Nieuws Maatregelen
Terrassen open: horecaondernemers starten klopjacht op personeel
De horeca schreeuwt om personeel. Het aantal vacatures ligt al boven de piek van zesduizend van vorig jaar zomer, toen de horeca op volle toeren draaide. Dat blijkt uit een analyse van uitzender Randstad Groep op basis van cijfers van Jobdigger, dat websites afstruint op zoek naar onlinevacatures.

Bediening op een vol terras, lukt het de horecaondernemers om het personeel er voor te vinden? Foto: ANP
Vooral medewerkers bediening, koks, personeel in de keuken en horecamanagers worden gevraagd. Hiermee willen horecaondernemers inspelen op de versoepelingen die per 28 april ingaan, denkt Bart van Krimpen, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad. ,,Al zijn de versoepelingen nog beperkt, het effect is al enorm.”
GGD's betalen beter dan de meeste horecazaken
In de horeca wordt veel gewerkt met oproepkrachten: van de bijna 400.000 banen worden er 174.000 ingevuld door onder meer studenten die als bijbaan oberen of in de keuken staan. Veel van hen zijn nu bij de GGD's en commerciële teststraten gaan werken. De GGD's betalen beter dan de meeste horecazaken: een student van een jaar of 20 verdient al snel 17 euro per uur en het dubbele op zondag. ,,Tegen dat soort bedragen kunnen maar weinig bedrijven op’’, zegt voorzitter Sander Wind van de Gelderse afdeling van Koninklijke Horeca.
In de horeca ligt het loon voor zo'n 20-jarige rond de 10 euro. Wind: ,,En dan betaalt de horeca nog beter dan bijvoorbeeld de supermarkten. Maar bij de GGD's gaat het om overheidsgeld: die hebben grote budgetten.’’
"De verwachting was dat er door de lange lockdown veel horecazaken zouden wegvallen, maar dat is niet gebeurd. Terwijl er wel koks zijn die in de tussentijd wat anders zijn gaan doen"
Lees ook: Tikkie Check geeft heropende horeca #tikkieinderug
Sinds de start van de coronacrisis zijn volgens vakbond FNV 90.000 horecamedewerkers in een andere sector gaan werken, schrijft AD. Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de vijf naar een andere baan is overgestapt, terwijl al voor de coronacrisis één op de drie horecabedrijven met personeelstekort te kampen had.
Personeelsbestand horeca-uitzendbureau gehalveerd
,,We zijn met ons personeelsbestand gehalveerd naar nu vierhonderd mensen’’, vertelt directeur Selma Rana van horeca-uitzendbureau Skanna, dat onder meer werkzaam is in Arnhem en Nijmegen. Skanna richt zich eigenlijk op het leveren van horecapersoneel voor bruiloften en evenementen, maar krijgt nu ook verzoeken van horecazaken om personeel. ,,Daar spelen we wel een beetje op in, hoewel dat eigenlijk niet is wat we echt doen.’’
Ze zegt al heel blij te zijn dat ze vierhonderd met name studenten in de uitzendpool heeft, terwijl ze die eigenlijk nog geen werk te bieden heeft. Met allerhande activiteiten, zoals een pubquiz, een make-uptutorial en een Fifa-toernooi proberen ze een band te houden met de uitzendstudenten. ,,En we hebben ook wat mensen bij de GGD en in supermarkten werken, maar die geven aan dat ze wachten tot we weer werk in de horeca hebben.’’
Lees ook: Bekende horeca-ondernemers slaan ondanks corona hun slag en breiden uit
Vertrouwen dat het wel goed komt met het vinden van personeel: eigenaar René Peters (foto onder) van restaurant Lodewijk in Nijmegen is optimistisch. Door de nog beperkte openingstijden die vanaf volgende week woensdag gelden - van 12.00 uur tot 18.00 uur - heeft hij ook nog niet veel mensen nodig. Maar van de bijna 25 losse krachten die hij eerst had, is nu nog maar de helft over. ,,Maar zodra we weer open zijn, verwacht ik wel dat er wat mensen aan zullen kloppen.’’
Maar lastig om goed horecapersoneel te vinden, was het vóór de lockdown ook al. ,,Vooral koks. De verwachting was dat er door de lange lockdown veel horecazaken zouden wegvallen, maar dat is niet gebeurd. Terwijl er wel koks zijn die in de tussentijd wat anders zijn gaan doen en die dat prima bevalt. Die ben je kwijt.’’
Iedereen vist in dezelfde vijver
,,Iedereen is op het moment op zoek naar mensen en we vissen allemaal in dezelfde vijver”, verzucht Barry de Groot (foto onder), mede-eigenaar van bistro De Cactus in Doetinchem. Met het oog op de versoepelingen is hij naarstig op zoek naar een medewerker bediening.
Afgelopen week plaatste hij een vacature op zijn eigen website en deelde hij die op sociale media. Er zijn wel wat reacties binnengekomen, maar de gedroomde kandidaat zit er niet tussen. ,,Het is helaas niet de versterking waar we op zitten te wachten. We hebben echt iemand nodig die meteen volle bak kan meedraaien.”
Vorig jaar had hij zo iemand gevonden, maar hij heeft hem niet kunnen vasthouden. ,,Hij zat net in zijn proeftijd, toen in oktober de lockdown werd afgekondigd. We hebben hem helaas moeten laten gaan”, zegt De Groot, die samen met zijn broer de horecazaak runt. Terughalen heeft geen zin, want hij heeft besloten de horeca te verlaten.
Of gasten straks langer moeten wachten op hun drankje of borrelplank? De ondernemer maakt zich geen zorgen en zijn gasten hoeven dat ook niet te doen, benadrukt hij. Hij heeft twee oproepkrachten - twee studenten - die direct beschikbaar zijn én hij heeft twee koks in vaste dienst.
Meer dan twee handen in de bediening nodig
Bovendien gaat het terras voor de deur, niet alle dagen van de week open: alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Normaal is de tent pas vanaf 17.00 uur geopend, maar die extra inkomsten van het terras kunnen ze goed gebruiken. En de openstelling van het terras is daarbij alleen in de middag toegestaan. Hij verwacht wel dat als de horeca straks weer ‘normaal’ kan draaien, hij niet zonder die extra medewerker bediening kan. ,,En dan hebben we wel meer handen nodig”, voegt hij eraan toe.
Lees ook: Ondernemer Caspar Hermeler gooit roer om: naast horecazaak ook partijhandelaar
Bedrijfsleider Hans van der Veer (foto onder) van restaurant Bleecker Street in Nijmegen heeft daarentegen geen problemen met zijn losse personeel. De afgelopen maanden heeft hij met iedereen contact gehouden. ,,Gewoon via WhatsApp.’’
Voor de lockdown had hij een stuk of tien veelal studenten voor hem werken. ,,En die hebben vaak nu wel andere baantjes, vooral bij de GGD. Maar dat werk houdt een keer op, en ze geven op een na allemaal aan dat ze graag weer hier komen werken. Die ene heeft een vaste baan gekregen, dus dat is logisch.’’
Begin 2021 nog een historisch dieptepunt qua hoeveelheid vacatures
Van Krimpen verwacht als arbeidsmarktdeskundige dat het aantal vacatures nog flink zal toenemen als straks de horeca de deuren weer volledig kan openen voor gasten. Dat er nu aanzienlijk meer vacatures zijn dan vorig jaar zomer heeft er volgens de Randstad-arbeidsmarktexpert mee te maken dat een heleboel ondernemers tegelijkertijd veel mensen nodig hebben.
,,Zij zijn lange tijd gesloten geweest en hebben van veel mensen afscheid genomen. Nu ze weer kunnen, is in één keer de vraag heel groot”, luidt zijn verklaring. Begin dit jaar waren er nauwelijks vacatures, een historisch dieptepunt.
300 nieuwe vacatures op één dag
Ook vacaturesite Indeed ziet een toename in de vraag naar horecamensen. Op de website verschenen donderdag alleen al meer dan 300 vacatures. Volgens de woordvoerster waren werkgevers al aan het voorsorteren op mogelijke versoepelingen. ,,We zagen het aantal vacatures al wat langer toenemen.”
"Mensen hebben wel bepaalde vaardigheden voor de horeca nodig, maar hoeven niet zoals zorgmedewerkers intensief opgeleid te worden"
Koninklijke Horeca Nederland kan dat bevestigen. De brancheorganisatie denkt dat vooral bedrijven met een groot terras en lunchzaken nu grote behoefte hebben aan mensen. Terwijl vóór de coronacrisis de horecabranche al een tekort kende van 40.000 mensen. ,,Bovendien zijn veel mensen in coronatijd uitgestroomd naar andere sectoren en die krijg je niet zo snel meer terug”, klinkt het.
Randstad Groep Nederland: horeca vraagt vaak geen specifieke opleiding
Uitzender Randstad Groep Nederland denkt dat het misschien wel kan meevallen met de problemen. Het grote voordeel is, aldus Van Krimpen, dat de meeste horeca geen specifieke opleiding vraagt. ,,Mensen hebben wel bepaalde vaardigheden nodig, maar hoeven niet zoals zorgmedewerkers intensief opgeleid te worden. Dat maakt de poule van mensen juist groter. Daarbij is het voor veel mensen een populaire sector om te werken. Anderzijds valt zeker niet uit te sluiten dat er weer snel tekorten zullen ontstaan bij specifieke functies zoals koks, iets wat we ook voor de pandemie zagen.”