Nieuws Bedrijfsoverdracht

Amac neemt retailactiviteiten Apple-reseller Xando over

Apple Premium Reseller Amac neemt de drie winkels van collega Xando over. Ook de consumentenwebsite komt in handen van Amac. Xando gaat zich focussen op de zakelijke markt en educatie.

Van onze redactie 29 juni 2021

Ed Iwijn Xando Amac

Iwijn Hendriksen, eigenaar van Xando (links), en Amac-ceo Ed Bindels.

Amac heeft er door de overname vanaf 1 juli winkels bij in Enschede, Nijmegen en Zwolle en komt daarmee op 51 vestigingen in Nederland. De drie winkels zijn samen goed voor een jaaromzet van zo’n 12 miljoen euro. De 35 medewerkers van de Xando-winkels gaan vanaf juli aan de slag voor Amac. Volgens oprichter en ceo Ed Bindels hoeft er aan de drie nieuwe winkels weinig te gebeuren. ,,Die zijn goed in lijn met de Amac-stijl.”

''De overname is het laatste stukje van de puzzel waarmee Amac nu ook volledige dekking krijgt in het oosten van het land''

Ed Bindels, ceo Amac

Xando gaat zich op de B2B-markt en educatie richten

Voor Xando betekent de overname dat het bedrijf zich meer op de B2B-markt en educatie kan gaan richten, van oudsher al de corebusiness. Eigenaar Iwijn Hendriksen: ,,We zijn in 2006 Xando gestart als partij voor de zakelijke markt en als onderwijspartner. In oktober dat jaar kwam daar retail bij met de opening van de eerste winkel in Zwolle. In 2008 en 2009 volgden respectievelijk Enschede en Nijmegen. Retail heeft altijd goed gedraaid, maar is echt een andere tak van sport. Zakelijke markt en educatie maken nu vier vijfde van onze omzet uit. Daar willen we ons nu volledig op gaan concentreren, dus we zijn blij dat we het retail-gedeelte kunnen onderbrengen bij een echte retailer als Amac.”

Lees ook: Na vijftig Amac's een Food District: ceo Ed Bindels over het hoe en waarom van Liemès

Amac krijgt een volledige dekking in het oosten van het land

De winkels die in bezit komen van Amac bevinden zich allemaal op A-locaties. De Enschedese winkel van 115 vierkant meter is gevestigd in het winkelcentrum De Klanderij. In Nijmegen komt een 200 vierkante meter tellende Amac aan de drukke Molenstraat en het Zwolse filiaal van 110 vierkante meter ligt aan de Diezerstraat, in het winkelhart van de Overijsselse hoofdstad.

,,De overname is het laatste stukje van de puzzel waarmee Amac nu ook een volledige dekking krijgt in het oosten van het land. Daarmee kunnen we onze klanten in heel Nederland bedienen”, aldus Bindels. ,,Alle drie de steden hebben een belangrijke regionaal verzorgende functie en hadden nog geen Amac-winkel.”

Ed Bindels was recent nog te gast in de keuken van storytelling-expert Cor Hospes voor Broodje Verhaal. In de serie gaat het over 'het verhaal' van ondernemers, en vooral hoe dat te gebruiken. Bekijk de aflevering hieronder.

MyChannels Video ID: 228644

Lees ook: Collectie Ed Bindels (Amac) binnenkort te zien in het grootste Apple-museum van Europa

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws