Podcast De Ondernemer

Harry Bijl (INretail) over Black Friday: 'Maak het winkelen veilig'

Over iets meer dan twee weken, vrijdag 27 november, is het weer Black Friday. De grootste koopjesdag van het jaar wordt steeds populairder, maar hoe gaat dat middenin de coronacrisis? Kunnen ondernemers veilig anticiperen op die dag in tijden van anderhalve meters, lockdowns en mondkapjes? Harry Bijl, retailexpert en innovatiemanager bij INretail, legt uit. Plus: waarom ook winkeliers (meer) online zouden moeten willen.

Black Friday winkelstraat

Een eerdere editie van Black Friday in een Haagse winkelstraat. Foto: ANP

Van onze redactie 10 november 2020

Moeten retailondernemers überhaupt aan de slag willen met Black Friday? Als het aan voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls ligt, liever niet. Hij riep winkels eerder op te stoppen met acties rondom de prijzenstuntdag en vroeg grotere detailhandelszaken om mensen vooral online te bereiken. Hoe kijkt Harry Bijl, retailexpert en innovatiemanager bij INretail, daarnaar?

,,Bepaal zelf als ondernemer wat jij belangrijk vindt voor je klanten. Maak daar je eigen keuzes in. Dat willen wij niet doen en dat moeten we ook niet willen doen. Maar er ligt nu wel een hele grote uitdaging als je kijkt naar veilig winkelen’’, aldus Bijl in de podcast.

Een week lang Black Friday

Uit onderzoek van INretail is gebleken dat veel minder ondernemers (35 procent) dit jaar iets met Black Friday doen. Winkeliers die dat wel doen kiezen nu vaker voor online en gaan voor spreiding: niet alles op die ene vrijdag, maar van weekend tot en met het weekend erop. Verstandig in deze periode van corona? ,,Ook dat is een volkomen individuele beslissing. Er zijn steeds meer ondernemers die al maanden bezig zijn met het voorbereiden van hun acties. Ze kopen er speciaal op in. Wat wij adviseren is om niet aan Black Friday te beginnen vanuit arren moede, om van je overtollige voorraad af te komen. Je gaat zo met een flinke marge verlies lijden.’’

Nog even die toeloop waar Veiligheidsberaad-voorzitter Bruls het in de media over had in verband corona, de te grote drukte in winkels en winkelstraten. Hoe kijkt Bijl daar tegenaan? ,,We zijn in gesprek met overheden en lokale winkeliers, in dertien steden en met zo’n veertig grootwinkelbedrijven, met maar één motto: het winkelen veilig maken. Enorm belangrijk. Koester die klant en bied hem een veilige winkelomgeving. Daar wordt hard aan gewerkt.’’

''Retailers met een eigen community hebben WhatsApp-groepen, een goede site met alle benodigde informatie, ze snappen hun klanten''

Harry Bijl, INretail

Warm welkom met mondkapje op

De retailexpert benadrukt dat de meeste winkels ontzettend hun best doen om alles in goede banen te leiden. ,,Door middel van mooie oplossingen en de juiste bewegwijzering krijgen klanten een nog veiliger gevoel. Maak online afspraken met je klanten. Bouw je winkel om voor andere routing en meer spreiding. Steeds meer winkeliers gaan vroeger open of juist later dicht om alle mensen de kans te geven rustig te winkelen met een veilig gevoel.''

,,Verder: communiceer om juist wél naar de winkelstraat te komen, mits op een verstandige manier. Dat is belangrijk. Winkelmedewerkers doen hun best om klanten een warm gevoel te geven, zelfs met mondkapjes op. Retailers met een eigen community hebben WhatsApp-groepen, een goede site met alle benodigde informatie, ze snappen hun klanten. Online kanalen worden al heel goed ingezet, zien we.’’

Maak een digitaliseringsslag, zeker nu

Luister ook naar de podcast voor Bijls' visie op de noodzakelijke digitaliseringsslag. Hoe groot is de invloed van corona daarop? En waarom is die digitalisering voor ook de retail juist nu extra belangrijk, verduidelijkt Bijl aan de hand van enkele inspirerende praktijkvoorbeelden.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Jordy en Lena Cobelens NBR 2020
De Ondernemer

Welk geheim heeft ondernemersechtpaar Jordy en Lena Cobelens?

Ondernemersechtpaar Jordy en Lena Cobelens timmert flink aan de weg. Hij is dankzij zijn succesvolle horlogemerk TW Steel genomineerd voor de titel Meest Inspirerende Ondernemer van 2020, terwijl zij wereldwijd furore maakt met haar startup Le Olive die gepersonaliseerde kimono's produceert. Wat is hun geheim?

Details
Kerstmis gezellig
De Ondernemer

Hoogleraar Cor Molenaar: 'Retailers overleven alleen als zij hun klant écht beter leren kennen'

Retail-professor Cor Molenaar is altijd duidelijk. Tijdens onze live radio-uitzending op de vierde dag van de Week van de Ondernemer richtte hij zijn scherpe pijlen op de retailer met een strakke boodschap: stop meer energie in het beter leren kennen van de klant.

Details
Maarten Franken NBR 2020
De Ondernemer

Waarom Maarten Franken (Goodhabitz) zo succesvol is met online trainingen

Leren is leven en leven is leren. Dat is het fundament onder de Brabantse onderneming Goodhabitz, die internationaal online trainingen aanbiedt. Oprichter Maarten Franken - tevens genomineerd voor Meest Inspirerende Ondernemer van 2020 - was bij ons te gast tijdens de radio-uitzending in de Week van de Ondernemer. ,,Het is onze bedoeling dat mensen iets leren zonder in de gaten te hebben dat ze iets leren."

Details
Marco Aarnink portret groen
De Ondernemer

Zó onderneemt Marco Aarnink (Print.com) zich uit de coronacrisis

Hoe investeer je jezelf uit de coronacrisis en wat doe je met je bedrijfsvoering anno nu? Topondernemer Marco Aarnink werd met Print.com hard geraakt door corona, maar durfde radicale beslissingen te nemen. Hij vertelt er tijdens de Week van de Ondernemer over in onze live radio-uitzending.

Details
VVD Aartsen NBR 2020
De Ondernemer

Thierry Aartsen (VVD) over corona-zorgen ondernemers: 'Overheid móet soms echt ingrijpen'

De Bredase ondernemerszoon Thierry Aartsen is als Tweede Kamerlid van de VVD een begripvolle gesprekspartner voor ondernemers die het moeilijk hebben met de coronacrisis. Tegelijk benadrukt hij als studiogast van De Ondernemer Radio dat het kabinet-Rutte er niet aan ontkomt om strenge maatregelen te treffen. ,,Bij twijfel halen we even niet in.”

Details