Nieuws Retail

Sem (18) opende een kledingwinkel in coronatijd: ‘De retail is echt aan het inkakken’

Hij moest een lastige keuze maken. Of de zaak in Utrecht sluiten of die in Maastricht. Met pijn in het hart koos de 18-jarige Sem Bosveld voor zijn winkel aan de Utrechtse Steenweg.

Tosca de Jong (AD) 2 juni 2022

Sem bosveld vintage dealers 2

Sem Bosveld (18) in zijn winkel samen met Floor, één van de managers van The Vintage Dealers in Maastricht. Foto: Loeke Voncken.

De Vleutense Sem was pas 17 jaar toen hij vorig jaar april kledingzaak The Vintage Dealers opende aan de Steenweg in hartje Utrecht. Klanten konden daar vintage (tweedehandskleding) van grote modemerken kopen. Het was een droom die uitkwam, want Sem ‘zat al in de mode’ toen hij 14 jaar was. Hij ontwierp kleding en verdiepte zich in de wereld van het ondernemen. School kwam daardoor op een heel laag pitje te staan.

,,De winkel in Utrecht liep goed. In de zomer opende ik ook een zaak in Maastricht. Ik was al bezig met het kijken naar filialen in andere steden, maar door de lockdowns werd ik gedwongen- net als zoveel andere ondernemers - om een zaak te sluiten. Ik kon niet anders. Ik heb ooit van een ondernemer de wijze les meegekregen dat je er altijd voor moet zorgen dat je zelf nooit slechter uit een crisis komt. Daar heb ik me aan gehouden, maar desalniettemin heeft mijn besluit om Utrecht te sluiten er wel echt ingehakt. Het is echt niet leuk om personeel te moeten ontslaan,” zo zegt hij in het AD.

Sem Bosveld opende in mei 2021 zijn winkel met vintage kleding aan de Steenweg. Foto: Marnix Schmidt.

In een andere stad ondernemen

Maastricht kwam op een bijzondere manier op het pad van Sem. ,,Toen iemand mij de vraag stelde waar ik nog nooit geweest was, was Maastricht de eerste plek die in mij opkwam. Ik besloot om er gewoon eens te gaan kijken en vond binnen twee weken een mooi pand aan de Spilstraat. Ik voelde me gelijk thuis in Maastricht en dacht; ik blijf hier gewoon.”

Voordat Sem naar Maastricht vertrok, woonde hij bij zijn moeder in Vleuten. ,,Ik merkte dat ik toe was aan iets anders. Een andere plek. Net als studenten die liever niet in hun eigen stad willen studeren, wilde ik in een andere stad gaan ondernemen. Ik vermaak me hier prima, maar ik spreek nog geen Limburgs hoor.”

Lees ook: Sem Bosveld (17): geen schooldiploma, wel een succesvolle onderneming met vijftig man personeel

'Het is echt gedurfd om in deze tijden een winkel te openen'

Het pand waar The Vintage Dealers in gevestigd is, is volgens Sem mooier dan het pand in Utrecht. ,,Er is hier ook minder concurrentie, wat me goed bevalt. Ik zie hier meer toekomst in.”

Hoewel Sem het erg naar zijn zin heeft in Limburg, van het uitgaansleven geniet en nieuwe vrienden maakt, mist hij Utrecht soms wel. ,,Ik probeer regelmatig even terug te komen. Het is wel spijtig om al die lege panden in de stad te zien. Twintig procent staat leeg. De retail is echt aan het inkakken. Ik doe het zelf natuurlijk ook, maar het is echt gedurfd om in deze tijden een winkel te openen. De huurprijzen zijn ontzettend hoog en er zijn weinig klanten. Dit komt echt doordat alles duurder aan het worden is. Mensen bezuinigen dan meer op kleding. Zo werkt het helaas.”

Lees ook: Sem Bosveld (17) opent dit jaar zes filialen The Vintage Dealers

Voorlopig zit Sem goed in Limburg. ,,Natuurlijk is het nog steeds mijn droom om meerdere winkels in Nederland te openen, maar ik doe het even rustig aan. De coronatijd heeft me op scherp gezet.”

Overhaaste beslissingen

,,Zo’n spontane actie als naar Maastricht verhuizen, zal ik niet meer zo snel doen. Ik maak geen overhaaste beslissingen meer. Als iets op mijn pad komt, dan komt het. Ik ben wat rustiger geworden. Dat komt onder andere door mediteren. Toen ik daar net mee begon vroeg ik me af of het wel zin had, maar ik merk dat ik er rustig van wordt. En ook creatief. Eerst dit nieuwe avontuur maar eens vlekkeloos laten verlopen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws