Nieuws Financiën

Dit zijn de 10 best betaalde banen van Nederland

Als ondernemer doe je er alles aan om jouw medewerkers datgene te geven wat ze nodig hebben. Naast uitdagende werkzaamheden in een fijne omgeving draait het daarbij natuurlijk ook om de salariëring. Omdat wij gek zijn op lijstjes en benieuwd waren naar wat nu eigenlijk de best betaalde banen van Nederland zijn, doken we in een onderzoek van de Nationale Beroepengids.

Van onze redactie 4 augustus 2021

Top 10 best betaalde banen salaris piloot

Piloten verdienen het op een-na-hoogste salaris in Nederland. Foto: Shutterstock

Is het salaris van de chirurg het hoogst of komt een andere beroepsgroep met zijn inkomen verrassend uit de hoek? In onderstaand overzicht kom je beroepen uit allerlei sectoren tegen.

Top 10 best betaalde banen

  1. Onderzoeker klinische chemie
  2. Piloot
  3. Commercieel directeur
  4. Accountant
  5. Neurochirurg
  6. Dermatoloog
  7. Burgemeester
  8. Bedrijfsjurist
  9. Advocaat
  10. Psychiater in de verslavingszorg

Lees ook: Deze Nederlandse bedrijven staan in de FORTUNE Global 500

Nee, het is niet de straaljagerpiloot, de advocaat of de chirurg die de best betaalde baan van Nederland heeft. Er is wel een overeenkomst met laatstgenoemde, namelijk dat de koploper ook actief is in de gezondheidszorg. Je leest hieronder over wie het gaat en wat deze professie eigenlijk precies behelst.

1. Onderzoeker klinische chemie

Met een salaris dat start bij 15.000 euro per maand en wat kan oplopen tot 20.000 euro, is de onderzoeker klinische chemie lijstaanvoerder als het gaat om best betaalde banen van Nederland. In deze functie houdt men zich bezig met laboratoriumonderzoek van bloed en ander lichaamsvocht voor preventie, diagnose en behandeling van ziekten. Hoge mate van verantwoordelijkheid wordt hier duidelijk goed beloond. Net zoals dat bij meerdere beroepen in de lijst het geval is.

2. Piloot

Niet op de eerste plaats qua best betaalde banen, maar als je het over goed betaalde en leuke banen hebt, doet de piloot het nog altijd bijzonder goed. Hij of zij brengt maandelijks minimaal 9.375 euro thuis. Een ervaren piloot met de hoogste rang kan rekenen op 16.500 euro per maand. Dit zijn enorme bedragen, maar houd daarbij in het achterhoofd dat de opleidingskosten voor een piloot in spe ook bijzonder hoog zijn.

3. Commercieel directeur

Hij of zij is verantwoordelijk voor de verkoopstrategie van het complete bedrijf, doet onderzoek naar de markt waarin het actief is, bekijkt potentiële nieuwe markten, interpreteert de resultaten en ontvangt daar iedere maand een bedrag tussen de 5.295 en 16.025 euro voor. Juist, we hebben het over de commercieel directeur van het bedrijf.

4. Accountant

Op de vierde plaats in de lijst met de tien beste betaalde banen in Nederland vinden we de accountant terug. De persoon die de financiën van het bedrijf controleert en fiscale en financiële adviezen geeft, verdient minimaal 2.250 euro per maand, maar dit kan oplopen tot wel 13.500 euro.

Een neurochirurg verdient in Nederland een salaris tussen de 5.000 en 10.000 euro. Foto: Shutterstock

5. Neurochirurg

Een neurochirurg in Nederland verdient iedere maand een salaris tussen de 5.833 en 10.833 euro. Hij of zij moet daarvoor wel behoorlijk stressbestendig zijn aangezien er operaties worden uitgevoerd in het hersengebied, het ruggenmerg en het zenuwstelsel. Om over de onverwachte beslissingsmomenten nog maar te zwijgen.

6. Dermatoloog

We blijven even in de gezondheidszorg. Hoewel het werk van de dermatoloog doorgaans minder turbulent is dan dat van de neurochirurg, heeft ook deze specialist op het gebied van huid-, nagel- en haarproblemen te maken met een grote verantwoordelijkheid. De salarisindicatie van de dermatoloog ligt tussen de 5.833 en 10.833 euro. Er wordt in dit vakgebied onderscheid gemaakt tussen een groot aantal specialismen.

7. Burgemeester

Een compleet ander beroep is dat van burgemeester. Deze voorzitter van het College van B&W, die tevens voorzitter is van de gemeenteraad, toezicht heeft op openbare bijeenkomsten en vertegenwoordiger is van zijn of haar gemeente, verdient maandelijks zo’n 3.340 tot 10.325 euro. De grootte van de gemeente speelt hierbij een belangrijke rol. Bijzondere omstandigheden met vergrote werkdruk kunnen het salaris eveneens hoger doen uitvallen.

Met een salaris tussen de 4.890 tot 8.202 euro per maand vinden we de advocaat terug op plek negen. Foto: Shutterstock

Lees ook: Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld

8. Bedrijfsjurist

In deze lijst met goed betaalde banen ontbreekt ook de bedrijfsjurist niet. De persoon die binnen het bedrijf zorg draagt voor het opstellen en controleren van inkoopcontracten, verzekeringen beheert, maar ook de directie adviseert over juridische kwesties verdient 6.458 tot 10.000 euro per maand. Een nieuwkomer in dit vakgebied begint met iets meer dan 2.900 euro per maand.

9. Advocaat

Op nummer negen vinden we nog een specialist uit de juridische beroepsgroep, namelijk de advocaat. Het beschermen van de belangen van je cliënt, juridisch bewijs analyseren, de wet interpreteren en nog vele andere taken en verantwoordelijkheden maken dat de advocaat 4.890 tot 8.202 euro per maand verdient.

10. Psychiater in de verslavingszorg

De lijst met best betaalde banen in Nederland wordt afgesloten door de psychiater in de verslavingszorg. Onderzoek doen naar de geestelijke en lichamelijke gevolgen van middelengebruik, deze signaleren, zorgplannen opstellen, uitvoeren en evalueren en voorlichting geven aan cliënten en betrokkenen maakt dat deze psychiater goed betaald wordt. Het maandsalaris ligt tussen de 4.644 en 8.115 euro.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws