‘Een uitdagende week’, noemt Jouri de laatste dagen van de crowdfunding voor Pieter Pot. Met de teller op 40 procent van het doelbedrag van 3 miljoen euro lijkt het nog een immense uitdaging om de crowdfunding succesvol te maken. Oprichter Jouri legt uit wat de huidige situatie is, hoe deze is ontstaan, en wat de plannen voor winstgevendheid zijn.
Crowdfunding Pieter Pot
Wie het glas, of in dit geval het (Pieter)potje, halfvol ziet, ziet het als bevestiging van de potentie: leveranciers van verschillende producten zetten hun openstaande schulden (voor 70 procent van het totaal bedrag) bij Pieter Pot om in aandelen, waardoor voor 265.000 euro aan extra investering opgeteld kan worden bij de crowdfunding van de verpakkingsvrije supermarkt. Daarbij vinden zich onder meer Beans Coffee (bio-koffiemaker), de broers Marcel en Marco Koers die gezamenlijk HappySoaps hebben opgezet en IT-leverancier Moonly.
Als het crowdfunddoel niet is behaald, stroomt het bedrag terug naar de investeerders en gaat Pieter Pot naar alle waarschijnlijkheid failliet.
Deze schuldomzettingen zijn nog niet meegenomen in de live crowdfundteller, als de contracten met de leveranciers zijn ondertekend zal er dus een procentpunt of 8 bijkomen (klik hier voor de huidige tussenstand). Ook dan is de ondergrens van 3 miljoen euro niet behaald, en dat kan desastreuze gevolgen hebben voor het bedrijf. Als het crowdfunddoel niet is behaald, stroomt het bedrag terug naar de investeerders en gaat Pieter Pot naar alle waarschijnlijkheid failliet.
Lees ook: Dossier Pieter Pot: de groei én val van de verpakkingsvrije supermarkt
Situatie na bijna-faillissement
Het is de realiteit waarmee Jouri dagelijks leeft. Na een bijna-faillissement vorige winter (hier lees je het hele verhaal), kan het bedrijf niet op factuur producten inkopen, maar dienen deze vooruit betaald te worden. Wat weer tot gevolg heeft dat de schappen leeg zijn: volgens Jouri is ongeveer 20 procent van het assortiment te bestellen. Om de uitstaande schulden terug te betalen én om de voorraden weer op peil te krijgen, is het bedrijf druk bezig om de 3 miljoen investering rond te krijgen.
Plannen investeren crowdfunding
Van dat bedrag is 2 miljoen nodig om de uitstaande schulden af te lossen en 400.000 euro om de voorraden weer op peil te krijgen. De overige bedragen zijn nodig voor een tussenfase: vanaf april wil het bedrijf minimaal break-even draaien (geen winst, ook geen verlies).
Om daar te komen zijn drie fases ingetekend: in fase 1 worden de meest essentiële en ‘snelst roterende producten’ ingekocht, denk aan pasta, rijst en ontbijtgranen. Die zouden in december worden ingekocht en in januari in de digitale schappen liggen. Daarna wordt uitgebreid met minder snel verkopende producten (dranken, sinaasappelsap, shampoo-bars en broodmixen), om uiteindelijk in februari het assortiment weer compleet te hebben met onder meer kruiden en specifieke koekjes.
Bij een ondernemer zijn er geen problemen maar uitdagingen, we zetten alle zeilen bij en communiceren zo transparant mogelijk naar klanten en leveranciers.
Jouri Schoemaker
Jouri zelf blijft het potje halfvol zien. ,,Bij een ondernemer zijn er geen problemen maar uitdagingen, we zetten alle zeilen bij en communiceren zo transparant mogelijk naar klanten en leveranciers.” Of dat genoeg is? Dat deze komende week.
Van succes naar vechten voor een toekomst: dat is het jaar 2022 van Pieter Pot geweest. In dit interview vertelde Jouri hoe die omslag ging: ,,Na de ontslagronde moesten we eigenlijk verder met een nieuwe businesscase.”