Nieuws Maatregelen

'Onbegrijpelijke versoepeling van ventilatienorm horeca in coronatijd'

Het demissionaire kabinet heeft per 1 juli de normen voor luchtverversing in de horeca versoepeld, ruim onder de internationale standaard van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De horecasector trok hierover in oktober al aan de bel. Experts noemen dit kabinetsbesluit onbegrijpelijk, zeker in coronatijd.

NU.nl 29 juli 2021

Horeca bar nacht publiek drank unsplash

In de nieuwe drank- en horecawet kwamen per 1 juli tal van inrichtingseisen voor de horeca te vervallen, inclusief de ventilatie-eis. Onbegrip heerst. Foto: Unsplash

De afgezwakte ventilatienormen vloeien voort uit een wijziging van de drank- en horecawet per 1 juli. In de nieuwe wet komen tal van inrichtingseisen voor de horeca, inclusief de ventilatie-eis, te vervallen. Hierover trekken deskundigen aan de noodklok in NRC, zo meldt NU.nl.

Lees ook: Horeca: 'Kabinet, kom nú met economisch heropeningsplan'

Atze Boerstra, binnenmilieuspecialist en hoogleraar Building Services Innovation bij de TU Delft, zegt in gesprek met de krant dat je de ventilatie-eisen voor de horeca in coronatijd eerder zou willen verhogen. Hij noemt de nieuwe eisen ,,internationaal gezien absurd laag". Ook andere deskundigen plaatsen vraagtekens bij de handelswijze van de overheid.

'De eisen voor ventilatie werden vijf keer minder'

Branchevereniging Binnenklimaat Nederland trok samen met Koninklijke Horeca Nederland al in oktober aan de bel over de op handen zijnde versoepeling. ,,De eisen worden vijf keer minder", zei directeur van Binnenklimaat Nederland Remi Hompe eind juni tegen BNR. ,,Wij hebben aangegeven dat als dat gebeurt dit een risicostijging is voor besmettingen met corona."

"De meeste horeca-ondernemers hebben de afgelopen jaren zelfs meer geïnvesteerd dan nodig was om het binnen veilig te houden"

Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland

Los van het coronavirus is goede ventilatie binnen essentieel, aldus Hompe in gesprek met de radiozender. ,,Je zit 90 procent van de tijd binnen. De horeca is voor corona ook wel een risico-omgeving."

KHN: 'Helemaal niets gebeurd met onze input'

Koninklijke Horeca Nederland schreef in oktober samen met Binnenklimaat Nederland een brief aan de Tweede Kamer. De twee brancheorganisaties vreesden dat de nieuwe regels tot minder ventilatie zouden leiden in nieuwe zaken.

Lees ook: KHN kwaad over nieuwe maatregelen: 'Restricties horeca toppunt symboolpolitiek'

,,Er is helemaal niets gebeurd met onze input", zei Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, in gesprek met BNR. ,,De meeste ondernemers hebben de afgelopen jaren zelfs meer geïnvesteerd dan nodig was om het binnen aantrekkelijk en veilig te houden."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws