Nieuws Maatregelen

KHN-directeur Beljaarts over voorstel-Molenaar: 'Kracht van herstel zit in brede, kwalitatieve samenwerking'

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel, Cristel van de Ven van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), Dirk Beljaarts (KHN) en consumentenpsycholoog Patrick Wessels reageren op het 'voorstel-Molenaar'. De econoom/bijzonder hoogleraar pleit dringend voor een noodfonds en solidariteitsheffing voor retail, horeca en zzp. Biesheuvel wil 'snel het gesprek aangaan'.

Van onze redactie 24 januari 2021

Coronacrisis retail winkelstraat leeg

Via deze link lees je precies wat het voorstel van Cor Molenaar inhoudt, en/of zie de samenvatting onderaan:: Cor Molenaar pleit voor noodfonds en solidariteitsheffing retail, horeca en zzp

'Een goede en terechte oproep', noemt ONL-voorman Hans Biesheuvel de voorstellen van econoom/bijzonder hoogleraar Cor Molenaar. ,,Solidariteit is van groot belang en ik vind het zeker op z'n plaats een beroep te doen op de essentiële winkels, zoals de supermarkten, om solidair te zijn met de meest getroffen sectoren. Het lastige is wel dat als je het via de belastingen wil doen het niet zo gemakkelijk en snel geregeld is, en bovendien juridisch ook heel lastig. En door de verschillende maatregelen wisselt het ook steeds weer wie wel en niet open mag en onder welke condities."

Biesheuvel (ONL): 'Laten we het gesprek aangaan'

Biesheuvel vindt het meer voor de hand liggen om plannen als die van Molenaar bijvoorbeeld via brancheorganisaties op te pakken en daarmee in gesprek te gaan. ,,Dan gaat het wellicht ook veel sneller en de overheid kan dat faciliteren. Ik vind de oproep van Cor Molenaar sympathiek en stimulerend om het gesprek aan te gaan. Snel, want tijd is er voor veel ondernemers niet meer."

"De kracht van het herstel zit in een kwalitatieve samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en sociaal-maatschappelijke partners om in die samenwerking vooruit te kijken en erger te voorkomen"

Dirk Beljaarts, directeur KHN

,,Ik onderschrijf de noodzaak om iets te doen én om vooruit te kijken", reageert Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland op het voorstel-Molenaar. ,,Herhaaldelijk heeft KHN bij diverse bewindspersonen en ook twee weken geleden nog bij staatssecretaris Keijzer aangegeven dat het van groot belang is dat er ambtelijk en bestuurlijk capaciteit vrijgemaakt wordt voor economisch coronaherstel, zowel voor de middellange als lange termijn."

Meerdere subsectoren van de horeca zullen nog jaren de gevolgen dragen van deze crisis, daarmee zal het herstel ook nog jaren duren, benadrukt Beljaarts. ,,En daarin staat de horeca niet alleen. Alle begrip uiteraard dat in het begin alle capaciteit ging naar de acute situatie, echter zijn we nu 10 maanden verder en móet er ook vooruit gekeken worden. Regeren is vooruitzien en als we nu niet (ver) vooruit kijken en doen wat nodig is voor de middellange en lange termijn zouden de nadelige gevolgen wellicht daardoor groter kunnen zijn dan nodig. En dat is niet aanvaardbaar."

'Nu vooruit kijken en juist handelen is misschien de schade nog beperken'

KHN heeft eerder het belang aangegeven van een economisch herstelplan, met bijvoorbeeld een kwartiermaker aan het hoofd. ,,Als we nú vooruit kijken en juist handelen kunnen we de schade voor de komende jaren wellicht nog beperken. Hoe gek het ook klinkt, maar de finesse van het economisch opveren en overleven van ondernemers zit in de herstelfase, juist ná deze crisis. Het paardenmiddel van de huidige financiële steun is heel nodig voor het korte termijn overleven van delen van de economie, maar is weinig verfijnd. Hét verschil gaat in de komende jaren gemaakt worden, mits de handschoen wordt opgepakt. Ook dit hoort bij de zorgplicht van de overheid om hier over na te denken en daar actie op te ondernemen. Dat hoeft de overheid overigens niet alleen te doen, want als het sociale partners en werkgeversorganisaties er bij betrekt -welke de juiste kennis van de branches hebben-, kan het heel effectief zijn.

,,Of de spreekwoordelijke rekening middels heffingen bij de burgers neergelegd moet worden ben ik niet zeker van, wel is het sympathiek en solidair. Maar de kracht van het herstel zit in een kwalitatieve samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en sociaal-maatschappelijke partners om in die samenwerking vooruit te kijken en erger te voorkomen."

Tekst gaat door onder foto.

Lees ook: 'Ondernemers in financiële nood door weigerende banken'

'Overheid heeft tot op heden weinig oog voor zelfstandigen in nood'

,,Cor Molenaar constateert onder meer dat er winnaars en verliezers zijn in deze coronacrisis en dat bedrijfssucces of -problemen niet het gevolg zijn van goed of slecht ondernemerschap, maar van externe factoren. Die conclusie onderschrijven wij", stelt Cristel van de Ven, voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN).

,,Onder zelfstandig ondernemers zijn er, net als bij andere bedrijven, grote
verschillen. Sommigen gaat het momenteel voor de wind. Andere zzp’ers hebben
een verlies aan inkomsten maar niet dusdanig dat zij hun spaarpotten moeten
aanspreken. De echte verliezers van deze crisis zijn de zelfstandigen in de getroffen sectoren, zoals kappers, yogadocenten en kunstenaars. Zij worden keihard getroffen omdat zij enerzijds, als gevolg van de coronamaatregelen, totaal geen inkomsten hebben en anderzijds, door de huidige voorwaarden, geen aanspraak kunnen maken op de steun- en herstelpakketten. Daar zit wat ons betreft het ware probleem."

,,De overheid heeft tot op heden weinig oog voor zelfstandigen in nood. Bij de recente aanscherping van de steun- en herstelpakketten komt deze groep er opnieuw bekaaid vanaf. VZN blijft daarom onophoudelijk pleiten voor afschaffing van de partnertoets in de Tozo-regeling gedurende de lockdown. Ook dringen we aan op snelle duidelijkheid over de TONK en over aanpassing van de TVL-regeling, zodat deze ook bereikbaar wordt voor kleine zelfstandigen."

'Voorstel-Molenaar vraagt tijd. Die tijd heeft een groeiende groep zelfstandig ondernemers niet meer'

,,Molenaars oproep tot solidariteit en samenwerking valt uiteraard te prijzen. Onder de ruim 100.000 zelfstandigen die VZN vertegenwoordigt, zien we hier overigens mooie voorbeelden van. Het optuigen van noodfondsen en solidariteitsheffingen vraagt echter tijd. Die tijd heeft een groeiende groep zelfstandig ondernemers niet meer. Na bijna een jaar interen op hun buffers is rappe toegang tot steun noodzakelijk, evenals snelle uitbetaling van die steun. De overheid is hierbij aan zet".

Lees ook: Welke impact heeft een avondklok op ondernemers?

Patrick Wessels: 'Gedwongen solidair zijn roept automatisch weerstand op'

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels ziet in het voorstel-Molenaar 'een bijzondere invalshoek'. Eén die niet te verkopen is aan consumenten en ondernemers die ‘gedwongen’ solidair zouden moeten zijn. ,,Door te dwingen roep je automatisch weerstand op en drijf je economisch profiteurs en slachtoffers uit elkaar, terwijl het nu juist zou moeten draaien om saamhorigheid".

Wessels vindt de blog van Molenaar een erg pessimistisch beeld van ondernemers en hun solidariteitsgevoel geven. ,,Als je ondernemers met wie het goed gaat aanspreekt op hun verantwoordelijkheid en ze mogelijkheden biedt om anderen te helpen zullen ze daar in heel veel gevallen toe bereid zijn. Maak het makkelijker om te helpen of te delen, en je zal zien dat het gebeurt. En zo werkt het ook bij consumenten. Denk aan een fooienpot of een korte uitleg bij de rekening dat ieder tientje extra op een avondje gezelligheid enorm helpt de opgegeten reserves weer aan te vullen."

'Overheid zou een vangnet moeten vormen'

,,Na een oproep op LinkedIn help ik bijvoorbeeld een kapsalon en een retailmerk, die beiden flinke klappen krijgen. Dat heeft al veel positieve reacties opgeleverd, inclusief collega’s en andere online specialisten die hebben aangegeven graag een bijdrage te doen met bijvoorbeeld kennis of door beoordelingen van keuzes en gezette stappen", stelt Wessels. ,,Een dwingend of verplicht karakter is altijd een slecht idee. De overheid zou een vangnet moeten vormen, en meer lokaal helpt het als je het ondernemers en consumenten makkelijker maakt om zij die het lastig hebben (gehad) te helpen. Verlaag de drempel, dan zal je zien dat er heel veel solidariteit ontstaat."

DIT IS HET VOORSTEL VAN COR MOLENAAR

  • Extra belasting op de normale winst of winstgroei voor deze 'essentiële' bedrijven, waarmee de verliezen van de 'slachtoffer-bedrijven' worden gecompenseerd
  • Solidariteitstoeslag op de online bestellingen, bijvoorbeeld 1,50 euro per bestelling. Deze toeslag is dan de basis voor een noodfonds voor lokale ondernemers/zzp'ers, gebaseerd op postcodegebieden (retailers en horeca).
  • De inwoners van een bepaalde gemeente dragen zo bij aan het instant houden van de winkels en horeca in de eigen woonplaats.
  • Samenwerken op lokaal niveau: gemeente, horeca, winkels en vastgoed moeten samenwerken om deze gelden te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, redden van winkels en horeca en daarmede de sociale cohesie van plaatsen: dorpen, steden en wijken.
  • Na de coronamaatregelen kan de extra solidariteitstoeslag en beide noodfondsen weer worden opgeheven.

Lees via deze link de blog van Cor Molenaar waar hij zijn voorstel verder motiveert.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.