Nieuws Maatregelen

Haagse bronnen: 'Horeca 26 januari geplaceerd weer open'

Waar MKB-Nederland, KHN en ook het Veiligheidsberaad absoluut afgelopen vrijdag duidelijkheid wilden voor de horeca, werd een formeel 'open' niet gegeven. Wel meldden Haagse bronnen aan De Ondernemer 'dat restaurants na de persconferentie weer open mogen, ook in de avond, en dat in een eerste fase van enkele weken, geplaceerd', wat later ook door Koninklijke Horeca Nederland bevestigd werd.

Van onze redactie 21 januari 2022

Laatste update: 24 januari 2022 15:45

Horeca open geplaceerd

Het kan weer, het mag weer, per volgende week, melden Haagse bronnen. Geplaceerd en met een mondkapjesverplichting voor het personeel. Foto: Shutterstock.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Direct na de persconferentie dinsdagavond is er via deze website en New Business Radio het live radioprogramma 'Na Rutte en Kuipers' te beluisteren en te bekijken.

Lees ook: Liveblog persconferentie Rutte: we mogen weer, we kunnen weer (maar niet iedereen)

Nu de detailhandel is geopend, wordt het tijd dat het kabinet doorpakt en ook de maatregelen voor de horeca opheft. Koninklijke Horeca Nederland en MKB-Nederland drongen daar stevig op aan bij het kabinet, burgemeester Bruls maakte dat namens het Veiligheidsberaad nog eens heel duidelijk en horecaondernemer Edwin Kat die met zo'n 50 collega's actie ondernam richting Den Haag wilde absoluut vandaag informatie over versoepelde maatregelen binnen zijn branche, vertelt hij in dit artikel.

Horeca eerst geplaceerd open, ook in de avonduren

Volgens Haagse bronnen is 'nog meer geduld een schone zaak', waar het de horeca betreft. Het OMT zou zondag met een advies komen aan het ministerie van VWS via het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg (BAO). Dat toetst het inhoudelijke advies op bestuurlijke haalbaarheid en uitvoerbaarheid, waarna het kabinet daarover geadviseerd wordt.

'Het lijkt er op dat restaurants volgende week weer open mogen, ook in de avonduren, en dat in een eerste fase van enkele weken, geplaceerd', melden de bronnen. 'De horeca heeft vorig jaar aangetoond dat goed en verantwoord aan te kunnen'. Hoewel cafés zouden worden gezien als locaties met een groter besmettingsrisico zouden 'ook zij de deuren weer mogen openen, maar wordt daar voor een eerste fase mogelijk nog een vaste sluitingstijd aan gekoppeld'. Horecapersoneel houdt dan de verplichting tijdens werk mondkapjes te dragen.

Lees ook: Hoogleraar: OMT-advies avondsluiting horeca onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd

UPDATE: Ook KHN laat weten dat uit alle gesprekken die het vrijdag in politiek Den Haag heeft gevoerd blijkt dat 'de seinen op groen staan voor een heropening van de horeca'. Vanaf 26 januari zou de sector dan open mogen tot 20.00 uur. ,,Uiteraard was het beter geweest om dit nieuws vandaag officieel bevestigd te hebben gekregen van het kabinet, want ondernemers moeten kunnen plannen, medewerkers inroosteren én inkopen kunnen doen", zegt een woordvoerder. ,,Het is teleurstellend dat het kabinet hier geen rekening mee houdt."

Haagse bronnen melden maandag 24 januari dat de horeca en cultuursector weer open kunnen, maar zij moeten dan wel om 22.00 uur ‘s avonds de deuren sluiten. Ook binnen- én buitenevenementen kunnen weer met publiek doorgaan, al komt er wel een maximum aan het aantal bezoekers. Bij binnenevenementen is een coronatoegangspas nodig, moet iedereen een vaste plaats innemen en is het aantal bezoekers maximaal 1250. Bij buitenevenementen en doorstroomlocaties, gaat het om één derde van de capaciteit én toegang met de coronapas.

Lees ook: Reacties op persconferentie in live kijkradio 'Na Rutte en Kuipers'

Ruim 57.000 nieuwe coronagevallen, terwijl achterstand toeneemt

Intussen zijn er nog nooit zijn er zo veel positieve uitslagen van coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwamen 57.549 meldingen van nieuwe gevallen binnen.

Het aantal positieve tests stijgt zo snel, dat de computersystemen het niet kunnen bijhouden. De achterstand is opgelopen tot ongeveer 30.000 positieve tests over de afgelopen vier dagen. Dit zijn besmettingen die wel zijn bevestigd, maar die nog niet konden worden geregistreerd. Op donderdag was de achterstand ongeveer 27.000 gevallen over drie dagen.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 277.752 positieve tests. Met de achterstand erbij zou het werkelijke aantal gevallen boven de 300.000 uitkomen.

Lees ook: Dochter Shannon kan niet langer aanzien hoe vader Eric Belluz kapot gaat door horecasluiting en komt in actie

Horeca dreigt met opening zaterdag

Inmiddels melden steeds meer horecazaken dat zij zaterdag open gaan. Ruim dertig horecazaken in Egmond aan Zee en in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas bijvoorbeeld. Ze zien alleen van hun actie af als premier Mark Rutte vrijdagavond nog groen licht geeft voor opening voor horeca en cultuur vanaf 26 januari. Dat heeft een woordvoerder namens de deelnemende cafés en restaurants in de Limburgse gemeente vrijdagmiddag laten weten.

De cafés en restaurants in de Noord-Limburgse gemeenten stuurden eerder deze week ook al een gezamenlijk ultimatum met dezelfde strekking aan het kabinet dat donderdagavond afliep. Dat ultimatum is nu een dag verlengd naar aanleiding van de oproep van Bruls.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws