Nieuws Retail

Viking overspoeld met bestellingen: 'Schaatsgekte door corona nog groter’

Bij Viking in Almere is de schaatsgekte goed merkbaar. De bestellingen stromen binnen, wel honderden per dag. Eigenaar Jaap Havekotte: ,,Nederland is altijd al een schaatsland geweest, maar corona maakt de schaatsgekte nog groter dan anders.”

Natasja de Groot (ad) 9 februari 2021

Schaatsfabrikant Viking ijs schaatsen elfstedentocht Jaap Havekotte

Jaap Havekotte, eigenaar van schaatsfabriek Viking profiteert momenteel van topdrukte vanwege de sneeuw en vorst. Foto: Jean-Pierre Jans.

Elk ander jaar zou Jaap Havekotte dolgelukkig zijn geweest met de aankondiging dat winterweer op komst is, maar dit jaar was hij even in mineur. De eigenaar en zoon van de oprichter van schaatsenfabriek Viking vreesde dat de lockdown de behoefte aan schaatsen zou kunnen temperen.

,,Ja, ik dacht: oh mijn god, uitgerekend nu met corona krijgen we dit weer. Wat een ramp met alle winkels dicht, dan is er natuurlijk niemand die nog schaatsen gaat kopen.”

Elke dag honderden bestellingen

Achteraf bleek zijn vrees nergens voor nodig. ,,Het is waanzinnig druk”, vertelt de 73-jarige ondernemer aan het AD. En hoorbaar opgelucht zegt hij: ,,Met dank aan internet kan gelukkig alles gewoon doorgaan.” Afgelopen vrijdag kwamen de eerste bestellingen bij de schaatsproducent binnen. Een dag later ging het pas echt goed los: elke dag zijn er nu honderden bestellingen.

Van sportzaken tot online winkelketens als Bol.com, allemaal willen ze de wereldberoemde Viking-schaatsen bij de fabriek afnemen. ,,Is er toch nog iets positiefs aan coronatijd”, klinkt het vrolijk aan de andere kant van de lijn.

"De hele wereldtop rijdt op onze schaatsen en ook fanatieke hobbyisten weten ons te vinden. Daar zijn we ongelooflijk trots op en dat is waarmee we ons bedrijf in leven houden"

Jaap Havekotte, eigenaar van schaatsfabriek Viking

Alle hens aan dek voor medewerkers van de schaatsfabriek

,,Sommige mensen hebben veel geld kunnen sparen en hebben veel tijd over”, verklaart hij de animo voor de Viking-schaatsen. En Havekotte heeft nog een verklaring waarom Nederland in de ban lijkt van schaatsen: ,,Mensen zijn het zat om binnen te zitten. Je zag het zondag al. Iedereen trok er massaal op uit om te gaan sleeën en sneeuwpret te beleven.”

Voor de achttien medewerkers van zijn schaatsfabriek in Almere is het meteen alle hens aan dek. Iedereen, ook medewerkers die zich normaal bezighouden met zaken als administratie of productie, zijn druk met het verwerken en inpakken van de bestellingen. Ook Havekotte - hij heeft de dagelijkse leiding van het bedrijf inmiddels overgedragen aan directeur Hiddo Visser - draait overuren. ,,Ik hoef gelukkig op mijn leeftijd niet meer met dozen te gaan sjouwen, maar ik houd vooral in de gaten of alles goed loopt en help mee met het verwerken van de bestellingen.”

Lees ook: Topverkopen schaatsen en langlaufski's: 'Lang geleden dat we zo'n gekte hebben meegemaakt'

Schaatsverkoop geen goudmijn

De laatste keer dat ze het zo druk hadden, is alweer tien jaar geleden. Dat wil overigens niet zeggen dat het bedrijf in de tussentijd weinig te doen had. De schaatsenmaker - in 1948 opgericht door vader Jaap - maakt de schaatsen grotendeels zelf in de fabriek in Almere én levert ze aan de top van de schaatswereld.

