Nieuws Financiën

Grootser dan ooit

GEERT WILLEMS 15 januari 2016

Vierdaagsenijmegenwandelaar1065

'Wie wandelt wordt honderd', dat is het motto van de honderdste Vierdaagse van maandag 18 tot en met vrijdag 22 juli. Het wordt een gedenkwaardige editie.

De honderdste Vierdaagse krijgt met 50.000 deelnemers meer wandelaars dan ooit, de 55 kilometer keert eenmalig terug, honderd wandelaars lopen een vijfdaagse als 'ereronde', vanuit alle provinciehoofdsteden gaan honderd wandelaars een week eerder al op weg naar Nijmegen voor een 'stertocht' en er is een grote expositie in museum Het Valkhof.

Het is nog maar een deel van alle bijzondere activiteiten die er dit historische jubileumjaar op stapel staan.

Het Vierdaagseseizoen wordt langer en drukker dan ooit vanwege de honderdste editie. De Stichting Vierdaagse presenteerde gisteren alle extra activiteiten.

Nieuwe afstand, nieuwe dorpenVoor de bewoners van diverse plaatsen zoals Bergharen, Druten, Mill en Ven-Zelderheide wordt de honderdste Vierdaagse een extra feest, omdat zij eenmalig de wandelaars van de 55 kilometer mogen ontvangen. Verder is op de derde marsdag de route permanent verlegd, waardoor het Noord-Limburgse stadje Gennep voortaan elk jaar een deel van het Vierdaagselegioen kan begroeten. Omdat veel wandelaars eenmalig kiezen voor de 55 kilometer worden ook de andere routes enigszins ontlast.

Druk wordt het toch wel overal vanwege het recordaantal deelnemers. De organisatie doet extra moeite de massa soepel te laten bewegen.

150 kilometer in 36 uurVoor honderd deelnemers wordt de komende Vierdaagse extreem zwaar. Elke dag zijn er 25 wandelaars die de route twee keer lopen: de ereronde. Zo start op maandag aan het eind van de middag de eerste groep van 25 al voor de Dag van Elst. Met een motorordonnans en een begeleidende auto wandelen ze door 's avonds en 's nachts door de Betuwe om rond 2.00 uur te finishen op De Wedren. In een nabij schoolgebouw staan veldbedden klaar, waar ze even kunnen liggen. Heel even, want om 4.00 uur moeten ze weer van start voor opnieuw de Dag van Elst.

Voor de drie andere ererondegroepen wordt het nog zwaarder. Zij zijn bijvoorbeeld op de derde marsdag op donderdag gefinisht rond 14.00 uur, na de route over de Zevenheuvelenweg. Een paar uur later moeten ze alweer van start voor hun vierde marsdag die weer rond 2.00 uur 's nachts zal eindigen. Om 4.00 uur moeten ze dan weer van start voor de tweede keer de slotetappe en de Via Gladiola, zodat ze binnen 36 uur maar liefst 150 kilometer hebben gelopen. In die tijd hebben ze maar luttele uurtjes geslapen.

"Het idee was aanvankelijk om honderd wandelaars alle dagen 100 kilometer te laten lopen", vertelt Ron Adriaans van de speciale Stichting Honderdste Vierdaagse die het de jubileumeditie al vier jaar voorbereidt. "Dat is ons van medische zijde kant afgeraden. Het is nu al zwaar genoeg. Deelnemers kunnen zich zelf voor de ereronde aanmelden, maar moeten wel een cv meesturen waaruit blijkt dat ze gewend zijn om extreem lange afstanden te lopen."

Vlaggenparade over WaalbrugDe honderdste Vierdaagse krijgt voor zo'n 1.200 lopers een lange aanloop, die al tien dagen eerder begint. Op zaterdag 9 juli vertrekken uit alle provinciehoofdsteden groepen van honderd deelnemers die wandelend op weg gaan naar Nijmegen. Het is de bedoeling dat wandelverenigingen uit de provincie die tochten organiseren. Op zondag 17 juli komen zij allemaal tezamen bij het nieuwe hotel Van der Valk in Lent. Vanaf daar beginnen zij aan een parade over de Waalbrug, via het centrum van de stad naar de Wedren. Zij dragen de vlaggen van de provincies bij zich plus die van alle deelnemende landen. Zo ontstaat letterlijk een vlaggenparade. Bij de groep zal zich ook een groep Deense en Nederlandse militairen aansluiten, die een week daarvoor zijn vertrokken uit Denemarken.

Speciaal plekje voor veteranenHet V-fonds sponsort de Vierdaagse met bijna een half miljoen euro en krijgt voor dat geld speciale aandacht voor oorlogsveteranen.

Zo mogen er honderd meelopen met de Vierdaagse en wordt er elke dag ergens op de route aandacht gevraagd voor de gebeurtenissen op die plekken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarschijnlijk gebeurt dat met behulp van grote beeldschermen, waar filmpjes van twintig seconden op worden afgespeeld. "Want we willen stil staan bij de gebeurtenissen maar de lopers niet stil laten staan", vertelt directeur Ton Heerts van het V-fonds. Ook komt er een Vierdaagse-app met een kwis over vrede en vrijheid.