Nieuws Financiën

De fietstas is populair bij praktische Zeeuw

De boodschappen, een kettingslot en strandspullen neem je er probleemloos in mee. Fietstassen, Zeeuwen zijn er dol op, schrijft BN De Stem donderdag.

Cornelleke Blok 3 maart 2016

Fietsen fietstas zeeland populair

Zeeuwen zonder fietstassen? Die zijn moeilijk te vinden. Let maar eens op: bijna elke bagagedrager gaat gebukt onder kleurige, sportieve, vale of zwarte exemplaren.

De meeste Zeeuwen hebben dubbele fietstassen - want daar passen lekker veel boodschappen in - én opvallend vaak prijkt voorop een zwart merkje met de naam Clarijs.

Bij Clarijs, gevestigd in Serooskerke (Walcheren), maken ze fietstassen sinds 1948. Het bedrijf begon zelfs al ruim twintig jaar eerder, zegt eigenaar Frank Koppenol. Hij runt de zaak samen met zijn vrouw Diana Clarijs, kleindochter van de oprichter. Het bedrijf begon als zadelmakerij. Later werd het een zeilmakerij. "Van de restjes zeil werden destijds fietstassen gemaakt." Clarijs maakt nog steeds zeilen aan de Herengracht in Middelburg, maar de fietstassen vormen inmiddels het hoofdproduct. Het bedrijf maakt er elk jaar zo'n zevenduizend.

De tassen zijn er in ontelbare soorten en maten. Je kunt via de website zelfs je eigen fietstas samenstellen. "We verkopen in twaalf landen: België, Engeland, Amerika, Finland, Zweden...", zegt Koppenol. Alle tassen worden met de hand gemaakt, voornamelijk in sociale werkplaatsen op verschillende plekken in Nederland. Ook in Serooskerke zitten medewerkers achter de naaimachine.

Clarijs heeft kleurige kunststof exemplaren, tassen met Zeeuws schortenbond erop, logo's van bedrijven (op bestelling) en effen kleuren. En de echte liefhebbers kunnen nog een boodschappentas in hetzelfde dessin aanschaffen die precies in de fietstas past. De laatste jaren zijn de tassen met gebruikte materialen - echt vrachtwagendekzeil en gebruikte fietsbanden - helemaal hip, zegt Koppenol. "Recycled materialen zijn in trek. Mensen vinden het leuk om iets unieks op hun bagagedrager te hebben. Niemand anders heeft zo'n fietstas."

Koppenol vindt het niet verwonderlijk dat juist de Zeeuwen vaak fietstassen op hun bagagedrager hebben. "We verkopen voornamelijk aan gezinnen. En die vind je veel in deze provincie. Zeeuwen zijn bovendien praktisch. De fiets is de laatste jaren bovendien een serieuzer vervoermiddel geworden, mede door de komst van de elektrische fiets. Daardoor zijn fietstassen ook populairder."

Niet alleen de verkoop is toegenomen, merkt Koppenol. "We hebben de laatste jaren veel meer concurrentie gekregen." Waar de 'conservatieve' Zeeuwen relatief vaak voor de effen kleuren gaan, kiezen andere klanten de laatste jaren vaker voor vrolijke fietstassen. "De kleuren moeten wel bij de kleur van de fiets passen. Fietstassen zijn ook een accessoire geworden."