Nieuws Financiën

Fabrikant laat 350.000 schildklierpatiënten in de steek

Hanneke van Houwelingen 14 januari 2016

Pillenmedicijnen1065

Onder 350.000 schildklierpatiënten heerst grote onrust nu hun Thyrax Duotab-tabletten opraken. De fabrikant Aspen Pharma Trading kan wegens verhuizing tijdelijk niet produceren. Alternatieven kunnen tot ellendige bijwerkingen leiden, waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dat meldt het AD donderdag.

Apothekers werden woensdag platgebeld door verontruste gebruikers van Thyrax. Zo'n 350.000 mensen met een trage schildklier hebben geen keus: als hun voorraad op is, moeten ze overstappen naar een ander medicijn.

De gebruikelijke dosering van 0,025 milligram is al bijna niet meer leverbaar. De zwaardere tabletten zijn nog op voorraad tot halverwege het jaar. Thyrax bedient 75 procent van de markt. Het is onzeker of de twee kleinere leveranciers dit gat kunnen opvullen.

Gebruikers moeten hun huisarts spreken over een alternatief, adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat van een zorgwekkende situatie spreekt. ,,Tekorten komen vaker voor, maar juist deze groep patiënten is heel gevoelig voor veranderingen. Bij overstap naar een ander merk kunnen zij een ontregelde schildklierfunctie krijgen, hartkloppingen of hoofdpijn. Het onnodig wisselen vinden wij onwenselijk," reageert CBG-woordvoerder Jasper-Hugo Brouwers.

Niet weerPatiënt Ingrid Stam (68) uit Soest slikt al zeker 10 jaar Thyrax. Zij reageert geschrokken: ,,Oh nee niet wéér! Vorig jaar heb ik ook zonder Thyrax gezeten omdat de verpakkingsmachine van de fabrikant kapot was. Ik werd vreselijk beroerd en moe van het andere merk dat ik kreeg voorgeschreven. Morgen ga ik gelijk naar de apotheek om een voorraadje te halen. Hopelijk ben ik nog op tijd."

Stam is boos op fabrikant Aspen Pharma Trading Ltd: "Ik begrijp gewoon niet dat ze niks extra's maken als ze gaan verhuizen."

HamsterenApotheker Jaap Uithof uit Hasselt kreeg gisteren al verontruste gebruikers aan de balie. Hij heeft extra ingeslagen bij de groothandel. "Net op tijd, hoop ik. De 0,025 mg van alle merken is al op. Er wordt gehamsterd door apothekers."

De schildklier zit in de hals en regelt de hormonen. Als het orgaan te langzaam werkt, zijn de patiënten niet vooruit te branden. Werkt hij te snel, dan zorgt dat vaak voor onrust en hartkloppingen. Uithof: "De juiste dosering luistert heel nauw."

MiljoenenOok de Schildklier Organisatie Nederland (SON) en apothekersorganisatie KNMP hebben forse kritiek op de fabrikant. Alle patiënten moeten waarschijnlijk op eigen kosten hun bloed weer laten controleren, zodat de huisarts een nieuw medicijn kan selecteren. SON verwacht dat de overstap miljoenen euro's kost, maar weet nog niet of ze de fabrikant aansprakelijk stelt. SON kreeg vorig jaar al tweeduizend meldingen over problemen toen de fabrikant van Thyrax was overgestapt van potjes naar doordrukstrips. De gewijzigde verpakking beïnvloedde de werking van de pillen.

'Maatschappelijk onverantwoord'De apothekersvereniging KNMP noemt het tekort 'maatschappelijk onverantwoord' en vindt dat de fabrikant meer had moeten doen: "Als je een verhuizing plant, kun je er rekening mee houden dat je een voorraad moet opbouwen.''

Fabrikant Aspen Pharma Trading was woensdag niet bereikbaar voor een reactie op de problemen.