Nieuws Retail

Ahold Delhaize (Albert Heijn en bol.com) verhoogt winstverwachting

Supermarktconcern Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en bol.com, rekent dit jaar op een hogere winst dan waar het eerder van uitging. Dit na sterke resultaten in het eerste kwartaal van het jaar.

Redactie/ANP 12 mei 2021

Albert heijn winkelwagentje

Waar de crisis voor hogere opbrengsten zorgde, zadelde deze Ahold Delhaize ook op met hogere kosten. Een oorzaak: maatregelen die genomen werden om veilig te werken. Foto: ANP

Ahold Delhaize probeert de hogere corona-omzet vast te houden nu economieën wereldwijd langzaamaan verder opengaan. Tijdens de coronacrisis kochten veel consumenten meer eten omdat de horeca gesloten was, maar ook omdat ze thuis werkten in plaats van op kantoor.

De onderneming merkt op dat de vergelijkingsbasis een jaar na het begin van de crisis lastiger wordt. In het eerste kwartaal steeg de omzet van het bedrijf met bijna 6 procent tot 18,3 miljard euro. In de Verenigde Staten ging het om 3,6 procent groei. Europa was goed voor 9,4 procent omzetstijging.

''De onderliggende winst zal in vergelijking met 2019, het laatste jaar van voor de crisis, in de dubbele cijfers uitkomen''

Ahold Delhaize

Onlineverkopen in VS en Europa namen vlucht

De kwartaalwinst kwam uit op 550 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 644 miljoen euro. De onderliggende winst zal in vergelijking met 2019, het laatste jaar van voor de crisis, in de dubbele cijfers uitkomen. Eerder werd hier van enkelcijferige groei uitgegaan.

Met name online deed Ahold Delhaize goede zaken. De online-omzet steeg afgelopen kwartaal met bijna 104 procent tot 2,7 miljard euro. Vooral in de Verenigde Staten namen de onlineverkopen door consumenten een vlucht met een groei van 188 procent. In Europa werd bijna 79 procent meer online verkocht. Om de groei bij te benen werd ook extra in de onlineactiviteiten geïnvesteerd.

Lees ook: Ook na corona: food to go is een blijvertje

Topman Ahold: aanhoudende groei zorgt voor steeds meer werkgelegenheid

Waar de crisis voor hogere opbrengsten zorgde, zadelde deze Ahold Delhaize ook op met hogere kosten. Dan gaat het onder meer om maatregelen die genomen werden om veilig te werken. Bij elkaar ging het om 150 miljoen euro. Verder gaf Ahold Delhaize afgelopen kwartaal bij elkaar 20 miljoen euro extra aan goede doelen en maatschappelijke projecten zoals de Voedselbank, het Rode Kruis, ziekenhuizen en andere initiatieven.

Volgens topman Frans Muller van Ahold Delhaize zorgt de aanhoudende groei ook voor steeds meer werkgelegenheid. Zo werden in heel 2020 ruim 45.000 mensen extra aangenomen. Ook in het eerste kwartaal werden duizenden mensen aangetrokken. Muller erkent dat het vinden van geschikt personeel voor het bedrijf een uitdaging blijft. Dat zal zeker zo zijn nu de economieën verder opengaan en mensen weer in hun 'eigen' sector aan het werk willen.

Lees ook: Boekentips: de groeilessen die wij leerden van ‘Het geheim van bol.com’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws