Nieuws Toerisme

Gezocht: 'minister van Toerisme en Gastvrijheid' die sector meer aandacht geeft

De gastvrijheidssector komt met een bijzondere vacature: minister van Toerisme en Gastvrijheid. Met deze ‘stunt’ vraagt de sector om specifieke beleidsaandacht, zegt Kees van Wijk, voorzitter van Gastvrij Nederland. „De uitdagingen van deze tijd vragen om een krachtige nationale regie. Onze sector, die 4,5 procent bijdraagt aan het Bruto Nationaal Product, verdient dat.”

Crissy Mulder 7 april 2021

Minister van gastvrijheid vergadering

Foto: Shutterstock.

Gastvrij Nederland is een samenwerkingsverband van grote én kleine brancheorganisaties in de gastvrijheidseconomie. Het idee voor de vacature komt volgens Van Wijk voort uit een gebrek aan waardering en (beleids)aandacht. „Tijdens de coronacrisis ging het licht nergens zo snel uit als in de gastvrijheidssector. Tegelijkertijd duurt het nergens zo lang voordat het licht weer aangaat. Bij onze ondernemers heerst een gevoel van onmacht en onvrede. Daarom komen wij, in de aanloop naar een nieuwe formatie, met een vacature én inwerkprogramma voor een minister van Toerisme en Gastvrijheid.”

Bruto Nationaal Geluk

In opdracht van Gastvrij Nederland deed Kennisinstituut CELTH onderzoek naar de bijdrage van de sector aan het welzijn van de maatschappij. Wat blijkt? De gastvrijheidssector is voor Nederland van een grote economische en maatschappelijke waarde. Van Wijk: „De toerisme- en gastvrijheidssector is goed voor ruim negentig miljard euro en één op de dertien banen in ons land. En dan heb ik het nog niet eens over de maatschappelijke bijdrage die de sector levert aan ontspanning, welzijn en gezondheid. Die is minstens zo belangrijk.”

''Tijdens de coronacrisis ging het licht nergens zo snel uit als in de gastvrijheidssector''

Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland

Volgens Van Wijk draagt de toerisme- en gastvrijheidssector dan ook niet alleen bij aan het Bruto Nationaal Product, maar ook aan het Bruto Nationaal Geluk én de persoonlijke ontwikkeling van veel Nederlanders. „Neem de dierentuinen. Die dragen niet alleen bij aan bezoekplezier, maar ook aan onderwijs en wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s. Dat soort programma’s drogen op, nu het bezoek uitblijft.”

De toekomst? Die wordt pittig, denkt Van Wijk. „Na de coronapandemie is het in ons land tijd voor economisch herstel. Werkgevers én werknemers kunnen deze uitdagingen alleen aan wanneer zij parallel aan hun inspanningen, ontspannen en nieuwe energie opdoen. Daarin speelt de gastvrijheidssector een cruciale rol. Onze ondernemers staan klaar in de startblokken. Voor hen is het slechts wachten op het startsein.” Een signaal dat volgens Gastvrij Nederland véél te lang uitblijft.

Perspectief voor de gastvrijheidssector

Kortom: de gastvrijheidssector snakt naar perspectief. Voor de korte, maar ook de lange termijn. „Onze sector zit in de hoek waar nu de grootste klappen vallen. Ja, er is financiële steun, maar die sluit onvoldoende aan bij het seizoensgebonden karakter van onze organisaties. De lange periodes van sluiting hakken er bij de ondernemers nu écht in. En wat denk je van de enorme belastingschuld die zich opbouwt? Die schuld komt straks als een boemerang terug. En wie moet dat betalen? De ondernemers die nu hun pensioenpotten leegroven en hun hypotheken verhogen?”

Artikel gaat verder onder de foto van Kees van Wijk.

Lees ook: Reisorganisaties en Gastvrij Nederland pleiten voor Ministerie van Toerisme

Volgens Van Wijk moeten de ondernemers, die nu aan het overleven zijn, straks weer kunnen investeren in de toekomst. Dat gaat niet als er een berg aan schulden ligt. „Dit kan zo niet langer. Er is nú perspectief nodig. Daarom willen wij met het nieuwe kabinet in gesprek over het beter toepasbaar maken van de huidige maatregelen.”

Minister van Toerisme en Gastvrijheid

Middels de vacature voor een minister van Toerisme en Gastvrijheid vraagt de sector om daadkracht en focus. Want dat ontbreekt op dit moment. „Natuurlijk zit er een knipoog in onze vacature. Maar feit blijft, dat er te weinig beleidscapaciteit is op het gebied van gastvrijheid. Onze sector raakt veel verschillende beleidsterreinen, zoals mobiliteit, natuurontwikkeling, economische zaken, klimaat en cultuur en erfgoed. Met als resultaat: een gebrek aan focus, waardoor het belang van gastvrijheid onderbelicht blijft. Er mist regie, integrale aandacht en dus een minister van Toerisme en Gastvrijheid.”

De ideale kandidaat? Een proactief bewindspersoon die het herstel naar een robuuste, wendbare en duurzame gastvrijheidseconomie interdepartementaal coördineert. Of Gastvrij Nederland al iemand op het oog heeft? „Ben jij een proactief publiek persoon? En voel jij je zeer senang in onze sector? Dan heten wij jou van harte welkom.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws