Nieuws Maatregelen

Rechter weegt bij huurgeschil webomzet mee: INretail ontstemd

Winkelketen Scotch & Soda heeft het aan de stok met Herbel, een bedrijf van de Rotterdamse vastgoedbelegger Aat van Herk. De zaak draait om de huurkorting die de modeketen wil vanwege de coronacrisis. De rechter, die 5 augustus uitspraak doet, vindt dat online-omzet ook meegewogen moet worden bij de omzetberekening. INretail is fel tegen.

Eduard Voorn 21 juli 2021

Scotch Soda Utrecht Oude Gracht Store 02

De vestiging van Scotch & Soda aan de Oudegracht in Utrecht. Foto: Scotch & Soda

Tijdens de pandemie stegen de online verkopen enorm, terwijl die van de 'stenen winkels' sterk achterbleven. Het laatste was het gevolg van de lockdowns. In een zaak die Scotch & Soda, in bezit van de Amerikaanse private-equityfirma Sun Capital, aanspande om te veel betaalde huur terug te krijgen, deed de Rotterdamse kantonrechter Van der Wildt een opvallend tussenvonnis. Hij is van mening dat Scotch & Soda ook de omzet mee moet nemen van de online-activiteiten (Scotch & Soda E-commerce) bij het bepalen van totale omzet.

"Door de coronamaatregelen is het winkelend publiek immers voor het doen van aankopen vooral aangewezen op de webshop"

Kantonrechter Rotterdam

Van der Wildt is namelijk van oordeel dat het niet onaannemelijk is dat een deel van de omzet, die normaliter door Scotch & Soda in haar fysieke winkels zou zijn behaald, is weggevloeid richting de onlineverkopen via de webshop. De tussenuitspraak: “Door de coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de fysieke winkels per 15 december 2020, is het winkelend publiek immers voor het doen van aankopen vooral aangewezen op de webshop. In dat licht bezien acht de kantonrechter het niet redelijk om de vanuit Nederland behaalde omzet uit de onlineverkoop via de webshop volledig buiten beschouwing te laten.”

INretail wil dat de rechter 'het zuiver houdt'

Jeroen van Dijken, directeur belangen en beleid bij winkelierskoepel Inretail, spreekt van een opvallende uitspraak. ,,Winkels en webshops zijn verschillende verkoopkanalen en hebben daardoor ook totaal verschillende kostenstructuren. Je kunt naar onze visie bij het bepalen van de huurkorting online niet bij de winkels optellen. Een verhuurder heeft toch ook vaak meerdere panden. De rechter begeeft zich met dit tussenvonnis op glad ijs. Hij moet het zuiver houden. Daarnaast laait de discussie over dit onderwerp weer op en zorgt voor onnodige onrust.”

Lees ook: Hoge Raad buigt zich over huurkorting voor door corona gesloten horeca

Pijn moet eerlijk worden verdeeld tussen huurder en verhuurder

Marie-Louise van Kleef advocaat van het vastgoedteam van Blenheim Advocaten deelt de visie van Van Dijken niet. ,,Als je pijn eerlijk wilt verdelen tussen huurder en verhuurder moet de huurder ook zijn inkomsten uit online tonen. Wat ik zie, is dat deze uitspraak in de lijn der verwachting ligt.”

Van Kleef zegt zo’n vijftien zaken te hebben waarbij dit facet speelt. ,,Als wij een huurder vertegenwoordigen gaan we er niet in met gestrekt been. Het eindigt altijd bij de rechter, zie Scotch en Soda. Het beste is toch echt om tot een oplossing te komen.”

Gaat de Hoge Raad dit probleem oplossen?

INretail verwacht dat de Hoge Raad nog voor het eind van dit jaar met kaders komt voor veelgestelde vragen over huurkorting tijdens de pandemie. Jeroen van Dijken: ,,Wij hebben onze zienswijze over dit dossier bij de Hoge Raad ingediend. Op het vlak van onlineverkopen vinden wij dat ze buiten de omzet gelaten moeten worden. Van de politiek valt niets meer te verwachten. Zij hebben dit onderwerp inmiddels losgelaten.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws