Nieuws Maatregelen

'Winkels goed voorbereid op veilige Moederdag-aankopen'

Dit weekend gaat er massaal geshopt worden, zeker met Moederdag in aantocht. De winkels in dorpsstraten, stadscentra en woonwijken zijn goed voorbereid en kunnen hun klanten veilig helpen, meldt INretail. De brancheorganisatie voor non-food winkels roept consumenten op om voorgenomen aankopen in winkels goed te plannen.

Van onze redactie 8 mei 2021

Retail winkel ikmisje Roel Wijnants CC Flickr

Winkeliers kijken weer uit naar klanten, zeker nu Moederdag voor de deur staat. Foto: Roel Wijnants (Flickr/CC)

Vorig weekend konden mensen voor het eerst weer winkelen zonder afspraak. Vanwege de Moederdag-aankopen en het lenteweer is het extra belangrijk dat mensen zich aan de corona maatregelen blijven houden. ,,Voor iedereen geldt afstand bewaren, mondkapjes gebruiken en hygiënemaatregelen nemen", aldus een woordvoerder van INretail. ,,In winkels geldt een streng veiligheidsprotocol en in de winkelgebieden worden de bewegingen van winkelend publiek ook goed gemonitord en bijgestuurd als dat nodig is.’’

Lees ook: Gouden tijden bloemisten: 'Moederdag wordt zoals nog niet vertoond'

Veel minder bezoekers in winkelgebieden

Dat Nederland minder gewend is geraakt aan toeloop in winkelstraten blijkt uit een analyse van bezoekersstromen vorig week in dertien grotere steden. Hoewel hier en daar drukte werd ervaren, noteerden typische koopsteden als Utrecht, Haarlem, Groningen, Eindhoven en Rotterdam niet meer dan 30 à 45 procent van de bezoekersaantallen vergeleken met dezelfde week in 2019.

"In winkels geldt een streng veiligheidsprotocol en winkelgebieden worden goed gemonitord"

INretail

Maatwerk voor corona-proof winkelstraten

Lokaal wordt bezoek aan winkelstraten en -gebieden in goede banen geleid met bijvoorbeeld stewards, eenrichtingverkeer, stickers en linten of het plaatsen van fietsrekken en toiletvoorzieningen bij rustige aanloopstraten. Daarbij is sprake van maatwerk, want Nederland kent 2.500 winkelgebieden. Gemeenten bepalen in overleg met betrokkenen of en welke opschaling naar extra maatregelen nodig is om alles corona-proof te houden.

Tot slot luidt het algemene advies van INretail aan het winkelend publiek: ,,Koop je late Moederdag-cadeaus zaterdag zo vroeg mogelijk, kom alleen en koop doelgericht."

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief voor ondernemers, in 2 minuten tijd ben je weer helemaal bij.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws