Nieuws Financiën

Contant betalen mogelijk aan banden gelegd, niet alle ondernemers staan te springen

Er moet een plafond komen van 5000 euro voor contante betalingen in Europa. Dat is nodig om witwassen van crimineel geld aan te pakken, zegt demissionair minister van financiën Wopke Hoekstra. Niet alle bedrijven zijn daar echter zonder meer voorstander van.

Peet Vogels (AD) 25 september 2021

Contant betalen 5000 euro transactiekosten witwassen wasmachine

Om witwassen tegen te gaan, ligt er voor advies al een wetsvoorstel om contante betalingen boven de 3000 euro te verbieden bij de Raad van State. Foto: Shutterstock.

Een Libanees die voor 10 miljoen euro aan tweedehands auto’s koopt in Nederland en die cash afrekent. Een paard dat voor een enorm bedrag contant wordt verkocht, zonder dat er een contract aan te pas komt. Of een bekende crimineel zonder legale inkomsten die voor duizenden euro’s merkkleding koopt in de PC Hooftstraat. Allemaal voorbeelden van witwassen van crimineel geld door contante transacties. En dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt Hoekstra. Een wetsvoorstel om contante betalingen boven de 3000 euro te verbieden ligt al bij de Raad van State voor advies, aldus AD.

Het voorstel kan bovendien op brede steun rekenen. Ook bedrijven vinden al dat contante geld maar lastig en gevaarlijk. Banken ontmoedigen het gebruik ook bij hun klanten.

"Als in bijvoorbeeld Duitsland hogere contante betalingen mogen, zul je zien dat de stromen zich naar Duitsland verplaatsen"

Hans Koning, directeur Metaal Recycling Federatie

Dure auto's niet langer contact afrekenen

Als er alleen relatief kleine betalingen contant mogen worden afgerekend, wordt het voor criminelen veel moeilijker om de miljarden aan zwart geld wit te wassen. Een dure auto contant afrekenen of een Rolex van tienduizenden euro’s is er dan niet meer bij.

Nu ligt de grens nog op 10.000 euro. Dat is ook de limiet die de Europese Commissie voor alle EU-landen wil invoeren. Hoekstra en zijn collega’s uit Spanje, Italië, Frankrijk en België willen die limiet liefst op 5000 euro zetten. En landen die dat willen, mogen daar ook onder gaan zitten, is hun voorstel.

Jaarlijks zo'n 13 miljard euro aan crimineel geld witgewassen

Een harde aanpak is dringend nodig. Jaarlijks wordt naar schatting 13 miljard euro crimineel geld witgewassen in Nederland. Banken hebben al maatregelen genomen. Ze beperken de hoeveelheden contant geld die klanten kunnen afstorten of opnemen. ,,Omdat we zien dat grote hoeveelheden contant geld vaak een relatie met criminaliteit en witwassen hebben’’, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Lees ook: Rabobank maakt storten van 200 en 500 eurobiljet duurder voor bedrijven

Bovag groot voorstander van giraal betalen

Criminelen zullen waarschijnlijk niet staan te juichen, maar bedrijven die veel met contant geld werken zijn er niet rouwig om als cash wordt teruggedrongen. Zo’n sector is de export van tweedehands auto’s. Jaarlijks gaan er zo’n 300.000 personenwagens de grens over. En die verkopen gaan vaak contant. Dan gaat het om grotere bedragen dan 3000 of 5000 euro. De Bovag, de belangenbehartiger van de autohandel, is een groot voorstander van giraal betalen in plaats van in cash. ,,Daar zijn we principieel voor’’, aldus een woordvoerder. Maar simpelweg een verbod zou handelaren ernstig duperen.

Volledige afschaffing van contante betaling zou hele winst wegvagen

De reden is dat geld overmaken in Europa vaak peperduur is. ,,Dan praat je over transactiekosten van procenten van het bedrag. Dat is vaak de marge die de autohandelaar maakt’’, aldus de Bovag. Afschaffen van de contante betaling zou de hele winst van de handelaar wegvagen. Daarom wil de Bovag dat eerst de kosten van het betalingsverkeer omlaag gaan.

Bij bedrijven die metaal recyclen vinden jaarlijks tienduizenden contante transacties plaats, schat Hans Koning, directeur van de Metaal Recycling Federatie (MRF). ,,Dan gaat het veelal om particulieren die een aanhangertje metalen komen verkopen. De meeste transacties zitten onder de 100 euro.’’

Lees ook: 'Ondernemen in autobranche moeilijker door banken'

En zeker onder de 3000 euro-grens. ,,De maatregel zal weinig impact hebben’’, verwacht Koning. Tenminste voor de 150 leden van MRF. ,,In totaal zijn er 600 tot 700 bedrijven actief in de metaalrecycling’’, schat Koning. De directeur steekt zijn hand niet in het vuur voor alle bedrijven. ,,Als de maatregel wordt ingevoerd, pleiten wij voor aanvullend budget voor controle en handhaving in de sector.’’

Contante transacties beperken om overvallen te voorkomen

De MRF juicht het beperken van contante transacties toe. ,,Ook vanwege de veiligheid. Sommige leden zijn wel eens overvallen en dat hakt er erg in’’, zegt Koning. Een verbod vindt hij echter te ver gaan. ,,De klant die een beetje metaal komt verkopen, heeft dat geld graag contant. Dat willen we graag zo houden.’’ Daarnaast wil hij dat de regels voor de buurlanden gelijk zijn. ,,Als in bijvoorbeeld Duitsland hogere contante betalingen mogen, zul je zien dat de stromen zich naar Duitsland verplaatsen.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws