Nieuws Maatregelen

In café en op terras: horeca verwacht topdrukte Oranje-Tsjechië

Vanavond Nederland-Tsjechië en hoewel 'met het bord op schoot' altijd wel iets zal blijven hebben, is 'met een biertje in kroeg of op terras' zo langzamerhand toch ook wel weer genieten. Want het mag, het kan. En het wordt topdrukte in de cafés en op al die terrassen-met-videoscherm in ons land.

René Cazander (AD) 27 juni 2021

Horeca oranje voetbal kijken terras

De serveersters Evi en Katja en eigenaar Martijn Gerits van Bij Petrus zijn helemaal klaar voor de wedstrijd van Oranje zondag tegen Tsjechië. Foto: AD/Ricardo Smit.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Ook de kroegbazen in Woerden en omliggende gemeenten kijken reikhalzend uit naar zaterdag, wanneer ze, weliswaar nog onder bepaalde voorwaarden, na lange tijd de deuren weer mogen openen. De 1,5 meter afstand blijft (voorlopig) gehandhaafd. Desondanks kunnen de uitbaters niet wachten om de eerste gasten weer te ontvangen.

Vanavond speelt Oranje tegen Tsjechië voor een plek in de kwartfinale van het EK. De wedstrijd is om 18.00 uur. In veel kroegen is dit duel live te volgen op meerdere tv-schermen. Zowel binnen als buiten. Met zijn allen ouderwets voetbal kijken en na afloop hossen en feesten is er helaas nog niet bij. Juichen mag, maar je moet wel blijven zitten.

Lees ook: ING al een kwart eeuw sponsor van Oranje: ‘Zorgen voor Frenkie én de nieuwe Frenkies'

Café de Pompier in het centrum van Woerden heeft 100 stoelen beschikbaar en die zijn zondag allemaal al bezet, laat eigenaar Pike Uittenbogaard weten. Hij heeft tv’s binnen en op het terras staan. ,,Je moet van tevoren reserveren. Ik ben donderdag begonnen het bekend te maken. Ik heb inmiddels zoveel aanmeldingen binnen dat ik vrees mensen te moeten teleurstellen.”

De uitbater sluit niet uit dat hij bij een volgende wedstrijd meer plekken beschikbaar heeft. ,,Het is de eerste keer dat we het op deze manier doen. We moeten even afwachten hoe het loopt. Misschien dat ik toch meer ruimte heb.”

Oranje-arrangementen op terrassen

Wie te laat is met reserveren voor het duel van zondag: niet getreurd. Mocht Oranje zich plaatsen voor de kwartfinale, dan is er weer een kans, meldt Uittenbogaard: ,,De mensen moeten een mailtje sturen naar info@pompier.nl. Wie het eerst komt, het eerst maalt.” De Pompier heeft, voor wie tijdens het belangrijke duel een hapje wil eten, ook een speciaal Oranje-arrangement beschikbaar. Een saté met friet en een biertje voor 15 euro.

De schermen staan zo gericht dat passanten niet blijven hangen. Dat was een voorwaarde van de gemeente. ,,Het is jammer dat we nog niet ouderwets voetbal kunnen kijken, maar het zij zo”

Bij café-restaurant Bij Petrus heeft Martijn Gerits plek voor 70 man: 25 binnen en 45 overdekt buiten. Die zijn tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië ook allemaal bezet, met name door vaste gasten. Wie Bij Petrus een plek heeft gereserveerd, doet dat inclusief een diner. Gerits heeft vier tv's buiten staan, zodat iedereen op het terras het duel goed kan volgen. De schermen staan zo gericht dat passanten niet blijven hangen. Dat was een voorwaarde van de gemeente. ,,Het is jammer dat we nog niet ouderwets voetbal kunnen kijken, maar het zij zo.”

Gerits heeft eventueel nog extra terras beschikbaar. Dat betekent dat wanneer Oranje zich zondag plaatst voor de volgende ronde en de weergoden ons gunstig gezind zijn, hij de volgende keer ongeveer 70 man extra kwijt kan, schat hij in.

Burgemeester nog terughoudend met vergunning

Bij ’feestcafé’ Bolle Harry en De Plaats in Montfoort maken ze zich ook op voor een bescheiden Oranjefeestje zondag. Bedrijfsleider Raymond Derks van Bolle Harry denkt met terras 100 man kwijt te kunnen. Hij heeft nog wel plek. ,,Ik heb op dit moment 60 reserveringen binnen,” laat hij weten. Ook bij De Plaats is tegen de Tsjechen nog plaats op het terras.

Mochten ’onze jongens’ de finale halen, dan is een groot scherm op het Marktplein in Woerden, zoals tijdens het WK van 2010, nog een eind weg, als we de gemeente mogen geloven. Voor een groot scherm is een evenementenvergunning nodig. Burgemeester Molkenboer is in coronatijd heel terughoudend met het verstrekken hiervan, aldus een gemeentewoordvoerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws