Nieuws Toerisme

Strengere regels in vakantielanden zet reisbranche op scherp: 'Dit is hoe vakantie vieren is in coronacontext'

Vanwege het toenemende aantal besmettingen hebben Frankrijk, Griekenland en Spanje de coronaregels aangescherpt. Geen goed nieuws voor de reisbranche, maar het is volgens directeur Frank Oostdam van reiskoepel ANVR wel de nieuwe realiteit.

Nu.nl/Redactie 13 juli 2021

Reisbranche vakantie corona maatregelen ANVR code groen geel rood oranje europa

De aangescherpte maatregelen in de andere landen zijn niet fijn, maar volgens ANVR-directeur Frank Oostdam wel de nieuwe realiteit. Foto: Shutterstock

,,Spanje staat voor ons sowieso nog op oranje", zegt Oostdam in reactie op het nieuws dat de bij Nederlanders populaire vakantiebestemming her en der de teugels aantrekt. ,,De maatregelen in de andere landen zijn niet fijn, maar dit is hoe vakantie vieren is, in coronacontext."

'Malta kom je niet meer in zonder prik'

Als vakantieganger heb je zelf de keuze, zegt de ANVR-directeur. ,,Als je weg wil, moet je kijken welk land in deze fase bij jou past. Als je niet gevaccineerd bent, ligt Frankrijk nu misschien niet voor de hand." Wie in Frankrijk in een restaurant wil eten of door een winkelcentrum wil lopen, moet een gezondheidspas tonen.

,,We gaan ervan uit dat dit betekent dat de CoronaCheck-app of het gele boekje volstaat. Dat is zo afgesproken in Europees verband." Binnen die Europese afspraken mogen landen ook aanvullende maatregelen nemen, ten aanzien van mensen die niet gevaccineerd zijn. ,,Malta kom je niet meer in als je niet geprikt bent."

Lees ook: Reisbranche voorspelt ontslagen en bankroeten door stoppen coronasteun

Je steeds opnieuw laten testen op vakantie als je niet gevaccineerd bent, is geen doen volgens Oostdam. ,,Dat maakt het lastig voor gezinnen met pubers, die niet ingeënt zijn." Dat je in Griekenland alleen een restaurant in komt met prik of verse negatieve test, ziet hij als een minder groot probleem. ,,Je eet daar op het terras en dan is het niet nodig."

Lees ook: Nederland verscherpt reisadvies, Italië en Griekenland vanaf vrijdag weer op geel: 'Wennen voor reiziger en reisbranche'

Pas als Nederland donkerrood kleurt dreigen maatregelen

Nederland hangt ook nog een Europese code rood boven het hoofd, wat donderdag een feit zou kunnen zijn. ,,Zolang landen niet overgaan tot het weren van mensen uit rode gebieden of quarantaine opleggen, moeten we ermee leren leven. Ook als we op rood komen te staan, geldt dat veel wel mag als je negatief getest dan wel gevaccineerd bent", zegt de voorman van de reisbranche.

,,Maar landen mogen daar wel van afwijken", voegt hij eraan toe. Zoals dat nu overigens niet anders is, wat vaak samenhangt met de situatie in het vakantieland. Als Nederland donkerrood kleurt, wordt het volgens hem pas een ander verhaal. "Dat gebeurt bij meer dan 500 besmettingen per 100.000, we zitten nu nog op 65 op de Europese kaart en gaan waarschijnlijk naar 200."

Lees ook: Corendon vliegt weer naar Turkije ondanks oranje reisadvies

Buitenlandse Zaken zou onderscheid moeten maken in reisadviezen

Bij de ANVR is men van mening dat Buitenlandse Zaken waar mogelijk onderscheid zou moeten maken in reisadviezen. Mocht het zo zijn dat bijvoorbeeld alle Canarische Eilanden wél een oranje reisadvies krijgen, waarbij één eiland daarvoor de reden is, dan ziet de brancheorganisatie geen probleem toch reizen uit te voeren naar eilanden. Eiland die, wanneer deze individueel waren beoordeeld, geen oranje reisadvies hadden gekregen, zo stelt Frank Radstake (Consumentenzaken & Sociaal Beleid) van de brancheorganisatie op de website van reismagazine TravelPro.

,,Wanneer dat uit relevante data blijkt, dan kun je daar prima een reis naartoe uitvoeren. Dat Corendon Turkije uitvoert, vind ik onder de huidige omstandigheden goed verdedigbaar. Ook Dirk Jan Nieuwenhuis van Buitenlandse Zaken heeft deze week op televisie gezegd dat hij begrip heeft voor de stellingname van Corendon, ondanks dat hij eraan toevoegde dat de Nederlandse overheid nog steeds reizen naar oranje gebieden afraadt.

Lees ook: Reisbranche niet van slag door achterstallige vaccinatieregistratie voor coronapaspoort

Radstake vindt dat er ook zo naar bestemmingen buiten de EU moet worden gekeken. Er is een mooie set aan criteria waar naar wordt gekeken bij het bepalen van een reisadvies voor Europese bestemmingen. Wij vinden dat die set ook gebruikt moet worden voor bestemmingen buiten de EU.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws