Nieuws Financiën

Medy van der Laan (NVB) over (niet) financieren mkb'er: 'De businesscase kan niet goed zijn'

Banken pareren de kritiek dat ze onvoldoende oog hebben voor het midden- en kleinbedrijf. Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), vindt het ‘jammer dat dit beeld is ontstaan’. ,,Het kan zijn dat de businesscase niet goed was.”

Van onze redactie 6 juni 2023

Medy van der laan nvb

Voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken. Foto: NVB

Onder regie van de Stichting MKB Financiering kwamen gistermiddag alle betrokkenen samen die zich inzetten voor een betere financiering van het midden- en kleinbedrijf (mkb). De kritiek van ondernemers, gesteund door ondernemersorganisaties en sommige politieke partijen, is dat zij steeds minder hebben aan de banken en vaker moeten uitwijken naar non-bancaire financiers.

Banklobbyist Medy van de Laan zag het echter anders: ,,Banken verdienen immers geld aan het verstrekken van kredieten. Het zou raar zijn om dat minder te willen doen. Dus het kan zijn dat de businesscase niet goed was. Want het uitgangspunt voor een bank was, is en zal altijd zijn, dat leningen worden terugbetaald. Dus banken zijn daarmee geen geschikte financiers voor hogere risico’s. Banken rekenen doorgaans lagere rentes dan alternatieve financiers. Dat kan alleen als ze de kredietrisico’s laag houden.”

Lees ook: Ronald Kleverlaan (MKB Financiering): 'Banken moeten intensiever samenwerken met non-bancaire instellingen'

Optuigen van een mkb-bank à la de British Business Bank

In de Tweede Kamer woedt vanwege de houding van de (groot)banken een discussie voor het optuigen van een mkb-bank à la de British Business Bank. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat zegde in april de Kamer toe om het Platform Passend Financieren, opgezet door de Stichting MKB Financiering, te steunen om zich te ontwikkelen tot een financieringshub voor het mkb.

Volgens Van der Laan van de NVB mag dat beslist géén staatsbank worden. ,,Het is niet realistisch om te veronderstellen dat je met een mkb-bank in staatseigendom substantieel meer kredieten aan kleine bedrijven tegen soepelere voorwaarden en lagere tarieven kunt verstrekken, zonder dat zo’n staatsbank tegen hoge of hogere verliezen aanloopt. Tenzij zo’n bank verlies mag leiden. Als dat zo is, is er sprake van oneerlijke concurrentie met commerciële banken. De overheid dient te zorgen voor een eerlijk en gelijk speelveld en niet op de stoel van een financier te gaan zitten.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws