Aangeboden door Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs

Branded Content Financiën

Succesvol ondernemen en de rafelrandjes: Ralph van Dijk, Floating Solar

Het idee is even simpel als briljant: zonnepanelen op een drijvend eiland dat met de zon meedraait. Meer opbrengst en slim dubbelgebruik van een locatie. In de serie Zicht op Zaken praat Jaap Jongbloed met Ralph van Dijk, general manager van Floating Solar over de vele voordelen, de internationale kansen én de risico’s. Want kan het eiland tegen storm en hoge golven? Kijk en luister naar het gesprek hieronder.

Thomas Hendriks 29 augustus 2022

Meebewegen met de zon

Maar liefst 30 procent meeropbrengst levert het drijvende eiland op in het waterbassin in Andijk in de kop van Noord-Holland, waar het gesprek plaatsvond. Het meebewegen van het eiland met de zon en de exacte programmering van zonsopgang tot ondergang zorgen daarvoor. Maar het water speelt ook een belangrijke rol: het koelt de panelen en dat zorgt met name voor die extra opbrengst. Te heet betekent minder opbrengst.

Hoe bescherm je drijvende zonnepanelen tegen de golven en de wind?

Ralph van Dam, Floating Solar

Pilot in Rotterdamse haven

Dat het water ook voor risico’s zorgt, bleek al bij de pilot van de drijvende panelen in 2018. Vier partijen onderhielden een eiland in de haven van Rotterdam, drie daarvan raakten te zwaar beschadigd. Floating Solar kreeg het wel voor elkaar, niet in de laatste plaats dankzij de kennis van moederbedrijf Dromec, een hoog technisch bedrijf op het gebied van lieren en aandrijvingen in Rhenen. Van Dijk: ,,Het was vooral een test van de robuustheid, niet de verwachte extra opbrengst van de zon. Het ging meer om de vraag: hoe overleef je de golven en de wind?” Inmiddels liggen er eilanden in Hoofddorp en Andijk.

Het gesprek met Van Dijk vond plaats buiten in Andijk, met een van de drijvende eilanden van Floating Solar op de achtergrond.

Bescherming voor startup

Hoe kijk je als tussenpersoon aan tegen zo’n nieuw, kostbaar project? Hoe bescherm je een startup die zelf ook nog op zoek is naar antwoorden en niet elk risico zelf wil of kan dragen? Dick Slieker van Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs: ,,Het is een relatief nieuw risico en dat is voor verzekeraars een uitdaging. Er zijn weinig of geen statistieken op basis waarvan zij premies kunnen bepalen. De methode van Floating Solar is ook nog in ontwikkeling. Gelukkig hebben we het kunnen regelen via onze eigen kanalen. Een verzekeraar die aansprakelijkheid en risico’s tijdens de bouw afdekt.”

Het is een relatief nieuw risico en dat is voor verzekeraars een uitdaging. Er zijn weinig of geen statistieken op basis waarvan zij premies kunnen bepalen

Dick Slieker, Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs

Jaap Jongbloed geeft Zicht op Zaken

Wat houdt ondernemers bezig in deze uitdagende tijden? Welke keuzes maken zij? Jaap Jongbloed vraagt door en belicht de schaduwkanten van het ondernemen in de nieuwe podcastserie ‘Zicht op Zaken’. Op de hoogte blijven van alle afleveringen?
Volg 'Zicht op Zaken' in je favoriete podcastkanaal.

Eerste schade was schrikken

Zicht nodigde verschillende verzekeraars uit om te komen kijken op de locatie in Hoofddorp, waar een niet bewegend eiland in het water ligt. ,,Het waren mensen met een technische achtergrond. Door de bevlogenheid van Ralph en de wijze waarop Floating Solar het hele proces aanpakt waren verzekeraars bereid om de risico's te dekken.”

De eerste keer echte schade was voor de verzekeraars volgens Slieker natuurlijk schrikken. ,,Maar het zijn verzekeraars, dit soort dingen kunnen gebeuren. Je vraagt: wat heb je aan de voorkant gedaan om dit te voorkomen? Alleen was er nog nooit wind op die plek uit die hoek gekomen en helaas lag het eiland op de kant en is het in elkaar gedrukt. De schade zou ongedekt het einde van het bedrijf hebben betekend.” Slieker regelde een voorschot om de schade te repareren: ,,Er was veel nodig: nieuw materiaal, duikers, gereedschap, kranen. Dan zorg je dat de verzekeraar een voorschot betaalt en niet wacht tot alles afgewikkeld is.”

Van Dijk met Jaap Jongbloed bij een eiland dat aan het water wordt toegevoegd. ,,Er is veel internationale interesse voor eilanden die meedraaien met de zon, maar elke locatie heeft zijn eigen specificaties."

Niet alles verzekeren

Slieker en Van Dijk werken nu drie jaar samen voor alle Floating Solar projecten. Ze kijken samen naar de inhoud: hoe ziet het contract eruit, wat zijn de risico’s en de doorlooptijden? Ralph van Dijk noemt het ‘niet de aard van het beestje’ om zich overal voor te verzekeren: ,,Ik kom uit de biblebelt. Daar kijkt men heel anders naar verzekeren. Vanuit mijn persoonlijke drijfveer denk ik ook niet dat we alles moeten verzekeren. Maar zakelijk gezien ontkomt je er sowieso niet aan. Het is een heel ander spectrum in vergelijking met een verzekering voor het geval je een been breekt of een levensverzekering. In principe verzekeren wij een project voor de bouwtijd, daarna neemt de opdrachtgever het over. Bij onderhoud krijg je te maken met aansprakelijkheid, dat wordt ook gedekt.”

Veel internationale interesse

In het voorjaar was Floating Solar aanwezig op een internationale solarbeurs in München. Het liep er elke dag storm en dat leidde inmiddels tot allerlei vervolggesprekken over projecten in het buitenland. En die projecten hebben ieder weer hun eigen uitdagingen en risico’s. Van Dijk: ,,Duitsland, Zwitserland en het Midden-Oosten. Uiteenlopende locaties met ieder weer hun eigen situaties (te veel warmte bijvoorbeeld, of geen water) die weer om specifieke toepassingen vragen. Maar dat wij onze aanpak wereldwijd gaan toepassen, dat staat vast.”

Over Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs

Bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs helpen we u bij het maken van bewuste keuzes over financiële risico’s. Bijvoorbeeld door samen goed vooruit te kijken. En door uw wensen en situatie in kaart te brengen. Maar ook door na te denken over verschillende oplossingen. Dit doen we met persoonlijk, onafhankelijk advies en financiële producten die aansluiten bij de fase van uw (zakelijk) leven. Daardoor kunt u zich richten op de dingen waar het in uw leven écht om draait. Hoe veilig is jouw bedrijf? Lees hier het hele verhaal van Zicht op Zaken.

tracking pixel