Financiën

André Dolsma (Qredits) wil aanpak flitskredieten: '40 procent rente is niet passend financieren'

 
André Dolsma, commercieel directeur Qredits Foto: Qredits
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Er moet vanuit De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten toezicht komen op de verstrekkers van flitskapitaal aan ondernemers. Daarvoor pleit André Dolsma, commercieel directeur Qredits, tijdens De Ondernemer Live.

Lees verder onder de advertentie

Financiers als Floryn en BridgeFund verzorgen zakelijke kredieten in een handomdraai. Een ondernemer kan vanachter zijn laptop zo financiering van enkele tienduizenden euro’s regelen. André Dolsma van Qredits, dat microkrediet en advisering aanbiedt aan starters en kleine ondernemers, vindt dat een zorgelijke ontwikkeling. ,,Na het DSB-debacle is er de Wet consumptief krediet ingevoerd om de consument te beschermen tegen allerlei aanbieders die niet goed met hun belangen omgaan. De markt voor zakelijke kredieten is onbeschermd. Er is geen toezicht van DNB en AFM en dat baart ons zorgen. Je moet die ondernemen goed screenen, zodat je passend kunt financieren.”

Lees ook: Ondernemers willen wel verduurzamen, maar hebben geen geld

Tijdens De Ondernemer Live heeft Dolsma het over het ‘financiele ongeletterdheid’ van veel startende en bestaande ondernemers die bij zijn organisatie aankloppen. Juist die moet je beschermen tegen de aanbieders van flitskredieten is zijn mening. ,,Die ondernemer is goed in zijn werk, het zijn vakmensen, maar is financieel minder onderlegd. Op de bank regelt hij in een paar klikken 15.000 euro voor de aanschaf van een nieuwe bus. Maar vervolgens zie hij dat je die in een jaar moet aflossen, en er worden rentes geheven van 20, 30 tot zelf 40 procent als je alle kosten erbij optelt. Dan kun je afvragen of dit passend financieren is.”

Lees verder onder de advertentie

Wereld flitskredietverstrekkers is niet transparant

Het stoort de Qredits-topman dat het niet transparant is wat de flitskredietverstrekkers aanbieden. Los van controle door de twee financiële toezichthouders wil hij dat dergelijke aanbieders zich aansluiten bij Stichting MKB financiering. ,,De stichting wordt gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en heeft een gedragscode voor erkende financiers.”

De Ondernemer Live

Elke dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur

Bekijk het complete interview met André Dolsma terug via de video onderaan deze pagina. Andere (studio)gasten in de uitzending zijn onder anderen Droomstart-winnaar Jeffrey van Dam (FinBuddy), Nicol Tadema, van het boek De 7 magische woorden en Paul Remie, mede-eigenaar van BikeFlip

De Ondernemer Live, wekelijks op dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur op New Business Radio, YouTube en de homepage van De Ondernemer, is ook terug te luisteren en kijken op de bekende podcastkanalen en YouTube.

Vanuit ONL en andere belangenorganisaties voor kleine en middelgrote ondernemers wordt met regelmaat het gemis van een bankfiliaal benoemd. De ondernemer die 50.000 euro moet hebben voor werkkapitaal kan nauwelijks meer terecht bij de grootbanken. Dolsma meldt dat de Volksbank met haar dochter RegioBank nog de enige is met een lokale aanwezigheid.

Lees verder onder de advertentie

,,Ik snap waarom banken dit doen. Het is door digitalisering een proces dat al decennia aan de gang is. Het is voor hen niet efficiënt een gesprek te voeren voor een financiering van 50.000 euro. En als je door een bankbril kijkt, is het ook nog eens een segment met een hoog risico. Grootbanken pakken onvoldoende hun verantwoordelijkheid voor lokaal ondernemerschap. We hebben een maatschappelijke opdracht met zijn allen om investeringsklimaat en ondernemerschap in Nederland beter te maken. Banken hebben daar ook een rol in.”

Benieuwd naar de hele uitzending met André Dolsma? Die zie je via onderstaande video:

Lees verder onder de advertentie