Nieuws Financiën

Almeloërs in de stress om vertrek McDonald's: 'Komen hier elke dag'

De Italiaanse Almeloërs Gaetano Vizzini (80) en Vincent Farci (71) houden van koffie, ijs en gezelligheid. Die drie ingrediënten voor een geslaagde middag vinden ze iedere dag bij de McDonald's in het centrum van hun stad. Nu dat filiaal half augustus dichtgaat, balen ze flink. "We zouden niet weten waar we straks 's middags naartoe moeten."

Ron Hemmink | Foto: Lenneke Lingmont 8 februari 2016

Gaetano Vizzini l en Vincent Farci Lenneke Lingmont

Vizzini komt van Sicilië, Farci van Sardinië. De voormalige eilandbewoners kwamen in de jaren zestig naar Nederland en wonen allebei in Almelo. Al jaren is de McDonald's-vestiging op het Marktplein hun favoriete plek. Het duo komt er van maandag tot en met vrijdag iedere dag, vaak met nog een aantal andere Almeloërs met Italiaanse roots. Ze zijn kind aan huis in de McDonald's-vestiging.

VastgeplaktVaste klanten. "Nee, gasten!", corrigeert een medewerkster die langsloopt. "Maar het klopt: zij zitten hier haast vastgeplakt aan hun stoelen." Voor dagelijkse bezoekers van een fastfoodrestaurant zijn de twee mannen opvallend slank. "Wij komen hier niet voor het eten, maar voor de koffie", zegt Farci. "En om een beetje met elkaar te praten. Herinneringen ophalen van vroeger", haakt Vizzini in. Farci: "Ik eet wel eens een hamburger, maar niet vaak. Ik houd niet zo van dit eten. Wat ik nog meer koop behalve koffie? IJs! Vooral 's zomers." Hoe z'n favoriete ijsje heet, weet hij niet. "Softijs met chocola en nootjes." Dat moet het sundae-ijsje met een topping van chocolade zijn. Vizzini: "Kan. Ook mijn favoriet."

‘Waar moeten we anders heen?’Gaat een Italiaan dan echt voor de lekkerste koffie en het beste ijs van Almelo naar McDonald's? "Waar moeten we anders heen?", kaatst Farci de bal terug. "Je kunt in de stad verder nergens terecht. Andere restaurants zijn niet altijd open, of je kunt er maar heel even zitten." Hij kijkt met een strenge blik. "Die krijg je te zien als je niet opschiet." Ook is het elders volgens hem vaak erg rustig. "En dat is niet gezellig. Terwijl het restaurant hier altijd vol zit."

55+-kortingVizzini en Farci zijn deze vrijdag veruit de oudsten. "Wij krijgen zelfs 55+-korting als we koffie bestellen", vertelt Farci. "Eén euro."

Afscheid Op 1 september moet McDonald's weg zijn. Het pand wordt gesloopt. Dat is onderdeel van het Almelose binnenstadsplan. De trouwe bezoekers hebben nog even om op zoek te gaan naar een nieuwe 'hangplek', al is dat een hele opgave. Farci: "We zouden niet weten waar we straks naartoe moeten. Misschien is het eetcafé in de bieb een optie, maar we weten het echt nog niet." Vizzini wil nog niet denken aan het afscheid. "Tot september blijven we komen."

Foto: Vaste klanten Gaetano Vizzini (80, links) en Vincent Farci (71) in de McDonald's die dichtgaat (Lenneke Lingmont)