhalve meter, einde thuiswerkadvies'
De horeca-deuren zouden langer open mogen blijven na de volgende ronde van versoepelingen, waarbij ook nog de anderhalve meter regel in de horeca-zaken komt te vervallen. Daarnaast zou het thuiswerkadvies komen te vervallen. Zo melden Haagse bronnen aan de NOS na het kabinetsoverleg van woensdagochtend. Voor de sluitingstijd wordt het tijdstip van middernacht genoemd, maar dat zou nog bediscussieerd worden.
Ook wordt gesproken over het herstarten van festivals en evenementen in 'enkele weken'. Volgens RTL Nieuws zou daarbij de 1G-regel van toepassing zijn. Die testverplichting geldt zowel van te voren als na afloop van het evenement.
Einde aan de QR-code?
Afschaffing van de QR-code lijkt ook op tafel te liggen. Eind van deze maand zou de controle bij de deur mogelijk beëindigd kunnen worden. Alleen bij grote evenementen zou dan een 1G-beleid in stand blijven.
Bruls: ,,Samenleving had eerder open gemogen"
De samenleving had eerder van het slot gemogen als het aan de burgemeesters had gelegen. Dat vertelde voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls bij het Radio 1 journaal woensdagmorgen. ,,In januari was al duidelijk dat omikron minder ziek maakt. Wat ons betreft had het kabinet al eerder verder mogen versoepelen, want het is niet meer te houden." Daarbij gaf Bruls ook aan al langer te bepleiten om meer rekening te houden met psychische, sociale en economische aspecten bij het coronabeleid.
Politie treedt niet op tijdens protestopening nachthoreca
De politie treedt komende vrijdagnacht tot en met maandagochtend niet op als horeca-instellingen in strijd met de coronamaatregelen openblijven. De politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB roepen althans hun leden op niet in te grijpen, als onderdeel van hun actie voor een betere cao. Voor zaterdag staat De Nacht staat op gepland, een actie van nachthoreca die de deuren openen uit protest tegen de coronamaatregelen.
Het is het tweede protest van de politiebonden in de vorm van coulante handhaving in de strijd voor een betere politie-cao. Dinsdag riepen de politievakbonden hun achterban al op vanaf woensdagochtend geen boetes meer uit te delen voor lichte overtredingen.
Evenementenbranche wil 11 maart weer helemaal open
De evenementenbranche wil en kan volledig en blijvend open op 11 maart. Aangezien de overheid niet met een concreet perspectief komt, zet de branche nu zelf de stip op de (nabije) horizon. 'Al twee jaar zijn evenementen nauwelijks mogelijk geweest. Op 11 maart staat Holland Zingt Hazes gepland in Ziggo Dome. Laat dan de deuren weer opengaan en haal de hele sector van het slot. Dat kan veilig en verantwoord. De evenementenbranche is er klaar voor en wil open. Het is de hoogste tijd', aldus de Alliantie van Evenementenbouwers woensdagochtend.
Op 10 maart 2020 werden de eerste evenementen verboden, waarna al heel snel de hele evenementenindustrie werd stilgelegd. Sindsdien is de branche al twee jaar dicht, met uitzondering van twee maanden met zeer beperkte mogelijkheden afgelopen najaar.
,,Genoeg is genoeg. Al twee jaar ontbreekt elk spoor van een langetermijnplan plan, een visie voor de toekomst die hoop biedt voor de gehele evenementensector. Langer wachten is onacceptabel. Met Fieldlab hebben wij bewezen dat het kan en de landen om ons heen blijven het succes hiervan bewijzen. Wij kunnen én gaan blijvend open op 11 maart 2022 en vieren dit met de gehele branche bij Holland Zingt Hazes na veel bloed, zweet en tranen de afgelopen twee jaar. Om zo de eens zo florerende evenementenbranche te redden en samen uit deze crisis kunnen komen. Het is de hoogste tijd,” zegt Rosanne Janmaat, coo van ID&T Groep.

Kabinet wil dat corona straks weer bij ondernemersrisico hoort
Het kabinet hoopt op een terugkeer naar de economie zoals we die voor de pandemie kenden, waarbij corona goeddeels onderdeel wordt van het gewone ondernemersrisico. Dat schrijven betrokken bewindslieden aan de Tweede Kamer.
Iedereen moet met corona leren leven, en dat betekent ook dat de huidige generieke steun niet houdbaar is op de lange termijn, is te lezen in dit artikel.
Horeca-ondernemers over nieuwe versoepelingen: ‘Coronapas is bureaucratisch gedrocht’
Meer bezoekers in de horeca, misschien zelfs wel helemaal zonder coronapas. De uitgelekte versoepelingen klinken veelbelovend, maar een rondgang langs horeca-ondernemers leert dat er nog veel scepsis is. ,,De realiteit is anders dan de Haagse werkelijkheid.”
Deze versoepelingen kunnen we verwachten op 15 februari
Op weg naar een volgende corona-persconferentie, dinsdag 15 februari, met dan eens alleen minister Kuipers aan het woord. Dit zijn de stappen vanaf nu: van OMT naar kabinet naar Veiligheidsberaad, wie beslist wat waarover en wanneer? Wij zetten het voor je op een rij.
KHN-afdelingen staan achter Onverdeeld Open en eisen afschaffen van coronatoegangsbewijs
Ruim vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roepen in een persbericht op tot het afschaffen van het coronatoegangsbewijs (ctb). De afdelingen scharen zich daarmee achter Onverdeeld Open, de actiegroep die sinds vorige week ruim 700.000 handtekeningen ophaalde en pleit voor het direct afschaffen van het ctb in alle vormen. De horecaondernemers menen dat de effectiviteit van het CTB kleiner is geworden door de omikron-variant en dus moet worden afgeschaft.
Kabinet lijkt corona-teugels volgende week fors te laten vieren, wel met coronapas
Er is een aanzienlijke kans dat het kabinet de maatregelen fors gaat versoepelen. Den Haag bespreekt in de komende week onder meer het coronatoegangsbewijs voor de horeca. Rutte en zijn team hebben een gunstig beeld over de ontwikkeling van het virus, aldus bronnen tegen het AD. De coronapas blijft vermoedelijk nog wel even nodig. Lees meer in dit artikel.

Nachthoreca zet openingsactie na overleg met minister door
De nachthoreca zet de voor zaterdag geplande openingsactie De Nacht staat op door. Dat zei Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) na een gesprek met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. De clubs openen de deuren omdat ze het er niet mee eens zijn dat ze al zo lang dicht moeten blijven vanwege de coronamaatregelen.
Onverdeeld Open: ruim 700.000 mensen steunen protestcoalitie met Duncan Stutterheim tegen coronapas
Een groep met onder meer ondernemer Duncan Stutterheim, cabaretier Guido Weijers en voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer pleit voor het direct afschaffen van het coronatoegangsbewijs in alle vormen. Nu de omikronvariant het overneemt, heeft 'de QR-code nog minder nut en vormt het een nog grotere inbreuk op grondrechten'.
De petitie die eind vorige week in het leven werd geroepen, is dinsdag door ruim 700.000 mensen ondertekend.