Nieuws Financiën

EK voetbal voor vrouwen levert Nederlands bedrijfsleven 38 miljoen euro op

Voor het bedrijfsleven is het EK voetbal voor vrouwen dat in Nederland plaatsvindt bij voorbaat al geslaagd. Ongeacht de prestaties van de Leeuwinnen krijgt de Nederlandse economie een injectie van ruim 38 miljoen euro. De KNVB liet PwC een economische impactanalyse maken. Hoe het mkb profiteert van zo’n groot toernooi lees je in dit artikel.

Floris Visman | Foto: ANP 14 juli 2017

EK voetbal voor vrouwen Oranjevrouwen

Als 6 augustus het laatste fluitsignaal klinkt in de Grolsch Veste in Enschede, kijken veel Nederlandse ondernemers waarschijnlijk met genoegen terug op het EK. Van de kroegeigenaar tot de hotelier; ze pikken allemaal een graantje mee van het toernooi.

Economische analyse

De KNVB heeft PwC een economische impactanalyse laten maken. Het internationale accountants- en belastingadviseurbedrijf berekende daarin dat de organisatie van het EK voor vrouwen straks 43,9 miljoen euro omzet genereert voor de Nederlandse economie. Die omzet is tweeledig. 28,6 miljoen euro is een direct effect, veroorzaakt door buitenlandse bezoekers aan het toernooi en door de uitgaven van de UEFA aan de organisatie.

Het tweede deel bestaat uit een indirect effect. Bestedingen aan toeleverende diensten en producten door de partijen bij wie de directe bestedingen vallen leveren 15,3 miljoen euro op. Denk hierbij aan hoteleigenaren en restauranteigenaren die producten moeten inkopen om hun business te runnen.

Verschillende scenario's

De totale omzet is een ‘waarschijnlijk scenario’. PwC heeft ook een gunstig en ongunstig scenario geschetst en die opbrengsten en uitgaven lopen flink uit elkaar. De uitkomsten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de prestatie van de Leeuwinnen en een aantal aannames die PwC doet op basis van vergelijkbare toernooien. Als het toernooi boven verwachting goed loopt, dan wordt de omzet geschat op 84,6 miljoen euro. In een ongunstig geval is het slechts 22,2 miljoen euro.

Lees ook: Zo komt het mkb-bedrijf Ajax aan 100 miljoen omzet

Kosten

Uiteraard zijn er ook flinke kosten verbonden aan het organiseren van een dergelijk toernooi. Die worden door PwC geschat op 5,6 miljoen euro en bestaan vooral uit subsidies en bijdragen aan de organisatie: 4,6 miljoen euro. In het meest ongunstige geval loopt dit op tot 6,3 miljoen euro en mochten de kosten meevallen, wordt er slechts 4,9 miljoen euro uitgegeven. Als we uitgaan van het waarschijnlijke scenario dan levert het EK voor vrouwen de Nederlandse economie dus 38,3 miljoen euro op.

Podiumbouwers

Een bedrijf dat mee profiteert van de komst van het vrouwen-EK is StageCo Nederland. De Nederlandse afdeling van de grootste podiumbouwer ter wereld bouwt voor de Rolling Stones en dancefestival Sensation tot grote sportevenementen als de Giro d’Italia en het EK Atletiek. Toch is het EK voetbal voor vrouwen geen alledaags project. StageCo bouwt in vijf van de zeven stadions platformen voor camera’s en presentatie-platformen voor de media. “Ons werk zit er grotendeels al op. We moeten alleen nog naar de Grolsch Veste in Twente”, legt senior projectmanager Michiel Makkink van StageCo uit.

Uitdaging

“Het is een uitdaging omdat het om kleinere stadions (20.000 man) gaat en we moeten de platformen in de tribunes bouwen. Daar zijn vaak geen liften en je kunt er moeilijk met een heftruck rondrijden”, vertelt Makkink. “We bouwen de platformen op met verhuurmaterialen dus die moeten naar binnen en weer naar buiten worden gebracht. We zijn zeker wel het dubbele aan mankracht en tijd kwijt vergeleken met een standaard klus. We werken met twintig man, waar we het normaal met tien man af kunnen.”

Omzet

“De crew kosten zijn bij dit project hoger dan gemiddeld. Als je bij ons puur naar omzet kijkt, is het geen Lowlands of Giro d’Italia. Als je kijkt naar de omzet per stadion is het een klein project. Als je ze alle vijf bij elkaar optelt kom je uit op de omzet van een middelgroot project”, aldus de senior project manager.

Medische hulpverlening

Onmisbaar bij een dergelijk evenement is goede medische begeleiding. Event Medical Service (EMS) uit Uden levert medische hulpverlening bij evenementen en is door de KNVB aangetrokken voor het EK. “Wij leveren op het EK bij iedere training en wedstrijd een ambulance met personeel conform de richtlijnen en eisen die de UEFA stelt”, zegt mede-eigenaar en directeur van EMS Ronald van Litsenburg.

Anderhalve week extra werk

Het EK is voor EMS geen groter evenement dan ze gewend zijn, ze staan immers ook op festivals als Defqon en Awakenings. Toch vormt het Europees Kampioenschap voor vrouwen een uitdaging. “Het is een complex evenement omdat het op verschillende plekken in het land is. We moeten uiteraard kwaliteit leveren en dat is niet gemakkelijk in een periode van veel vakantie en andere evenementen zoals de Nijmeegse Zomerfeesten en de Nijmeegse Vierdaagse. Daar leveren wij vijf ambulance teams. We hebben minimaal anderhalve week extra werk aan planning en logistiek, dus het is zeker een uitdaging”, legt de directeur uit.

Naamsbekendheid

Van Litsenburg is open over de omzet die hij verwacht te draaien. “Het speelschema is drie keer veranderd dus ik heb niet exact inzicht in de exacte omzet, maar komt waarschijnlijk rond de 25.000, 30.000 euro te liggen. Als je kijkt naar de uren die erin zitten dan is dat een laag bedrag. Maar het is natuurlijk wel goed voor de naamsbekendheid.”

Wie is wie bij Leeuwinnen van Oranje?

Alle internationals op een rij. Een overzicht van het AD, door Daniel Dwarswaard en Imre Himmelbauer:

1. Sisca Folkertsma (20) Aanvaller, Ajax

Interlands (goals): 7 (0)

Behoort bij het rijtje talenten. Friezin die na PSV komend seizoen bij landskampioen Ajax speelt.

2. Liza van der Most (23) Verdediger, Ajax

Interlands (goals): 6 (0)

Lang leek ze uit beeld bij Oranje. Maar de in Colombia geboren (en als baby geadopteerde) verdediger maakte in maart voor het eerst in 2,5 jaar weer minuten bij Oranje.

3. Sheila van den Bulk (28) Verdediger, Djurgårdens (Zwe)

Interlands (goals): 4 (0)

Kwam na ADO in Scandinavië terecht. Heeft bij Oranje nog geen vaste plaats veroverd.

4. Angela Christ (28) Keeper, PSV

Interlands (goals): 16 (0)

Draait al acht jaar mee bij Oranje, maar een hoofdrol zal er ook nu waarschijnlijk niet inzitten.

5. Sari van Veenendaal (27) Keeper, Arsenal

Interlands (goals): 32 (0)

Lang was ze reserve, maar sinds enkele jaren is zij niet meer weg te denken uit het elftal. Na het kampioenschap verruilde zij twee jaar geleden FC Twente voor Arsenal.

6. Loes Geurts (31) Keeper, Paris Saint-Germain

Interlands (goals): 117 (0)

Was lang dé keeper, maar is haar plek kwijt. Ook bij Europese topper PSG reserve.

7. Kika van Es (25) Verdediger, FC Twente

Interlands (goals): 37 (0)

Knokte zich na een dubbele beenbreuk terug in de basis.

8. Lineth Beerensteyn (20) Aanvaller, Bayern München

Interlands (goals): 14 (3)

Met Jill Roord maakte ze deze zomer de overstap naar Bayern München. Rappe rechtsbuiten.

