Nieuws Financiën

Facturen van mkb-bedrijven worden sneller betaald

De voorgestelde Wet Betaaltermijnen moet ertoe leiden dat rekeningen van het midden- en kleinbedrijf sneller worden betaald. Volgens de MKB-monitor van Exact gaat dat nu al de goede kant op: er is een dalende trend te zien in de betalingstermijnen. Best verrassend in deze crisistijd, vindt ook Exact.

Jeroen Mirck 31 maart 2021

Betaling creditcard laptop rupixen unsplash

Exact signaleert een positieve ontwikkeling in het betalen van zakelijke facturen. Foto: Unsplash

Grote bedrijven moeten de facturen van hun mkb-leveranciers sneller gaan betalen: niet meer wettelijk binnen zestig dagen, maar binnen dertig dagen. Dat is de drijfveer achter het wetsvoorstel 'Wet Betaaltermijnen’ dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft voorgesteld in de Tweede Kamer. Daarbij gaat het specifiek om de rekeningen van kleine en middelgrote ondernemers die leveren aan grootbedrijven.

Lees ook: Wettelijke betaaltermijn grootbedrijf eindelijk 30 dagen: ‘Hard nodig voor cash in mkb’

Dat is goed nieuws voor het midden- en kleinbedrijf. Exact houdt deze ontwikkeling al langer bij en signaleert in zijn MKB-monitor een dalende trend in betalingstermijnen sinds 2018. De huidige gemiddelde betalingstermijn ligt wel nog licht hoger (32,3 dagen) dan het wetsvoorstel van dertig dagen.

Bouwbedrijven worden het snelst betaald

In de MKB-monitor houdt Exact bij hoelang het duurt voordat facturen met een standaard betalingstermijn van dertig dagen worden voldaan. Kijkend naar de verschillende sectoren in het mkb valt op dat bouwbedrijven op dit moment gemiddeld het snelst (29,74 dagen) betaald worden. In de monitor wordt onderscheid gemaakt tussen vijf sectoren. De gemiddelde betalingstermijn per sector verschilt nogal:

  1. Bouw: 29,74 dagen
  2. Handel: 31,13 dagen
  3. Accountants: 31,68 dagen
  4. Zakelijke & ICT-dienstverlening: 32,70 dagen
  5. Productie: 33,46 dagen
  6. Horeca: 35,62 dagen

Hoewel de betalingstermijn sinds het begin van de tweede lockdown weer iets omhoog gaat, is de algehele tendens van de afgelopen drie jaar (sinds april 2018) dat bedrijven hun rekeningen steeds sneller betalen. Met name bij de sectoren Handel (van 32,24 naar 31,13 dagen), Accountancy (van 33,57 naar 31,68 dagen), Productie (van 35,38 naar 33,46 dagen) en Zakelijke & ICT-dienstverlening (van 33,44 naar 32,70 dagen) gaat het dus al beter. Voor de horeca en de bouw is het een exceptioneel jaar geweest, daar zijn de termijnen respectievelijk omhoog gegaan van 30,38 naar 35,62 dagen (horeca) en van 28,19 naar 29,74 dagen (bouw).

"Hoewel je in een crisis anders zou verwachten, betalen bedrijven elkaar sneller dan een paar jaar geleden"

Paul Ramakers, ceo van Exact

Meldpunt Achterstallige Betalingen

Houdt een bedrijf zich niet aan de wettelijke termijn, dan is het verplicht een wettelijke rente van 8 procent te betalen. Dit is een stok achter de deur voor de kleinere ondernemer, die over het algemeen een kleinere financiële buffer heeft. In januari van dit jaar opende de Autoriteit Consument & Markt (ACM) van de overheid al een anoniem Meldpunt Achterstallige Betalingen.

,,Bedrijven betalen elkaar sneller dan een paar jaar geleden”, aldus Paul Ramakers, ceo van Exact. ,,Intuïtief zou je denken dat in een crisissituatie, waarin bedrijven het zwaar hebben, facturen langer onbetaald blijven. Maar dat is – uitzonderingen daargelaten - overall niet wat de data laten zien.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws