Aangeboden door Damsté advocaten - notarissen

Branded Content Bedrijfsoverdracht

'Deze fusie is een echte win-winsituatie voor beide advocatenkantoren'

De advocatenkantoren Damsté en Dijks Leijssen zijn per 1 januari gefuseerd en gaan samen verder onder de naam Damsté advocaten - notarissen. Jan Schutrups, voorzitter van Damsté: ,,We groeien niet om te groeien, we kijken naar de toegevoegde waarde.”

Sandra van den Nieuwenhof 2 februari 2021

Damste Advocaten Notarissen Wery Schutrups

Joost Wery (links) en Jan Schutrups, eigenaren van fusiekantoor Damsté: ,,Alle specialisaties in huis." Foto: Lars Smook

Voor Dijks Leijssen Advocaten & Rechtsanwälte waren er verschillende redenen om het fusietraject met Damsté aan te gaan. ,,Zo speelde er de opvolgingskwestie en liepen we aan tegen de vraag of we wel gespecialiseerd genoeg waren. We hadden wel de specialisatie Duitsland en het Duitse recht, maar we wilden de stap maken naar meer specialisaties. Daarvoor kwamen we al snel uit bij Damsté”, zegt advocaat Joost Wery. Hij is afkomstig van Dijks Leijssen en is bij de fusie als nieuwe eigenaar toegetreden tot Damsté.

,,Ik zeg wel eens gekscherend dat we alleen Japans octrooirecht niet hebben"

Jan Schutrups, voorzitter van Damsté

Alle specialisaties

,,Wij hebben alle specialisaties in huis die ondernemers, particulieren en overheden nodig kunnen hebben”, zegt Jan Schutrups, bestuursvoorzitter van Damsté. ,,Ik zeg wel eens gekscherend dat we alleen Japans octrooirecht niet hebben. We zijn een grote speler. Landelijk staan we in de top-50 van de grote kantoren. Met deze fusie hebben we nog een sprong gemaakt. Inmiddels zijn we met 141 werknemers, van wie 48 advocaten, twee Rechtsanwälte, tien (kandidaat-)notarissen en meer dan twintig juridisch specialisten. Alle expertise in huis hebben kan alleen als er voldoende specialisten in allerlei vakgebieden aanwezig zijn. De niche van Dijks Leijssen (Duitsland en het Duitse recht) was aantrekkelijk voor ons. We hadden al wel een ‘German desk’ maar nog geen Rechtsanwälte, Duitse advocaten. We zijn nu niet alleen interessant voor Duitse bedrijven die op zoek zijn naar hulp in Nederland, maar ook voor Nederlandse bedrijven die bijstand willen in Duitsland. De klanten van Dijks Leijssen krijgen er ongeveer vijftig professionals bij op diverse rechtsgebieden en niet te vergeten een compleet notariaat. We hebben een win-winsituatie kunnen creëren.”

Duits recht

Wery studeerde rechten in Nederland en in Duitsland. Hij kan beide rechtssystemen goed met elkaar vergelijken. ,,Het is interessant om bij zaken steeds te kijken naar wat gunstiger is: het Duitse of Nederlandse recht. De Nederlandse rechter kan namelijk ook Duits recht toepassen en omgekeerd. Daar kun je leuke dingen mee doen door bijvoorbeeld de zaak de goede kant op te duwen.”

De juristen van het voormalige Dijks Leijssen hebben vrijwel allen een speciale link met Duitsland, bijvoorbeeld via een Duitse partner of door een studie aldaar. ,,Het is belangrijk om de Duitse taal en cultuur goed te kennen”, zegt Wery. ,,Woorden zijn je wapens. Het komt erop aan om precies te kunnen zeggen waar het op staat. Dat gaat verder dan je een beetje kunnen redden in de taal.”

,,Als advocaat zijn woorden je wapens, ook in het Duits"

Joost Wery, mede-eigenaar van Damsté

Internationalisering

De fusie past in de lijn van uitbreiding en internationalisering van Damsté. Eerder opende het kantoor een vestiging in Amsterdam. Schutrups: ,,We hebben plannen om onze vestiging in Amsterdam in de nabije toekomst uit te breiden. Ondernemend Europa ziet Amsterdam als de poort van Nederland. Het doet ertoe om ons vakgebied ook vanuit Amsterdam uit te kunnen oefenen. We groeien niet om te groeien. We kijken bewust naar de toegevoegde waarde. Ook waardevol voor ons is Joosts specialisatie vervoerrecht, dat hadden wij nog niet in huis. Transport en logistiek is bij uitstek een internationaal vakgebied.”

Damsté advocaten - notarissen is al meer dan honderd jaar geworteld in de regio Twente en zeer betrokken bij deze regio. Dat blijkt onder andere uit de lijst van maatschappelijke organisaties die zij fysiek of financieel steunen. ,,We doen vrij veel op dit gebied, omdat wij het belangrijk vinden om iets terug te geven aan de mooie regio waarin we werken en wonen.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Damsté advocaten - notarissen. Kijk voor meer informatie op damste.nl