9. Renate Jansen (26) Aanvaller, FC Twente

Interlands (goals): 15 (3)

De supersub. De rolverdeling is voorin duidelijk; Jansen komt er pas in als er dringend goals nodig zijn.

10. Niels de Vries Inspanningsfysioloog

11. Jill Roord (20) Middenvelder, Bayern München

Interlands (goals): 16 (3)

Eén van de grote talenten. Ze speelde vijf jaar bij FC Twente en werd vier keer landskampioen. Verdiende deze zomer een transfer naar Bayern München.

12. Anouk Dekker (30) Verdediger, Montpellier

Interlands (goals): 61 (6)

Lange, opvallende verschijning. Normaal op het middenveld, maar zal nu als centrale verdediger fungeren.

13. Vivianne Miedema (20) Aanvaller, Arsenal

Interlands (goals): 51 (41)

Dé spits. Morgen wordt ze 21, maar ze scoorde al wel 41 keer voor Oranje. Ook zij gaat na de zomer spelen Voor Arsenal (na haar tijd bij Bayern München).

14. Mandy van den Berg (27)

Verdediger, Reading

Interlands (goals): 86 (6)

Aanvoerder, leidt de defensie. Vleesgeworden positivo. Doet er alles aan om het vrouwenvoetbAl op de kaart te zetten.

15. Sherida Spitse (27) Middenvelder, FC Twente

Interlands (goals): 132 (20)

Pas 27, maar één van de veteranen van Oranje. Haar wapen is de vrije trap. Kreeg van specialist Pierre van Hooijdonk de complimenten.

16. Stefanie van der Gragt (24)

Verdediger, Ajax

Interlands (goals): 37 (3)

Was lang het vaste maatje van Mandy van den Berg achterin, moet nu genoegen nemen met een plek op de bank. Na het EK naar Ajax.

17. Kelly Zeeman (24) Middenvelder, Ajax

Interlands (goals): 18 (0)

Al sinds 2013 stand-in als middenvelder of centrale verdediger. Met Ajax behaalde zij deze zomer haar eerste landstitel ooit.

18. Dominique Janssen (22)

Verdediger, Arsenal

Interlands (goals): 22 (0)

Ging als tiener naar SGS Essen (Dui), nu van Arsenal.

19. Erskine Schoenmakers (41)

Keeperstrainer.

20. Jackie Groenen (22) Middenvelder, 1. FFC Frankfurt

Interlands (goals): 19 (1)

Heeft al EK-ervaring, maar niet in voetbal. Ze won ooit brons op een jeugd-EK judo.

21. Desiree van Lunteren (24)

Verdediger, Ajax

Interlands (goals): 46 (0)

Bij Ajax belangrijk als nr. 10, maar in Oranje de vaste rechtsachter.

22. Lieke Martens (24) Aanvaller, FC Barcelona

Interlands (goals): 74 (30)

Dribbelaar, die deze week haar droomtransfer naar FC Barcelona maakte, waar zij de best betaalde voetbalster wordt.

23. Arjan Veurink (30)

Assistent-bondscoach.

24. Sarina Wiegman (47) Bondscoach.

25. Foppe de Haan (74) Assistent-bondscoach.

26. Daniëlle van de Donk (25)

Middenvelder, Arsenal

Interlands (goals): 65 (10)

Misschien wel de meest technische van het stel.

27. Shanice van de Sanden (24)

Aanvaller, Liverpool

Interlands (goals): 40 (9)

De Speedy Gonzales van dit Nederlands elftal. Een excentrieke, goedlachse rechtsbuiten.

28. Vanity Lewerissa (26)

Aanvaller, PSV

Interlands (goals): 9 (0)

Was lang geblesseerd, sinds eind vorig jaar op de weg terug. Moet het nog wel van invalbeurten hebben.

Als je bij ons puur naar omzet kijkt, is het geen Lowlands of Giro d’Italia

Michiel Makkink, StageCo