Nieuws Retail

Omzet Sligro lijdt opnieuw onder horecasluitingen

Groothandel Sligro heeft vorig jaar opnieuw een lagere omzet geboekt dan in het voorgaande jaar. Na coronajaar 2020 bleef Nederland worstelen met nieuwe golven waarin het virus zich snel verspreidde, waardoor horecabedrijven gedeeltelijk of helemaal dicht moesten. Daardoor verkocht de leverancier voor restaurants, cafés en cateraars ruim een vijfde minder dan in de periode voor de coronapandemie.

Redactie/ANP 5 januari 2022

Laatste update: 5 januari 2022 10:15

Sligro Amsterdam pand

Een filiaal van de Sligro in Amsterdam. Foto: ANP

In heel 2021 kwam er net geen 1,9 miljard euro aan opbrengsten binnen. Dat is 2,5 procent minder dan in 2020, het eerste jaar waarin Nederland en de wereld in de greep kwamen van het coronavirus. Vergeleken met twee jaar geleden gaat het om een daling van 23 procent.

'In België, waar Sligro nu nog een klein deel van zijn omzet behaalt, was de horeca vorig jaar minder vaak dicht dan het jaar ervoor'

Omzet Sligro in slotkwartaal viel ruim 21 procent hoger uit dan jaar eerder

Sligro wijst er bij zijn omzetcijfers op dat vorig jaar 32 weken telde waarin restaurants en cafés, belangrijke klanten van het Veghelse bedrijf, helemaal dicht moesten of aan beperkingen gebonden waren. Dat waren in 2020 nog 24 weken. In België, waar Sligro nu nog een klein deel van zijn omzet behaalt, was het andersom. Hier was de horeca vorig jaar minder vaak dicht dan het jaar ervoor.

De laatste drie maanden van vorig jaar waren dan weer beter dan dezelfde periode in 2020. De omzet in het slotkwartaal viel ruim 21 procent hoger uit dan een jaar eerder.

''We hebben de financiële middelen om het uit te zitten, hoewel dat niet voor alle partijen in de markt geldt''

Rob van der Sluijs, financieel directeur Sligro

Horeca wil door grillig verloop van coronapandemie geen volle voorraadkasten

Sligro gaf alleen omzetcijfers en komt pas later met de volledige jaarresultaten, maar financieel directeur Rob van der Sluijs waarschuwt alvast voor hoge kosten. Horecabedrijven willen door het grillige verloop van de coronapandemie geen overvolle voorraadkasten, dus moet de leverancier meer ritten met minder volle vrachtwagens inplannen. Dat is duur in tijden van schaarste aan arbeidskrachten en transportmiddelen.

,,Dat gaat ten koste van de resultaten. Maar we hebben de financiële middelen om het uit te zitten, hoewel dat niet voor alle partijen in de markt geldt. Met elke lockdown wordt het zwaarder, en op een gegeven moment komt er een 'tipping point' waar sommige partijen zeggen: ik kan niet meer."

Lees ook: Topdrukte bij Makro: ‘Dit is heel zuur voor winkeliers’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws