Financiën

Stijn en Danny bouwen aan plantaardig horeca-imperium: ‘Geen geitenwollensokkencafé’

Plantaardig ondernemers Stijn Knaapen (rechts) en Danny Simon. Foto: BROEI Plantaardig ondernemers Stijn Knaapen (rechts) en Danny Simon. Foto: BROEI
Plantaardig ondernemers Stijn Knaapen (rechts) en Danny Simon. Foto: BROEI
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

De locatie - het Nefkensgebouw - belooft volgens Stijn en Danny de plek te worden om de dromen van de twee enthousiaste ondernemers waar te maken. Genoeg ruimte voor zowel intieme zitplekken als een uitnodigend terras. Maar voor de grote opening staat er nog veel op de planning. Met de definitieve ontwerpen en aannemers klaar om te starten, richt een crowdfunding zich vooral op de realisatie van de ‘culinaire broedplaats’ - de keuken.

We waren eigenwijs en durfden het soms aan om een compleet vegetarisch hoofdgerecht te serveren. Dat was in die tijd, rond 2013, heel uitdagend

Een 100 procent plantaardig menu

En met succes. Binnen één dag hebben de twee 30 procent van het doelbedrag binnengehaald en binnen een week was al meer dan de helft van het doel bereikt. Als de financiering slaagt, biedt BROEI Amersfoort deze zomer van ontbijt tot diner een 100 procent plantaardig menu.

Dat zou een aanwinst zijn voor de Amersfoortse binnenstad, want de vegetarische en veganistische keuken wordt steeds populairder. Zo toonden de ondernemers met BROEI in Utrecht aan dat een volledig plantaardige kaart naast ecologisch ook een commercieel duurzaam concept is.

Lees verder onder de advertentie

Amersfoort is een stad waar plant-based dineren wel een kick kan gebruiken

Van koffietentje tot volwaardig restaurant

BROEI groeide in Utrecht uit van bescheiden koffiehoek naar een volwaardig plantaardig restaurant. Maar ook de ondernemers zelf hebben een aardige ontwikkeling doorgemaakt. Stijn begon als biologiestudent en Danny startte zijn carrière als afwasser. Als eigenaren van het geprezen restaurant Vaartsche Rijn hebben ze samen de culinaire scene in Utrecht verrijkt.

Danny: ,,We waren eigenwijs en durfden het soms aan om een compleet vegetarisch hoofdgerecht te serveren. Dat was in die tijd, rond 2013, heel uitdagend.” Stijn vult aan: ,,Maar dit zette ons ook aan het denken: Hoe tof zou het zijn om iedereen te laten zien en proeven dat je heerlijk kunt eten zonder dierlijke producten te gebruiken?” Zo begon 10 jaar geleden hun grote BROEI avontuur.

Geen geitenwollensokkencafé

Met zo’n succes is een uitbreiding logisch. ,,Het is hoog tijd om BROEI een nieuwe, grotere plek te geven. Daarom halen we BROEI naar Amersfoort. Een stad waar plant-based dineren wel een kick kan gebruiken. En nee, we gaan geen geitenwollensokkencafé openen,” belooft Stijn.

Lees verder onder de advertentie

Er kan nog tot uiterlijk 30 april geïnvesteerd worden, de crowdfundingcampagne is hier te vinden.

Lees ook: Wimmie (23) heeft volgens gemeente Nijmegen te veel koffiedrinkers in ‘koffiezaak’

Lees verder onder de advertentie