Nieuws Bedrijfsoverdracht

Directeur Vogel bevestigt overnamegesprekken TenCate Grass

De verkoop van onderdelen van het TenCate-concern gaat in snel tempo door. De Amerikaanse zakenbank Baird voert oriënterende gesprekken over de verkoop van TenCate Grass in Nijverdal. Eerder werden al de composietendivisie - ook deels gevestigd in Nijverdal - en de divisie pantserbeplating van Kon. TenCate verkocht.

Gerben Kuitert 20 januari 2021

Michael Vogel Ten Cate Grass

De nieuwe eigenaren zijn van mening dat TenCate-bedrijven bij doorverkoop apart meer opleveren dan wanneer je ze samen als één concern zou verkopen. Foto: Lenneke Lingmont

TenCate

Het van oorsprong Twentse technologieconcern TenCate is een wereldwijde speler op het gebied van onder meer kunstgras, beschermende vezels voor legerkleding, vederlicht en ijzersterk composiet voor de vliegtuigindustrie en materialen voor versterking van dijken.

Eerder werden al de composietendivisie en de divisie pantserbeplating van Kon. TenCate verkocht. Het Japanse Toray betaalde twee jaar geleden 930 miljoen voor de tak die composieten maakt, die onder meer worden gebruikt in de vliegtuigbouw en automotive industrie. Daarmee was bijna de aankoopprijs van het hele Ten Cate-concern in 2016 al terugverdiend aldus Michael Vogel in Tubantia.

,,De omzet van Ten Cate Grass steeg sinds Kon. TenCate in 2016 van de beurs verdween met ruim 30 procent."

Michael Vogel, directeur TenCate Grass

Britse investeerder Agilitas koopt TenCate Advanced Armour

TenCate Advanced Armour, dat pantserbeplating maakt voor onder meer legervoertuigen, werd vorig najaar voor naar verluidt ruim 200 miljoen euro verkocht. Deze 300 werknemers tellende divisie heeft fabrieken in Denemarken, de VS en Frankrijk. Hier was de Britse investeerder Agilitas de koper.

En nu is dus een andere parel aan de beurt: TenCate Grass. De nieuwe eigenaren zijn van mening dat TenCate-bedrijven bij doorverkoop apart meer opleveren dan wanneer je ze samen als één concern zou verkopen. Directeur Michael Vogel van het kunstgrasbedrijf bevestigt de overnamegesprekken.

Lees ook: Wereldspeler TenCate groeit uit de kluiten: 'kunstgras is niet aan te slepen'

Investeerders Gilde, Parcom en Capital A

Voor TenCate Grass, dat ook vestigingen in de VS en Dubai heeft, werken wereldwijd 1500 mensen, van wie 350 in Nijverdal. Er is na de overname door de nieuwe eigenaren - de investeerders Gilde, Parcom en Capital A - wel flink geïnvesteerd in het kunstgrasbedrijf. Zo zijn er afgelopen jaar twee productielijnen in Nijverdal en drie in Dubai bijgekomen.

De omzet van Ten Cate Grass steeg sinds Kon. TenCate in 2016 van de beurs verdween met ruim 30 procent en de werkgelegenheid eveneens met een derde tot 1500. Angst dat het bedrijf uit Twente zou vertrekken lijkt, gezien de recente investeringen, dan ook niet gerechtvaardigd. Maar dat het op niet al te lange termijn een nieuwe eigenaar krijgt lijkt nu wel vast te staan.

‘Verkoopprijs rond 450 miljoen’

Het nieuws over oriënterende gesprekken over verkoop lekte uit via de Belgische krant De Tijd. Volgens die krant koersen de bankiers van zakenbank Baird, die opdracht hebben tot verkoop, op een verkoopprijs van circa 450 miljoen euro.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.