Nieuws Financiën

Eindelijk: ondernemers kunnen eenvoudiger geld lenen bij de bank

Zocht je als ambitieuze ondernemer werkkapitaal, dan was je tot voor kort grotendeels aangewezen op alternatieve leenplatforms zoals Funding Circle, Spotcap en Bridgefund. Dankzij slimme fintech-oplossingen kun je nu ook eenvoudig lenen bij de grote banken.

Vincent Krijtenburg | Foto: Pexels/rawpixel 29 juli 2019

Online krediet bank makkelijker mkb ondernemers

De jongste telg in de familie van online kredietverstrekkers is Fundr, een digitaal leenplatform dat onlangs werd geïntroduceerd door de Rabobank. Het platform wijkt af van een reguliere financieringsaanvraag bij Rabobank door het gebruik van nieuwe technieken en andere databronnen. ,,Je ontvangt bij Fundr een persoonlijk aanbod op basis van jouw transactiegegevens en gegevens die we ophalen bij KvK en Dun&Bradstreet. Dit betekent dat je daarna alleen nog het meest recente jaarverslag (BV) of het meest recente jaarverslag en IB-aangifte (eenmanszaak) hoeft aan te leveren. Je hoeft dus niet meerdere jaarverslagen en een ondernemingsplan inclusief prognose aan te leveren", laat de bank weten.

Fundr van Rabobank

Op de onlangs gelanceerde website van Fundr staat dat er leningen worden verstrekt tussen de 5.000 en 250.000 euro voor een looptijd tussen de 2 en 5 jaar. New10 gaat nog een stapje verder met leningen tot een miljoen euro. Initiatiefnemer ABN Amro claimt sinds 2017 de nieuwe norm te zetten voor zakelijk lenen. ,,We werken volledig in de cloud, waardoor we gemakkelijk real-time connecties kunnen leggen met klanten en partners. Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst vanuit die connecties gezamenlijk oplossingen kunnen bouwen die nóg beter aansluiten bij de klantvraag", zei Daphne de Kluis, CEO Commercial Banking ABN Amro bij de introductie. In de tussentijd zijn meer dan duizend leningen verstrekt.

Groeiplannen New10

New10 wil nu ook producten van andere aanbieders gaan verkopen, zegt Mark Schröder, commercieel verantwoordelijk voor New10 in het FD. ,,Het gaat om leningen via institutionele investeerders tegen aantrekkelijke rentes", zegt Schröder, die verwacht binnenkort meer over de groeiplannen van New10 bekend te kunnen maken.

Lees ook: Deze 7 slimme financieringsvormen kun je inzetten voor groei van je bedrijf

Online financiering via Spotcap

Het grote voordeel van online financiering is dat je vaak al binnen één werkdag weet waar je aan toe bent. Dat is ook het geval bij Spotcap. Ondernemers kunnen daar geheel online een krediet van tussen de 10.000 en 250.000 euro aanvragen. En dat scheelt een hoop papierwerk, afspraken en dus tijd, zegt Nicole Bijkerk van Spotcap. ,,Doordat de ondernemers snel bij het flexibel opneembare krediet kunnen, wordt vaak het mislopen van omzet voorkomen. Denk aan een horecabedrijf dat voor de start van het hoogseizoen een nieuwe tap nodig heeft, of een modezaak die moet investeren in een nieuwe collectie”, zegt Bijkerk. ,,In die gevallen weet je als ondernemer dat je omzet in het hoogseizoen gaat stijgen en kun je het krediet inzetten als voorfinanciering. Of in het laagseizoen ter overbrugging.” Spotcap werd in 2014 opgericht in Berlijn en is actief in vijf landen waaronder sinds 2015 Nederland.

Lees ook: MKB-Nederland: Ondernemer moet betere toegang tot krediet krijgen

Twee bekende leenplatformen die gebruik maken van crowdfunding zijn Funding Circle en Collin Crowdfund. Beide partijen verbinden investeerders met bedrijven. Ze bieden respectievelijk sinds 2015 en 2014 in Nederland toegang tot alternatieve en snelle financiering.

Krediet ING

In vergelijking met ABN Amro en Rabobank doet ING het rustig aan op het gebied van zakelijke funding. In samenwerking met Funding Options geeft de bank zakelijk krediet tussen de 1.000 en 250.000 euro.