Nieuws Financiën

Dringen op site Belastingdienst

Wilco Dekker 7 maart 2016

Bdaangifte

Dat is al een probleem sinds afgelopen dinsdag (1 maart), de eerste dag dat er aangifte kon worden gedaan. Dit jaar kan dat voor het eerst alleen digitaal. Er kunnen maximaal 40 duizend mensen tegelijk inloggen. Dat plafond is nodig om de site bereikbaar te houden, zegt de Belastingdienst, en om ervoor te zorgen dat mensen die bezig zijn hun aangifte in te vullen, dat rustig af kunnen maken. Desondanks waren er dit weekeinde ook veel klachten van mensen die zeiden 'eruit gegooid' te zijn. In dat geval blijft het al ingevulde gedeelte behouden, verzekert de fiscus. Van storingen zou geen sprake zijn geweest, alleen van grote drukte, schrijft De Volkskrant.

De problemen zijn licht pijnlijk, omdat de Belastingdienst eerder verwees naar het weekeinde als een goed moment om aangifte te doen. Dat was vooral om te voorkomen dat iedereen dinsdag direct op de eerste dag aan de slag ging, waardoor de site plat zou gaan. Door de limiet van 40 duizend kunnen mensen vaak niet inloggen op het moment dat ze tijd hebben, zoals 's avonds en in het weekeinde. Volgens de fiscus is het overigens vooral in het eerste weekeinde heel druk. 'Vermijd de doordeweekse avond en vooral de regenachtige zondagmiddag', adviseerde staatssecretaris Wiebes van Financiën eerder.

In totaal moeten acht miljoen mensen aangifte doen, 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers. Volgens de fiscus liggen de pieken 's avonds na kinderbedtijd en in de weekenden. Doordeweeks is het over het algemeen rustiger. De Belastingdienst wijst er verder op dat haast maken niet nodig is; aangifte doen kan tot 1 mei. Wel wordt wachten tot het laatste weekeinde afgeraden. Dan is het weer erg druk.