Aangeboden door Marktlink
Branded Content Bedrijfsoverdracht
Deze ondernemer weet als geen ander hoe de Formule 1 naar Zandvoort komt
Formule 1-teams zijn klant bij Ron Reinders, evenals ‘racefamilies’ zoals Schumacher, Rosberg en Verstappen. Met zijn bedrijf Racetrailer.com werd hij Europees marktleider, maar voor verdere groei moest hij zelf een spannende wedstrijd aangaan: hoe sluit ik als ondernemer de beste deal bij de gedeeltelijke verkoop van mijn eigen onderneming?

Ron Reinders: ,,Bij de verkoop van je bedrijf moet je een goed team om je heen hebben." Foto: Racetrailer.com
Dat Reinders een passie heeft voor autosport is een understatement. Dat hij er bezeten over praat is logisch, want hij was ooit tv-commentator bij de autosport op RTL7 en SBS6. Daarnaast verzamelt hij race-bolides, met als grote troef één van de twee Toro Rosso’s waarmee Max Verstappen zijn eerste seizoen in de Formule 1 reed. Wie de andere wil kopen, heeft pech: die staat bij Verstappen zelf in de garage.
Lees ook: Hoe ondernemer Bernhard van Oranje de Formule 1 naar Nederland haalde
Reinders had altijd al iets met autoraces. In dienst bij distributeur Pon zette hij voor SEAT een WK-team voor toerwagens op. Toen meerdere mensen hem vroegen of hij trailers kon regelen voor hun raceauto’s, bedacht hij: daar zit misschien wel handel in. Eerst ging hij gebruikte trailers verhuren naast zijn vaste baan, later werd dit een volwaardig eigen bedrijf dat ook de productie van deze voertuigen voor zijn rekening nam.
Superspecialist zoekt mede-eigenaar
Racetrailer.com bestaat sinds 2008 en is een superspecialist: Reinders bouwt en verkoopt alleen racetrailers. ,,Ik ben liever een specialist dan een generalist”, zegt hij. ,,Hospitality-trailers zijn echt een andere tak van sport, net als koelwagens voor supermarkten. Wat ben je voor bedrijf als je alles wilt doen?”
"Ik ben liever een specialist dan een generalist, want wat ben je voor bedrijf als je alles wilt doen?”
Toch ging Reinders wel degelijk verbreden toen hij als midvijftiger over zijn eigen toekomst nadacht en de behoefte voelde een mede-eigenaar binnen te halen. In 2018 verkocht hij 60 procent van de aandelen in Racetrailer aan de Deurnese firma Movico, gespecialiseerd in de verhuur van hospitality-trailers. ,,Ik had mezelf in die tien jaar als ondernemer goed leren kennen en wist waar ik goed en minder goed in was”, vertelt Reinders. ,,Marketing, communicatie en commercie zijn echt mijn ding, maar het tegendeel is waar voor de ‘achterkant’ van mijn bedrijf. Als ik me in die taken verlies, leidt mijn hele bedrijf daaronder. Zo ontstond het idee om een co-owner te gaan zoeken.”
Slimme tips bij het verkopen van je bedrijf
Handelen in racetrailers kan Reinders als geen ander, maar van bedrijven verkopen heeft hij ‘geen kaas gegeten’. Zo kwam hij bij overname-expert Marktlink uit. ,,Het is belangrijk bij zo’n cruciale zakelijke beslissing een goed team om je heen te hebben”, vertelt de ondernemer. ,,Van de juristen en cijfermatige experts tot de opstellers van het memorandum en de mensen die uiteindelijk de deal sluiten. Zo’n overeenkomst luistert heel nauw. Je moet jezelf als verkoper niet in de vingers snijden.”
Meer weten over bedrijfsoverdracht en het bepalen van de waarde van jouw onderneming? Doe dan je voordeel met deze gratis whitepaper van specialist Marktlink.
Reinders heeft veel geleerd van deze transactie. ,,Movico was als eerste kandidaat in beeld, maar het is altijd goed om met meerdere partijen in gesprek te gaan”, blikt hij terug. ,,Het verschaft je een benchmark, al moet je niet onderschatten dat het de situatie wel complexer maakt. En emotioneler. Het gaat toch om jouw bedrijf en wie je dat toevertrouwt, zeker als je slechts een deel verkoopt en er zelf als directeur wil blijven werken. Het draait dus niet alleen om de hoogste bieder, maar ook om met wie je de beste klik hebt en dezelfde visie deelt.”
Hoe sluit je een winnende deal?
Een zakelijke deal sluiten is een soort wedstrijd, waarbij je zeker op het juridische vlak moet zorgen dat je er goed uitkomt. Reinders verkocht meer dan de helft van zijn bedrijf, maar liet contractueel vastleggen dat de aandeelhoudersvergadering nooit zonder hem een beslissing kon nemen: daarvoor was tweederde van de stemmen nodig, waardoor zijn aandeel van 40 procent doorslaggevend bleek. Reinders: ,,Het idee dat je bij verkoop van meer dan de helft van je bedrijf de zeggenschap verliest, hoeft niet waar te zijn, zolang je het maar goed regelt.”
"Het idee dat je bij verkoop van meer dan de helft van je bedrijf de zeggenschap verliest, hoeft niet waar te zijn, zolang je het maar goed regelt”
Meer overnametips van de eigenaar van Racetrailer.com: zorg dat je tekenbevoegd blijft in alle BV’s, inzage houdt in alle bankrekeningen en ook overboekingen kunt blijven doen. ,,Laat ook je eigen verworvenheden goed op papier zetten, zoals je salaris en je auto van de zaak”, vertelt Reinders. ,,Als je te zijner tijd wil stoppen, sluit dan een arbeidscontact voor bepaalde tijd af. Let verder op dat de koper niet zijn overnamekosten gaat verrekenen in het gekochte bedrijf. Die kosten zou hij gewoon zelf moeten betalen.”
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de goodwill wél boekhoud-technisch maar niet fiscaal wordt verrekend, waardoor de vennootschapsbelasting hoger uitvalt, aldus Reinders. ,,Verder is de opbrengst van de verkoop van je bedrijf of een deel daarvan vrij van belasting. Dat houdt echter ook in dat de kosten die je maakt voor de verkoop evenmin verrekenbaar zijn.”
Lange adem is nodig bij overnames
Net als in sport is ook bij overnames een goede voorbereiding het halve werk. Reinders: ,,Zorg er samen met je accountant voor dat je al een jaar van tevoren aan de slag gaat met het boekhoudkundig klaarmaken van je bedrijf voor een verkoop. Verreken schulden, want die worden na een overname van jouw opbrengst afgehaald. Anders kan het resultaat ineens flink tegenvallen.”
"Eerlijk is eerlijk: ik gaf geen dubbeltje voor de kansen van een Dutch Grand Prix. Het is natuurlijk fantastisch dat we een Formule 1-race hebben in Nederland”
Sowieso moet je als verkopende partij een lange adem hebben, want een overnametraject kan rustig een jaar duren. ,,En dan ben je er nog niet”, waarschuwt Reinders. ,,Ik kreeg een partner die niks wist van racetrailers, dus moet je hem alles gaan uitleggen. Ook dat kost een jaar, voordat die ander jouw bedrijf door en door kent.”
Over deals gesproken: Reinders maakt een diepe buiging voor de partijen die de Formule 1 naar Nederland hebben gehaald. ,,Eerlijk is eerlijk: ik gaf geen dubbeltje voor de kansen van een Dutch Grand Prix. Zelf speel ik er geen actieve rol, al gebruiken de F1-teams natuurlijk wel door ons gebouwde trailers. Of ik er door Zandvoort nu meer ga verkopen? Zo werkt dat niet. Wel is het natuurlijk fantastisch dat we een Grand Prix hebben in Nederland.”
Leren over bedrijfsoverdracht van andere ondernemers?
Meer weten over bedrijfsoverdracht en het bepalen van de waarde van jouw onderneming? Doe dan je voordeel met deze gratis whitepaper van specialist Marktlink.