Nieuws Bedrijfsoverdracht
Jan Henne de Dijn en Marije Haeck moeten meewerken aan doorstart van failliete reisorganisatie D-reizen
De voormalige eigenaren van de failliete reisorganisatie D-reizen, Jan Henne de Dijn en Marije Haeck, moeten meewerken aan de doorstart van het bedrijf. De twee weigerden mee te werken aan de verkoop van de merkrechten van het bedrijf voor 500.000 euro, maar de rechter heeft hen vrijdag in een kort geding gesommeerd hun verzet te staken.
Laatste update: 28 mei 2021 14:56

Marc van Deursen, directeur van Prijsvrij Vakanties, de onderneming die het failliete D-reizen wil overnemen. Foto: AD/Marc Bolsius.
De voormalige eigenaren verkregen in december het recht om de merknaam van D-reizen te verkopen als financiële verplichtingen aan hen niet zouden worden nagekomen, het zogeheten pandrecht. Vervolgens ging D-reizen failliet. Curatoren slaagden er in een doorstart mogelijk te maken onder de vleugels van onlinereisbureau Prijsvrij, waarbij voor de merkrechten en intellectueel eigendom een half miljoen euro zou worden betaald. Het pandrecht op die rechten zou daarbij vervallen. De oud-eigenaren weigerden mee te werken en wilden de merkrechten zelf voor 2 miljoen euro kopen. Dit zouden ze niet in contanten afrekenen maar verrekenen met andere verplichtingen aan hen. Als de voormalige eigenaren van D-reizen niet meewerken aan de doorstart moeten zij een dwangsom van 50.000 euro betalen.
Is Prijsvrij Vakanties nog steeds bereid de failliete boedel van D-reizen over te nemen nu voormalige eigenaren Jan Henne de Dijn en Marije Haeck 2 miljoen euro willen voor het merk- en pandrecht? Prijsvrij Vakanties-directeur Marc van Deursen baalt dat de rechtszaak nodig is, zo vertelt hij aan het AD. Zijn organisatie wil in principe 450 van de 1.100 medewerkers overnemen. Van de 285 gesloten reisbureaus wil Prijsvrij er maximaal 150 heropenen.
De overnamedeal die jullie vorige week sloten met de curatoren was toch inclusief merk- en pandrecht?
Marc van Deursen: ,,Eerder werd al bekend dat de twee oud-eigenaren vlak voor het faillissement de merkrechten naar hun gezamenlijke holding (Selten, red.) hadden verplaatst. Die transactie is uiteindelijk teruggedraaid, maar De Dijn en Haeck blijven vasthouden aan het pandrecht op de merknamen. Wij vinden hun eis van 2 miljoen om de rechten af te kopen, veel te hoog. Via het kortgeding willen de curatoren, net als wij, dat er snel duidelijkheid komt over de status van de rechten. Deze kwestie zorgt opnieuw voor vertraging die we er eigenlijk niet bij kunnen hebben. De zomervakantie komt eraan, we willen zo snel mogelijk meer reiswinkels heropenen.’’
''D-reizen heeft ondanks wat er is gebeurd nog steeds een trouwe aanhang. Daarom willen we dolgraag verder met die naam''
Jullie kunnen toch ook besluiten af te zien van de naam D-reizen en de onderneming voortzetten onder de eigen naam Prijsvrij?
,,De naam D-reizen is essentieel voor ons. Wij zien voldoende potentie in dit merk. D-reizen heeft ondanks wat er is gebeurd nog steeds een trouwe aanhang. Daarom willen we dolgraag verder met die naam. Voor online activiteiten, maar het is ook de bedoeling dat de naam op de gevels van de reiswinkels blijft staan. Alleen in het slechtste geval zouden we mogelijk tot rebranding overgaan. Als bijvoorbeeld blijkt dat consumenten D-reizen links laten liggen door een te beschadigd imago. Maar nogmaals, dat is echt het allerlaatste scenario, want ik heb juist alle vertrouwen in deze naam.’’
Een filiaal van D-reizen in het Noord-Brabantse dorp Neunen. Foto: AD/Rene Manders.
Er speelt nog wat anders bij de teloorgang van D-reizen. Ruim 40 miljoen euro aan klantgeld is verdwenen. Dat gaat om vooruitbetalingen van klanten en terugbetalingen van touroperators en luchtvaartmaatschappijen. Is daar al meer duidelijkheid over?
,,Dat is vooral een zaak van de curatoren, die zullen daar zeer waarschijnlijk verder onderzoek naar doen. Maar eerst wacht de uitspraak van de rechter, komende vrijdag. Als die in ons voordeel uitvalt, gaan we in volle vaart verder met de doorstart. Ik ga ervan uit dat de rechtbank zal bepalen dat de oud-eigenaren afstand moeten doen van de merkrechten. Anders wordt het een lastig verhaal. Die twee maken het ons niet gemakkelijk, ze spelen gevaarlijk spel. Ze zeggen dat ze meer geld willen neertellen voor een nieuwe start van D-reizen en dat ze meer werkgelegenheid bieden. Maar een plan voor verdere financiering na de aankoop heb ik niet van ze gezien. En geloof me, er komt heel wat kijken bij het weer gezond maken van zo'n grote reisorganisatie.’’
Bekijk hieronder de video over de plannen voor de doorstart van D-reizen:
Lees ook: Failliete reisorganisatie D-reizen heeft merknaam weer in handen