Nieuws Financiën

Honderden Westlandse telers in grote problemen

Minder kilo's tomaten en paprika's deze maand, en ook minder bloemen en planten dan gepland. Veel telers zitten in de problemen, want de levering van CO2 is stilgevallen.

Bart Lelieveld 6 mei 2016

Telers problemen Co2

De 600 tuinders die normaal hun CO2 van Ocap aangeleverd krijgen, zitten deze maand zonder. De fabrieken van Shell en Abengoa liggen om verschillende redenen stil. Dat resulteert in de kassen in minder groei en een lagere productie, schrijft het AD.

Lage productieJos van der Knaap van LTO Glaskracht Westland schat dat de productie deze maand zomaar 20 procent lager is dan normaal, bij tuinders die geen CO2 krijgen aangeleverd. ,,En dat precies in de periode dat ze dit gas het hardst nodig hebben.'' Hij schat dat meer dan de helft van de Westlandse kwekers is getroffen.

ShellHet is een bizarre situatie, omschrijft Robert Jan Pabon, zegsman van Ocap. ,,Tuinders zien vanuit hun kassen de schoorstenen in Rotterdam staan, waar tonnen CO2 uitkomt. Maar dat wordt niet afgevangen.''

Normaal wordt het gas via een leiding naar kwekers in onder meer Westland en Lansingerland vervoerd. Shell is echter bezig met groot onderhoud aan de waterstoffabriek in Pernis en de andere leverancier, een bio-ethanolfabriek van Abengoa, is stilgelegd. Het Spaanse moederbedrijf verkeert in zwaar weer. Voor de Nederlandse tak is surseance van betaling aangevraagd.

Eind deze maand is Shell klaar met het onderhoud, maar tot die tijd zitten tuinders dus zonder CO2. ,,Nu krijg je de bizarre situatie dat, terwijl het warmer wordt, tuinders hun ketel of warmte-krachtkoppeling (wkk) aanzetten om CO2 af te vangen. Alle warmte van het stoken wordt gewoon vernietigd.''

OpslagEen oplossing voor de toekomst is de opslag van CO2, dat dan in dit soort periodes kan worden gebruikt. Volgens Pabon zou dat kunnen in een gasveld in de Noordzee. ,,Daar kan een buffer in worden aangelegd. In de winter hebben we sowieso een overschot aan CO2, omdat dit gas vooral wordt gebruikt als de plant hard groeit, dus als het warm is en in de zomer.''

LTO'er Van der Knaap benadrukt dat er voor verdere verduurzaming gekeken moet worden naar een meer stabiele levering van CO2.