Nieuws Retail

Jan Meerman (INretail): ‘Overheid heeft niets geleerd van de crisis’

Een nieuwe toeslagenaffaire, maar dan eentje waarvan (retail)ondernemers de dupe zijn. Dat is wat Jan Meerman als directeur van INretail voorziet als politiek Den Haag op de huidige voet doorgaat. In ons nieuwe radioprogramma ‘Met de kennis van nu’ geeft hij aan met verbazing kennis te nemen van politieke besluiten.

Van onze redactie 6 mei 2022

Meerman inretail vergouwen

INretail-directeur Jan Meerman (links) als co-host van Ron Vergouwen in het radioprogramma 'Met de kennis van nu'.

,,Bij INretail zagen we een ondernemer voorbij komen met een schuld van 350.000 euro als gevolg van de coronamaatregelen”, begint Meerman in gesprek met presentator Ron Vergouwen. ,,Omdat hij geen idee heeft hoe hij deze schuld moet inlossen, heeft hij tot het eind van het jaar om uitstel van de omzet- en loonbelasting gevraagd. Dat verzoek werd afgewezen. Puur omdat de overheid bang is dat mensen die onterecht hebben geleend, anders niet terugbetalen. Het menselijk aspect ontbreekt hier volledig. Het enige dat voor de politiek lijkt te tellen, is het rondkrijgen van de rijksbegroting.”

Overheidssysteem lijkt niet te doorbreken

Meerman geeft aan nog nooit te hebben ervaren dat de overheid in oplossingen denkt. ,,Het is jammer dat we dit systeem ook niet kunnen doorbreken. Zelfs niet na een toeslagenaffaire. Als jij als ondernemer iemand moet ontslaan omdat er geen geld meer is, denk je aan de gevolgen die het heeft voor zijn of haar gezin. De overheid denkt daar totaal niet over na zodra er cruciale keuzes gemaakt moeten worden. Ze verschuilen zich altijd maar achter het idee dat het systeem het niet aankan. Hou op man! We leven in Nederland.”

Lees ook: Meerman (INretail): duizenden winkeliers dupe van enorme inflatiecorrectie huur

Nadenken over maatregelen die wél passen bij mogelijke opleving virus

Tijdens de radio-uitzending van 'Met de kennis van nu' vraagt Vergouwen zijn co-host Meerman ook naar een mogelijke opleving van het coronavirus in het najaar. Wat moet er volgens het gezicht van INretail gebeuren? Een lockdown is duidelijk de oplossing niet, stelt de presentator. Meerman: ,,De coronacrisis is nog niet voorbij. Al lijkt het erop dat ze dat in Den Haag wel denken. Er moet nu al worden nagedacht over maatregelen die wél werken. Wij kregen drie weken geleden de brief van het kabinet aan de kamer, maar daar stond niets in over dit onderwerp. Er worden zulke vreemde keuzes gemaakt. Hebben we dan niets geleerd van twee jaar crisis?”

De complete radio-uitzending met INretail-directeur Jan Meerman als co-host van presentator Ron Vergouwen is hier te zien en beluisteren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws