Nieuws Crowdfunding

Crowdfundkanon Unwaste scoort met shampoobar vervaardigd uit koffiedik

Noor Buur en Bart Aupers zetten zich in om van afval nieuwe verzorgingsproducten te maken. Op een circulaire manier welteverstaan. Zij vinden dat het anders moet en laten zien dat het ook daadwerkelijk anders kan. Met hun bedrijf Unwaste produceren zij shampoo dat uit koffiedik wordt gewonnen. Via crowdfunding scoorden zij binnen een dag 20.000 euro voor de lancering van Unwaste.

Van onze redactie 3 december 2021

Crowdfundkanon unwaste shampoobar koffiedik crowdfunding

Bart Aupers en Noor Buur, de oprichters van het duurzame Unwaste. Foto: Unwaste

De ondernemers startten een crowdfundingcampagne via het platform CrowdAboutNow om samen met hun fans de eerste shampoobar koffie-olie ter wereld te produceren. En met succes, de teller staat inmiddels op 38.000 euro en daarmee is al ruim 160 procent van het minimale doelbedrag behaald. De campagne loopt nog 30 dagen.

Afval is te mooi om weg te gooien

Unwaste is ontstaan vanuit een fascinatie voor afval, want afval is volgens de ondernemers te mooi om weg te gooien. Zo maakten zij eerder vaste zeepbars van sinaasappelschillen die anders waren weggegooid. Nu breiden zij de lijn dus uit naar een vaste shampoobar van koffie-olie.

"Dat onze fans zo massaal op dag één zouden kiezen voor ons project, hadden we nooit durven dromen"

Noor Buur, medeoprichter Unwaste

,,Het is heel simpel", legt Buur uit. ,,Je zet een kop koffie. Dan heb je koffiedik over. Dat is al snel 7 gram per kopje! Wij verzamelen dit en verwerken de koffie-olie die wij daaruit halen in onze bars." Naast dat de bar is gemaakt uit afval en natuurlijke ingrediënten, is deze vegan en vrij van microplastic. De bar wordt verpakt in karton van PurePack: papier gewonnen uit landbouwafval.

Steeds meer vraagtekens bij plastic verpakkingen

Aupers ziet dat er onder consumenten steeds meer bewustwording ontstaat over duurzame keuzes in persoonlijke verzorging. ,,Je ziet dat steeds meer mensen vraagtekens plaatsen bij plastic verpakkingen. Terecht. Je hebt die plastic fles niet nodig om je haar te kunnen wassen. Dat wij er nog een schepje bovenop doen door ook de shampoobar uit afval te kunnen produceren, met natuurlijke ingrediënten, inspireert hopelijk velen om kritischer na te denken over onze weggooi- en consumptiemaatschappij.”

Lees ook: De opmars van Seesoap: 'Onze missie behelst meer dan alleen zeep verkopen'

Dromen over uitbreiding naar meer verzorgingsproducten

Om de shampoobar te produceren was er minimaal een bedrag van 22.500 euro nodig. Inmiddels is Unwaste goed op weg naar het dubbele. Daarmee kan er meer worden geproduceerd en kan er worden gezorgd dat de shampoo bars op meer plekken verkrijgbaar zullen zijn. Buur is overdonderd door het succes. ,,Dat onze fans zo massaal op dag één zouden kiezen voor ons project, hadden we nooit durven dromen! Het is een feit: deze shampoobar gemaakt met afval gaat er komen!”

Hier stopt het niet voor de ondernemers. Hun droom is de lijn uitbreiden naar meer verzorgingsproducten uit afval. ,,Maar nu eerst nog even focussen op de crowdfunding, we hebben nog dertig dagen waarin we zoveel mogelijk mensen willen betrekken in deze beweging”, aldus Buur. Geïnteresseerde kunnen tot 31 december mee-investeren of meedoen met de voorverkoop en zullen dan de eerste zijn die de shampoobar zullen ontvangen. Meedoen kan via deze link.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws