In zijn Rondje Nederland gaat horeca-ondernemer Christian Weij op de fiets langs horeca-zaken in het land. Hij spreekt ondernemers die net als hij zwaar geraakt zijn door de lockdowns. Als ondernemer die net startte toen de pandemie uitbrak, weet Weij als geen ander dat steunpakketten geen soelaas bieden. Hij gaat dan ook vooral langs bij andere ondernemers die eveneens nog niet zo lang geleden gestart zijn.
Over het waarom van deze actie, en hoe het met de horeca zaak van Weij zelf gaat, plaatsen we eerder dit artikel. ,,Er zijn duizenden ondernemers, zzp’ers en kleine zelfstandigen die buiten het steunpakket vallen. Daarvoor wil ik aandacht vragen.’’
,,Het fijne aan deze fietstocht is, dat je als horeca-ondernemer merkt dat je niet alleen staat. Dat voelt toch meer als samen zo. Dat je niet in je eentje zielig zit te zijn. Bij collega-ondernemers, maar ook onderweg, komen mensen langs om ons een hart onder de riem te steken. We hebben nu zo’n 280 kilometer gefietst, en het is meer dan koud, maar het helpt ook om de zinnen te verzetten.”
,,Wat me tot nog toe het meest is opgevallen is de schaamte die er leeft bij veel ondernemers. We moeten ze echt overhalen hun verhaal bij ons op camera te vertellen. Omdat ze niet durven. Waarom die schaamte? Ik weet het niet. Ik denk toch het toegeven dat het niet goed gaat, het kwetsbaar opstellen. Daar zijn wij toch niet goed in.”
Lees ook: Open brief aan winkelend Nederland (en Mark Rutte)
,,Het verhaal dat me het meest heeft aangegrepen is dat van Laura en Jeroen, van lunchroom WannaWaffle uit Zwolle. En dan vooral dat van hun tweede lockdown, die maar verlengd werd, en verlengd werd. Laura vertelde dat ze alleen maar kon huilen toen de lockdown werd aangekondigd en dat ze in een burn-out terechtkwam toen de zaak gesloten bleef.”
,,Om een beeld te geven van hoe slecht het ging: zij zat vorig jaar in een project met vijftien anderen gevallen zoals zij. Van al die mensen is het verhaal opgeschreven en bij minister Koolmees op zijn bureau gekomen. Dat is ondertussen bijna een jaar geleden en daar heeft ze nooit meer wat van gehoord. Als lunchroom zitten Jeroen en Laura toch wat anders dan een restaurant. Mensen bestellen nog wel eens voor het diner. Maar voor de lunch doet eigenlijk niemand dat.”
Tekst gaat verder onder het video-interview met WannaWaffle.
VOLG HIER ONZE LIVEBLOG:Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?
,,Als ik naar mezelf kijk dan zijn we druk met initiatieven om maar wat omzet te blijven genereren. We kunnen gelukkig vanuit ons restaurant, dat gespecialiseerd is in fermentatie, andere koks trainen in specifieke technieken. Dat mag weer wel, want dan geldt het als ‘gewoon’ werk.”
,,Nu kunnen wij met thuisbezorgd-boxen nog wel wat omzet genereren, maar daarmee kunnen we niet de omzet redden. Je moet het als restaurant toch van de drankomzet hebben om winst te maken. En bijna niemand bestelt een fles drinken bij het eten.”
,,Veel nieuwe initiatieven die echt heel goed of anders zijn heb ik nog niet gehoord. Nog niets waarvan ik dacht: dat moeten wij ook gaan doen. En misschien kan dat ook wel gewoon niet. Het is maar te hopen dat we zaterdag weer open mogen.”
Onderweg naar Den Haag zoeken wij iedere dag nog meer ondernemers die we kunnen spreken. Wil jij me jouw verhaal vertellen? Mail me dan op info@nieuwerondenieuwekansen.eu.