Aangeboden door Chateau Amsterdam

Branded Content Financiën

Geen luchtkasteel, maar wijnkasteel: ‘Chateau Amsterdam verovert Europese markt’

Wat in 2017 begon als een leuk experiment van vader en zoon Harrewijn is vandaag de dag een serieus bedrijf met enorme groeipotentie en ambitie. ,,In 2025 kent iedereen in Nederland Chateau Amsterdam, in 2029 zijn we bekend in een groot deel van Europa.” En het interessante is: alleen deze zomer nog kun je lid worden van de Vriendenclub en daarmee mede-eigenaar zijn van het wijnbedrijf.

Esmee Weerden 12 juli 2023

Chateau Amsterdam verovert Europese markt1

Geen luchtkasteel, maar wijnkasteel: ‘Chateau Amsterdam verovert Europese markt’. Foto: Chateau Amsterdam

In Amsterdam Noord groeit iets bijzonders. En nee, dat zijn geen druiven. Die komen bij zorgvuldig geselecteerde druiventelers uit heel Europa vandaan. Van deze druiven maken vader Jos en zoon Remy vanuit een loods hun eigen originele wijnen. Want verhuizen naar het zuiden van Europa was geen optie. Iets met Mozes en een berg. Chateau Amsterdam is de eerste urban winery in Nederland, en de grootste in Europa. Remy: ,,Doordat we wijnen maken op neutrale grond, kunnen we eindeloos innoveren en experimenteren met nieuwe smaken en ervaringen. Een wijnbedrijf bouw je doorgaans niet in een paar jaar tijd op, maar door deze unieke positionering groeien we hard en zijn we langzaam maar zeker een serieuze speler in de Nederlandse markt.”

Uniek concept

Geboren vanuit een liefde voor wijn – de familie Harrewijn heeft een wijnwinkel gehad en vader en moeder zijn vinoloog – wilden vader en zoon zélf wijnen gaan maken, in plaats van alleen ervan te genieten. De locatie had Remy al, een oude fabriekshal aan de oevers van het IJ. Vader Jos ging in de leer bij een bekende Italiaanse wijnmaker. Remy: ,,Het is uiteraard een kunst om wijn te maken; voor een goede wijn heb je chemische en technische kennis nodig. En natuurlijk een goede neus.” Al snel ontstond er een bijzondere dynamiek in Amsterdam Noord. ,,Het werk is heel zichtbaar voor mensen en trok veel bekijks. Mensen uit de stad vonden het superleuk. Ze wilden graag hun steentje bijdragen aan ons concept. Ik merkte dat we iets unieks in handen hadden, dat het meer kon worden dan een vader en zoon avontuur.” Zo geschiedde. Met de eerste investeringen van vrienden was de Vriendenclub geboren en de kickstart van het bedrijf Chateau Amsterdam een feit.

Geen luchtkasteel, maar wijnkasteel: ‘Chateau Amsterdam verovert Europese markt’. Foto: Chateau Amsterdam

Merk bouwen

,,We hadden meer ruimte nodig. De urban winery bestaat inmiddels uit een restaurant, wijnshop, tasting room, een binnentuin en er is een winery met een capaciteit voor de productie van 200.000 flessen wijn. Inmiddels heeft vader Jos het stokje ook doorgegeven aan professioneel wijnmaker Juan Ropero.” Het bedrijf ademt hospitality. Door zijn communicatieachtergrond – Remy heeft een communicatiebureau gehad – weet Remy hoe hij een merk moet bouwen en een organisatie moet opzetten. ,,Het is een kwestie van de juiste mensen om je heen verzamelen en goede relaties onderhouden met je doelgroep en partners.” De druiventelers hebben een belangrijk aandeel in de groei van het bedrijf. Tenslotte moet de wijn uitmuntend zijn. ,,Samen bepalen we een aantal zaken: hoe gaan we snoeien, hoe verzorgen we het land en wanneer gaan we oogsten. De timing van de pluk is namelijk heel belangrijk voor de kwaliteit van de druif.” Chateau Amsterdam importeert meer dan 20 druivenrassen uit vijf Europese landen.

Geen luchtkasteel, maar wijnkasteel: ‘Chateau Amsterdam verovert Europese markt’. Foto: Chateau Amsterdam

Stip op de horizon

Ondanks de competitieve markt, gelooft Remy in zijn blue ocean strategie. Zijn ambities zijn groot. ,,We maken nu zo’n 150.000 flessen per jaar, dat is 15% van alle geproduceerde wijn in Nederland. De komende twee jaar willen we ons merk nationaal uitbouwen. Alle seinen staan hiervoor op groen. Ons doel is om in 2025 met ons merk in de top 5 van bestverkopende wijnmerken in Nederland te komen. Daarna gaan we naar het buitenland. Chateau Kopenhagen en Chateau Antwerpen staan op de planning. In 2029 horen we bij de gevestigde wijnorde en is deze een stuk minder traditioneel, dat is onze stip op de horizon.”

Wil je onderdeel zijn van de snelgroeiende wijnfamilie? Deze zomermaand is de laatste kans om te investeren in wijn en samen met Chateau Amsterdam de wereld van wijn te veranderen van rural naar urban.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws