Nieuws Cryptocurrency

Bitcoin is volgens ABN AMRO ongeschikt als betaalmiddel

De bitcoin is ongeschikt als wereldwijd betaalmiddel. Dat schrijft ABN AMRO in een analyse van de belangrijkste cryptomunt. Zo is het totale aantal bitcoins begrensd en zijn de transactiekosten voor kleinere betalingen hoog. Daarnaast heeft de bitcoin geen stabiel prijsniveau en dat is slecht voor het vertrouwen. Volgens de bank is het ook nog niet duidelijk of de bitcoin definitief zal aanslaan.

Redactie/ANP 6 augustus 2021

Bitcoin munt valuta executium unsplash

Een ander nadeel van de bitcoin als betaalmiddel is volgens ABN AMRO dat het energieverbruik van het netwerk enorm is. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik is hoger dan dat van bijvoorbeeld Nederland, aldus de bank. ,,Wat we wel denken is dat hoe langer bitcoin bestaat, hoe groter de kans is dat de coin een blijvertje is", aldus een woordvoerder van ABN AMRO. De bank wijst er ook op dat bitcoin in steeds meer landen verboden is.

Lees ook: Bitcoin beleeft stormachtige groei

Als betaalmiddel heeft bitcoin volgens de bank ook een aantal voordelen. Zo is het efficiënter bij grote bedragen die internationaal worden betaald. Ook kunnen cryptomunten als alternatief werken in landen waar sprake is van hyperinflatie of wanneer normale geldtransacties worden verboden. Dat zijn volgens de bank echter wel uitzonderingen.

ABN AMRO belegt zelf niet in cryptovaluta

Eerder maakte ABN AMRO al bekend voorlopig niet te beleggen in cryptomunten. Daarvoor is er volgens de bank te veel onzekerheid rondom digitale munten en zijn er zorgen over transparantie en regulering van bitcoin en andere crypto's. ,,Daardoor hebben crypto's nog altijd een sterk speculatief karakter, waardoor er kans is op grote verliezen", aldus de bank.

"Crypto's hebben nog altijd een sterk speculatief karakter, waardoor er kans is op grote verliezen"

ABN Amro

Over de bitcoin bestaat veel discussie. Tal van economen, toezichthouders en grote bedrijven in de financiële wereld hebben er een mening over. Ook wordt door cryptohandelaren vaak gelet op tweets over de munt van topman Elon Musk van autofabrikant Tesla. Alle bitcoins bijeen vertegenwoordigden deze vrijdagochtend een marktwaarde van 760 miljard dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws