Nieuws Bedrijfsoverdracht

Directeur Dela over overname Yarden: ‘Voorkomen dat miljoen polishouders in de kou komen te staan’

Een unieke overname. Zo noemt directeur Edzo Doeve het samengaan van ‘zijn’ Dela met concurrent Yarden. Met de fusie van de twee uitvaartondernemingen is volgens Doeve voorkomen dat ‘een miljoen polishouders in de kou komen te staan’.

Merlijn van Dijk (ED) 5 augustus 2021

Dela Edzo Doeve Yarden overname bedrijf

Dela-directeur Edzo Doeve: ,,Wij zijn goed vertegenwoordigd in het zuiden en zuidwesten, zij in de rest van het land.” Foto: FotoMeulenhof

Dat Dela de overname van Yarden deze week definitief afrondt, is geen toeval. Yarden moest zijn financiële buffers uiterlijk 4 augustus op orde hebben. Zo niet, dan kan de De Nederlandsche Bank de vergunning intrekken. ,,Dat scenario, waarbij een miljoen polishouders in de kou komen te staan, wenden we nu af”, zegt algemeen directeur van Dela Edzo Doeve tegen Eindhovens Dagblad. ,,We doen echt iets voor de Nederlandse samenleving.”

Lees ook: Tijdens crisis vond uitvaartspreker Karin Bos een oplossing voor kleine uitvaarten

Yarden zit financieel al jaren in het slop en legde geld toe op oude uitvaartverzekeringen. Zogeheten naturapolissen, waarbij een volledige uitvaart vergoed werd, waren bij lange na niet kostendekkend. In 2019 maximeerde Yarden de uitkering van 390.000 verzekerden. Extra uitvaartkosten als gevolg van inflatie moesten polishouder vanaf dat moment zelf betalen.

Dela pompt 350 miljoen euro in kwakkelend Yarden

Een aantal van hen stapte naar de rechter. Toen zij in eerste instantie gelijk kregen, trok Dela de stekker uit de overname. Die overname gaat twee jaar na het tekenen van de eerste intentieverklaring nu toch door.

Reden: in hoger beroep bleek de korting op de naturapolissen van Yarden toch niet onwettig. En ondanks de korting verkeerde Yarden begin dit jaar weer in financiële problemen. Dela bood uitkomst. De Eindhovense uitvaartverzorger en verzekeraar versterkt Yarden direct met 350 miljoen euro.

De dienst­ver­le­ning van Yarden sluit geografisch mooi aan bij die van ons. We krijgen nu betere landelijke dekking voor onze leden"

Edzo Doeve, algemeen directeur van Dela

En die 390.000 polishouders van Yarden die vanaf 2019 extra kosten moeten maken voor bijvoorbeeld crematoria of vervoer? Doeve: ,,Die hoeven de komende tien jaar in het geval van een uitvaart niets bij te betalen.”

Zijn polishouders nu duurder uit?

Op termijn ziet Doeve de Yarden-polissen het liefst opgaan in die van Dela: ,,Maar voor het zover is, ben je zomaar tien jaar verder. Mensen moeten er wel aan mee willen werken.” Zijn die polishouders dan niet duurder uit? Volledige inflatiecorrectie over de hele looptijd van de verzekering zorgt voor extra kosten, erkent Doeve. ,,Maar die zijn heel bescheiden. Dan heb je het gemiddeld over een paar euro per maand.”

Lees ook: Uitvaartbranche groeit flink: 'Geliefde sector voor carrièreswitch'

De overname heeft volgens Doeve ook voordelen voor leden van Dela. En dat gaat verder dan toegenomen inkoopvoordeel voor de Eindhovense coöperatie die in een klap van vier naar ruim vijf miljoen verzekerden gaat.

,,De dienstverlening van Yarden sluit geografisch mooi aan bij die van ons”, aldus Doeve. ,,Wij zijn goed vertegenwoordigd in het zuiden en zuidwesten, zij in de rest van het land. We krijgen nu dus betere landelijke dekking voor onze leden.”

Beleggingen van 7 naar 8,4 miljard euro

Daardoor kan Dela prijzen beter beheersen. Voor iemand uit het noorden van Nederland die verzekerd is bij Dela hoeft bijvoorbeeld geen extern crematorium meer ingehuurd te worden. Doeve: ,,We kunnen nu onze eigen crematietarieven ook elders in het land hanteren.”

"Ik denk dat we voor het einde van dit jaar tot een oplossing kunnen komen, hopelijk buiten de rechter om"

Edzo Doeve, algemeen directeur van Dela

De beleggingsportefeuille van Dela gaat flink omhoog door de overname, van bijna 7 naar 8,4 miljard euro. Op het eind belegde Yarden zijn geld alleen nog in staatsobligaties, omdat die nagenoeg risicoloos zijn. Dela kan het geld (deels) risicovoller beleggen en zodoende hogere rendementen najagen. Doeve: ,,Omdat wij meer financiële buffers hebben dan Yarden, kunnen we aantrekkelijker beleggen.”

Nog een rechtszaak?

Behalve een boel leden en de bijbehorende beleggingen, erft Dela ook iets anders van Yarden: een rechtszaak. Twintig franchisenemers dagvaarden Yarden omdat die wilde stoppen met franchisevestigingen, meldde Het Financieele Dagblad onlangs. Volgens de ondernemers mag dat niet zomaar.

Lees ook: Ondernemer ontwikkelt alternatief voor houten doodskist

Veel wil Doeve daarover niet kwijt. ,,We weten dat er een pijnlijk conflict speelt. Er is op verzoek van de franchisenemers ook al een gesprek met ons geweest”, zegt hij. ,,We hebben nu nog wel een paar maanden nodig om alles op een rijtje te zetten. Ik denk dat we voor het einde van dit jaar tot een oplossing kunnen komen. Hopelijk buiten de rechter om.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws