Aangeboden door BTC Direct

Branded Content Financiën

'Steeds meer mensen willen bitcoin op loonstrook'

Bitcoin en andere cryptovaluta zijn populairder dan ooit, dus lijkt het een logische volgende stap dat we ons salaris deels uitbetaald kunnen krijgen in bitcoin. Het Nijmeegse cryptobedrijf BTC Direct beloont zo het eigen personeel al sinds 2018 en kan het ook regelen voor andere ondernemers. De franchiser met de meeste vestigingen van Domino’s Pizza hapte al toe.

Jeroen Mirck 22 mei 2021

Mike Hutting BTC Direct bitcoin ceo BLOX topman ondernemer

Mike Hutting, topman van BTC Direct, is overtuigd van de meerwaarde van ‘bitcoin-salarissen’. Foto: BTC Direct

De aandacht voor cryptomunten groeit net zo explosief als de koers ervan kan fluctueren. Steeds meer mensen kiezen ervoor te investeren in bitcoins en andere cryptovaluta. Zelfs een fikse koersdip schrikt de meesten niet af. Sterker nog: koersschommelingen horen er gewoon bij, dus zet de aanwas aan nieuwe beleggers onverminderd voort. Daarmee wordt crypto steeds meer gemeengoed en groeit ook de acceptatie van wat het eigenlijk is: een betaalmiddel. ,,Er breekt een nieuwe fase aan”, zegt Mike Hutting, de jonge topman van BTC Direct. ,,Er wordt al jarenlang volop belegd in bitcoin en voorzichtig betaald in bitcoin, maar de volgende stap is dat het vanzelfsprekend wordt dat jouw salaris wordt uitbetaald in bitcoin. Zelf zijn we daar al mee gestart in 2018, als eerste bedrijf in Europa, en we willen dat veel meer mensen van die mogelijkheid gebruik kunnen maken.”

Lees ook: Waarom de stormloop op bitcoins nog lang niet voorbij is

Bitcoins als salaris

BTC Direct is een pionier in de dynamische cryptomarkt. Het bedrijf bestaat al bijna acht jaar en heeft het met de zelf ontwikkelde BLOX-app kinderlijk eenvoudig gemaakt om te beleggen in bitcoin. ,,We zitten middenin een enorme welvaartstransitie”, zegt Hutting. Daar hoort wat hem betreft ook ‘bitcoin-salarissen’ bij. Hoe werkt dat precies? Elke werknemer van BTC Direct kan individueel bepalen om mee te doen en voor welk deel van het salaris. Daarbij is het minimumloon de wettelijke ondergrens van het salarisdeel dat nog gewoon in euro’s moet worden uitbetaald, aangezien de bitcoin nog geen wettig betaalmiddel is in Nederland.

"Bitcoins uitbetalen als loon is gunstig voor zowel werkgevers als personeel"

Mike Hutting, topman van BTC Direct

Zowel voor werknemers als werkgevers is het aantrekkelijk om bitcoins uit te betalen als loon, benadrukt Hutting. ,,Werkgevers bieden hun personeel een unieke kans om via een eenvoudige eenmalige integratie met BTC Direct extra welvaart op te bouwen. Voor werknemers is het erg handig: je bespaart tijd door maandelijks geautomatiseerd bitcoin aan te kopen. Dit is simpelweg de beste manier om te beleggen in een markt die ontzettend fluctueert. Deze bewezen strategie heet Dollar Cost Averaging (DCA) en draait om een vast maandelijks inkoopmoment ongeacht de prijs. Die strategie heeft de BTC-medewerkers geen windeieren gelegd met een rendement van 700 procent over de afgelopen drie jaar. Hutting: ,,Medewerkers die ervoor kozen om een zevende deel van hun maandsalaris om te zetten in bitcoin hebben nu dus drie volledige jaarsalarissen gespaard. Een fenomenaal resultaat.”

Historisch moment

Bitcoin is volgens Hutting sowieso een uitstekende belegging, dus ook voor werknemers die het maandelijks op hun rekening krijgen gestort. ,,Het klassieke geldsysteem is kapot, negatieve rente op onze spaarrekening is hier een gevolg van. Dat is een duidelijk signaal naar de markt. Mensen gaan gedwongen op zoek naar alternatieven, waarbij bitcoin onderdeel is van de oplossing. Het is een manier om je te wapenen tegen geldontwaarding, negatieve rente op je spaarrekening en alsmaar stijgende belasting op vermogen. Dat zijn de drie factoren die van negatieve invloed zijn op onze koopkracht.”

Lees ook: Bitcoin-salaris voor medewerkers van Domino’s Pizza

Wat Hutting betreft is nu het ‘historische’ moment aangebroken en gaat het de komende jaren steeds normaler worden om personeel deels in bitcoin uit te betalen. ,,Dit is een duidelijke stap vooruit en wij willen daar graag een steentje aan bijdragen. Daarom zijn wij drie jaar geleden zelf onze mensen salaris in bitcoin gaan aanbieden en stellen we de software die dit mogelijk maakt beschikbaar voor derden. Er is een stille revolutie gaande. Werknemers zullen steeds vaker roepen om deze oplossing. Dat merken we ook zelf: de laatste tijd krijgen we steeds meer vragen van andere bedrijven die ook ‘bitcoin-salarissen’ overwegen.”

Verloningssoftware

Inmiddels heeft BTC Direct ook daadwerkelijk voor een ander bedrijf geregeld dat die zijn personeel in bitcoin kan uitbetalen. De primeur is voor de grootste franchisenemer van Domino’s Pizza. ,,Nota bene op Bitcoin Pizza Day, hoe kan het mooier?” lacht Hutting. ,,We voeren bovendien gesprekken met bedrijven die gespecialiseerd zijn in verloningssoftware. Als je eenmaal de infrastructuur hebt, kun je de koppeling heel snel en eenvoudig regelen. Zodra onze techniek is geïntegreerd in salarissoftware kan in principe ieder bedrijf direct overstappen. Het zou me niks verbazen als het over een paar jaar standaard is om je loon deels in bitcoin te ontvangen. Nu is het een mooie kans om je als werkgever te onderscheiden en ben je extra aantrekkelijk voor talentvolle jonge werknemers.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BTC Direct. Scan de QR-code voor meer informatie over salarissen deels uitbetalen in bitcoin, of kijk op btcdirect.eu