Nieuws Financiën

Alphense ondernemers stemmen voor investeringspot

De gezamenlijke investeringspot (BIZ) voor het stadshart van Alphen komt er toch. Bij de nieuwe peiling stemde een meerderheid van de ondernemers voor. Dat betekent de redding voor veel evenementen, schrijft het AD.

Martijn Rip 4 mei 2016

Ondernemers Alphen

Om het stadshart te promoten en levendiger te maken is geld nodig. Daarom wil ondernemersvereniging VOC de zogenoemde Bedrijven Investerings Zone (BIZ) met nog eens 5 jaar voortzetten. Dat betekent ook dat alle ondernemers in het stadshart verplicht een bijdrage moeten leveren. Dat plan ging eind vorig jaar niet door, omdat te weinig ondernemers dit ondersteunden.

Intensieve benadering"Nu hebben we een positief resultaat,'' jubelt wethouder Gerard van As (stadshart, Nieuw Elan). "Dankzij betere communicatie en een intensieve benadering hebben 136 van de 202 ondernemers gestemd. Van hen hebben er 105 voor de BIZ gestemd en 27 tegen.'' Vier stemmen waren ongeldig.

"We hebben er deze keer hard aan getrokken,'' bevestigt Eelco Eskens, bestuurslid van de VOC. "We hebben ervoor gekozen om ondernemers persoonlijk te benaderen en hen uit te leggen wat de BIZ inhoudt.''

Bij de vorige stemming bleef de teller steken bij 81 stemmers: dat was te weinig voor een bindende uitslag.

Verplicht meebetalenAlle ondernemers in het stadshart, ook zij die niet of tegen hebben gestemd, zijn nu verplicht om mee te betalen aan het BIZ. Afhankelijk van de waarde van hun pand kan dat bedrag oplopen van 500 tot 1000 euro per jaar.

Dat levert jaarlijks bijna 1,5 ton op. Ook de eigenaren van de panden investeren nog eens een halve ton om door een aantrekkelijker straatbeeld en met evenementen zoals Luilak, Ladies Night en de intocht van Sinterklaas de stad op de kaart te zetten.