,,De hele wereldtop rijdt op onze schaatsen en ook fanatieke hobbyisten weten ons goed te vinden. Daar zijn we natuurlijk ongelooflijk trots op en dat is waarmee we ons bedrijf in leven houden. Maar je moet niet denken dat we op een goudmijn zitten. We blijven sterk afhankelijk van het winterweer. Alle schaatsen die we nu extra verkopen, zijn voor ons de krenten in de pap.”

De cruiser populairste schaatsmodel

De schaats die dit jaar flink wat extra geld in het laatje van Viking brengt, is de cruiser. Deze schaats, met een hoge schoen, die ook gebruikt wordt bij langlaufen, blijkt erg gewild bij schaatsminnend Nederland. Havekotte snapt dat wel: ,,Die schaatsen zitten een stuk comfortabeler dan de lagere en je kunt er goed mee rechtop blijven staan.”

Zelf heeft Havekotte ook een paar van de cruiser. Hij is sowieso een echte schaatsfanaat, vertelt hij. ,,Ik ben opgegroeid met schaatsen. Mijn vader was langebaanschaatser, bedacht samen met Co Lassche de Viking-schaats en hij was bevriend met alle bekende schaatsers uit die tijd, onder wie Kees Broekman.”

70.000 schaatsen wachten op nieuwe eigenaar

Hoewel de 73-jarige ondernemer niet kan wachten om het ijs op te gaan, verwacht hij weinig tijd te hebben als het straks kan. ,,Meestal kan ik in zo’n drukke periode pas tegen het laatste weekend, als het hier in het bedrijf wat rustiger is geworden, eventjes de Ankeveense plassen op.”

Bang dat de Viking-schaatsen dit jaar zo hard gaan dat het bedrijf straks door zijn voorraad heen is, is de ondernemer niet. Het bedrijf heeft een magazijn met stellingkasten tot zeven meter hoog waar 70.000 schaatsen liggen te wachten op een nieuwe eigenaar. ,,We beginnen niet pas met produceren als het gaat vriezen. De productie gaat bij ons het hele jaar door.”

Lees ook: Online sales verhogen? Met deze tips verhoog je je conversie

Forse stijging online bestellingen

Of klanten hun Viking-schaatsen op tijd in huis hebben, dát kan misschien wel wat spannend worden. Met het oog op het winterweer en de forse stijging van het aantal online bestellingen door de lockdown hebben pakketbezorgers al laten weten dat de bezorging langer op zich laat wachten. Havekotte hoopt dat de afhaalloketten die winkeliers vanaf woensdag kunnen openen uitkomst bieden.

Of Nederland straks echt massaal het ijs op kan, zal moeten blijken. De eigenaar van de Almeerse schaatsfabriek heeft er in elk geval alle vertrouwen in. En als het mogelijk wordt om straks een Elfstedentocht te rijden, verwacht hij dat dit massaal zal gebeuren. ,,Ik denk dat honderdduizenden mensen dat gaan doen, al is het illegaal en krijgen ze geen medaille. Nederland is een schaatsland en mensen laten zich daar niet van weerhouden, ook niet in coronatijd.”

Winterartikelen gewild: zoekterm 'slee' boekt record op Marktplaats

Nederlanders zijn naarstig op zoek naar allerlei winterartikelen. Zo boekte de zoekterm ‘slee’ voor het eerst een record op Marktplaats. Inmiddels wordt dit woordje dagelijks gemiddeld 90.000 keer ingetypt. Afgelopen vrijdag was dat zelfs 213.000 keer. Daarmee stoot ‘slee’ het woordje ‘gratis’ van de troon. Daar wordt gemiddeld 50.000 keer per dag naar gezocht. Buiten sleeën blijken ook schaatsen en snowboots populair op Marktplaats, met een dagelijks zoekgemiddelde van respectievelijk 21.000 en 19.000 keer.

Daarbij blijken Nederlanders het winterweer aan te grijpen om van hun oude schaatsen af te komen. Op Marktplaats zijn gemiddeld ruim 18.000 nieuwe advertenties met schaatsen geplaatst. Meest populair zijn (combi)noren, op de voet gevolgd door ijshockeyschaatsen en vervolgens kunstschaatsen. Ook verschijnen er dagelijks honderden advertenties voor winterbanden, sneeuwscheppen en strooizout.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.