Nieuws Crowdfunding

Boekhandel overleefde dankzij crowdfunding en bestaat nu 25 jaar: ‘Binnen drie weken 60 mille opgehaald’

Een gewone boekwinkel is Jansen & de Feijter in het Gelderse Velp al lang niet meer. Bij binnenkomst heeft het er nog wel de schijn van, maar loop je door naar achteren dan kom je in het petit café, waar je koffie kunt drinken of lunchen, met een blik op de tuin, waarin het bij mooi weer ook goed toeven is.

Henk Aalbers (AD) 4 maart 2023

Boekhandel jansen de feijter crowdfunding velp

Eigenaar/oprichter Walter Jansen van Boekhandel Jansen en de Feijter in Velp en de man achter Het Colofon in Arnhem. ,,Hier in Velp hadden we voor het eerst het goede gevoel.” Foto: Gerard Burgers

Op de website van de boekhandel worden de termen ‘literaire hangplek’ en ‘culturele dorpskroeg’ gebruikt om de lading te dekken. Jansen & de Feijter bestaat op 6 maart 25 jaar. Anneke de Feijter en echtgenoot Walter Jansen, ook de drijvende krachten achter Het Colofon in Arnhem, zijn de oprichters. Laatstgenoemde blikt terug in het AD.

Laten we bij het begin beginnen.

,,Het idee van een eigen boekhandel ontstond toen Anneke het niet meer naar haar zin had in de verpleging. Ze liep er tegenaan dat ze steeds minder tijd had voor de patiënten. Hoewel het niet bepaald een gunstige tijd was – er gingen meer boekhandels dicht dan open – zei ik: ‘Zullen we samen een boekwinkel beginnen?’ Dat vond zij een goed idee. Ik werkte destijds in Deventer al in een boekwinkel, als bedrijfsleider.”

Hoe zijn jullie in Velp terecht gekomen?

,,We hebben twee jaar lang op heel veel plekken onderzoek gedaan. Hier in Velp hadden we voor het eerst het goede gevoel. Het laatste duwtje kwam van de eigenaar van een delicatessenzaak. ‘Wat zou u ervan vinden als we hier om de hoek een boekhandel zouden beginnen’, vroeg ik hem. Die man begon te stralen, zijn ogen begonnen te twinkelen. Hij zei ‘Ja! Dat zeggen we zo vaak tegen elkaar. Waarom begint iemand hier niet een mooie boekhandel? Want dat missen de mensen zo.’”

Lees ook: Boekingsite-startup Moonback trekt verder Europa in: '2023 jaar van de waarheid'

Jullie hebben in de loop der jaren veel georganiseerd.

,,Ik denk dat we zeker 250 literaire bijeenkomsten hebben gehouden, in en buiten onze winkel. Dat heeft zeker bijgedragen aan onze naamsbekendheid. Ik vind het ook gewoon leuk. En de meeste schrijvers vinden het leuk om lezers te ontmoeten. Ook concerten en filosofische cafés hebben we mede-georganiseerd.”

U hebt veel schrijvers ontmoet en geïnterviewd.

,,Ja. En een aantal daarvan meermaals. Adriaan van Dis durfde ik aanvankelijk niet te interviewen. Ik vond dat hij beter zelf een avond kon vullen. Totdat er een boekje van hem verscheen over zijn depressie. Toen durfde ik het aan. Het is een prachtig gesprek geworden.”

"Ik denk dat we zeker 250 literaire bijeenkomsten hebben gehouden, in en buiten onze winkel. Dat heeft zeker bijgedragen aan onze naamsbekendheid"

In een gemeentelijke nota werd jullie boekhandel een van de 25 parels van Velp genoemd.

,,Dat was glunderen toen we dat lazen. Ik viel nog net niet van mijn stoel. Maar ik vond het wel heel mooi om te lezen. Ik ben ook trots op wat we hier hebben opgebouwd met onze klanten en vrijwilligers. Het moet ook doorgaan. Het mag niet verdwijnen als ik zou stoppen.”

U hebt voor financiële steun aangeklopt bij uw klanten.

,,Tien jaar geleden was dat. Onze omzet was sluipend gedaald als gevolg van de bankencrisis. We zaten in een impasse. Vanuit die impasse ontstond het idee voor crowdfunding. Dat was toen nog tamelijk onbekend. De loyaliteit bij onze klanten bleek hoog. Binnen drie weken hebben we 60 mille opgehaald. In een tijd met alleen maar sombere berichten kwamen wij met een blij bericht.”

,,We hebben er ons petit café mee gerealiseerd, de tuin aangelegd en de winkel een facelift gegeven. Al het geld is terugbetaald. Die loyaliteit van onze klanten bleek ook tijdens corona, toen de winkel dicht moest. Vrijwilligers brachten toen te voet of op de fiets bestellingen naar onze klanten.”

"Onze omzet was sluipend gedaald als gevolg van de bankencrisis. Toen ontstond het idee voor crowdfunding. Binnen drie weken hebben we 60 mille opgehaald"

Lees ook: En óf ze worst lusten! Brandt & Levie worstmakers haalt een miljoen op via sharefunding

Waarom bent u met boekhandel Het Colofon in Arnhem begonnen?

,,Toen boekhandel Polare stopte, zei Anneke dat ik een slechte ondernemer zou zijn als ik daar niet iets zou beginnen. Toen hebben we dat gedaan. Mensen snapten het niet. Ook mensen in Velp waren boos. Want Arnhem had met Hijman toch al een goede boekhandel? Dat klopt, maar Arnhem heeft het echt nodig om minstens twee algemene boekhandels te hebben.”

Hoe gaat u het 25-jarig bestaan vieren?

,,Dat gaan we het hele jaar vieren. Om te beginnen gaan op zondag 12 maart de Velpse schrijvers Jan Siebelink en John Jansen van Galen in de boekhandel met elkaar in gesprek. Zij waren er 25 jaar geleden ook bij. En op 18 april komt dichteres Judith Herzberg. Zij was destijds een van de eerste schrijvers die we te gast hadden.”

Walter Jansen

Boekhandelaar

Walter Jansen werd in 1960 in Den Bosch geboren. Hij ging in Breda naar de middelbare school. Begon daarna aan een studie sociaal-pedagogisch werk aan de Kopse Hof in Nijmegen, maar maakte die niet af. Vanaf zijn 19e werkt hij in boekwinkels in respectievelijk Nijmegen, Sittard en Deventer. In 1998 begon hij samen met zijn vrouw Anneke de Feijter in Velp een eigen boekwinkel: boekhandel Jansen & de Feijter. In 2014 richtte het echtpaar in Arnhem boekhandel Het Colofon op. In datzelfde jaar werd Walter Jansen verkozen tot Boekhandelaar van het jaar.

Lees ook: Trouwe crowdfinanciers helpen brouwerij De 7 Deugden door moeilijke coronajaren

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws