Nieuws Retail
Steun voor ondernemer in winkelstraat: City Deal als opmaat naar toekomstbestendige binnenstad
Binnensteden zijn van enorme waarde. Het zijn niet alleen levendige ontmoetingsplekken, maar vooral ook economische centra. Ondernemers in binnensteden hebben het echter moeilijk. Om de binnenstad aantrekkelijk te krijgen en te houden voor winkeliers werken tien steden, drie departementen en organisaties als INretail samen in wat zij City Deal Dynamische Binnensteden noemen.

De winkelstraat heeft het moeilijk. Foto: archief
Corona, het kopen via webshops, de huidige economische situatie, maar ook vergroening hebben de positie van de winkelstraat aangetast. Ondanks deze positieve en negatieve ontwikkelingen is de essentiële functie van de binnenstad niet veranderd. ‘De binnenstad is en blijft de plek voor ontmoeting en verbinding’, zeggen de deelnemers aan City Deal Dynamische Binnensteden. Zij kwamen gisteren in Groningen samen om de City Deal te ondertekenen.
,,Iedereen vindt binnensteden belangrijk als levendige ontmoetingsplek, vanwege de winkels en aanbod van voorzieningen en door zijn economische functie. Het centrum is vaak de grootste werkgever van de stad. Die bewustwording moet op gang komen, want de maatschappelijke waarde van een goed functionerende binnenstad is gigantisch”, stelt Jan Meerman, directeur van INretail. ,,Ook daarom is het goed dat met deze City Deal de impact van de binnenstad erkenning krijgt. Het geeft de gezamenlijke ambities een extra impuls.”
Groeiende druk op winkelstraat en binnensteden
De druk op de schaarse ruimte in de binnenstad groeit en dat heeft gevolgen voor de betaalbaarheid en beschikbaarheid voor bewoners en ondernemers, stellen de ondertekenaars. ‘Als daardoor belangrijke voorzieningen en (ambachtelijke) bedrijven verdwijnen, stijgt het risico van criminaliteit, verloedering van panden en straten en eenzijdig winkelaanbod. Om de binnenstad leefbaar en aantrekkelijk te houden, is transformatie van bestaande bebouwing nodig.'
Zowel vastgoedeigenaren als gemeenten, retail, horeca en cultuur spelen daarbij een rol. Meerman: ,,Wij als INretail zien de grote economische en maatschappelijke waarde van de retail voor de binnenstad en constateren dat een nieuwe balans gevonden moet worden. Daarom participeren wij in de City Deal. De samenwerking helpt maatschappelijke vraagstukken op een vernieuwende manier op te lossen.”
Lees ook: Voor het eerst meer webshops dan fysieke winkels in Nederland
City Deal
Deelnemers aan de City Deal zijn de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat en verder Retail Innovation Platform, Platform31 en tien gemeenten: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Dordrecht, Hilversum en Roosendaal.