,,Er zijn meer horeca-ondernemers die het best wel zwaar hebben. Maar zij gaan aan de slag, zetten de schouders eronder om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Zij voelen zich nu bekocht.” Dat zegt Ton Lenting in de Gelderlander. De horeca-adviseur uit Berg en Dal hoort deze geluiden van horeca-ondernemers uit het hele land die hij al jarenlang begeleidt.
Het bericht dat Khalid Oubaha erin is geslaagd om een deal te sluiten met schuldeisers en dat ook de Belastingdienst uiteindelijk akkoord ging, leidt tot gemopper en scheve gezichten. ‘Het is niet eerlijk’. De horeca-ondernemers zien het een beetje als valse concurrentie, omdat zij wel keurig aan de fiscus betalen. ,,Het is wel een cadeautje. Ze gunnen natuurlijk niemand een faillissement, maar het speelveld zou voor iedereen gelijk moeten zijn. Maar als je een grote mond hebt, krijg je kennelijk dingen voor elkaar. Ze zijn not amused’’, verwoordt Lenting het sentiment.
Lees ook: Ondergang horeca-imperium Khalid Oubaha ondanks enorme schulden afgewend
Khalid Oubaha heeft 17 miljoen euro schuld
Oubaha raakte in coronatijd in grote problemen met zijn 24 feestcafés die op slot moesten terwijl de lasten doorliepen. De schulden liepen op tot 17 miljoen euro. Nadat een eerste reddingsplan mislukte, moest Oubaha begin juli uitstel van betaling aanvragen. Een faillissement dreigde. Een bewindvoerder nam vervolgens de zaak over. Het feit dat Oubaha nu heeft kunnen aantonen dat zijn bedrijf in de kern financieel gezond is, woog zwaar bij zijn redding. Schuldeisers gingen akkoord en ook de rechter heeft nu wel goedkeuring verleend aan het reddingsplan.
Bij veel horeca-ondernemers hangt de schuldenaflossing aan de Belastingdienst als een molensteen om de nek, vervolgt de horeca-adviseur. ,,Er zijn een hoop ondernemers die willen verbouwen, de zaak uitbreiden. Maar dat kan nu niet doorgaan omdat ze eerst de schuld aan de Belastingdienst moeten aflossen. Ondertussen komt Oubaha alweer met allerlei nieuwe plannen, zoals een Amsterdam Dance Event in Nijmegen. En dat kan omdat hij de Belastingdienst en brouwerijen niet heeft betaald.”
Een procedure beginnen zoals Oubaha deed om met zijn schuldeisers tot een deal te komen, is volgens Lenting nu lastig. ,,Aantonen dat je bedrijf noodlijdend is na corona, is lastig. We zijn alweer twee jaar verder, er worden in de horeca betere omzetten gedraaid.”
Lees ook: Wie is Khalid Oubaha, horecatycoon in nood? ‘Je mag me of je mag me niet’