Nieuws Financiën

Meer dan de helft van mkb-ondernemers heeft last van wanbetaling

Ruim de helft (55 procent) van alle mkb-ondernemers heeft last van wanbetaling. In 82 procent van de gevallen wordt uiteindelijk (deels) niet betaald, waardoor ondernemers last hebben van omzetderving.

De Ondernemer 22 maart 2017

Wanbetalers

Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Betalingsachterstanden.nl.

Bij 60 procent van de getroffen ondernemers loopt de schade jaarlijks op tot 10.000 euro. Bij 22 procent bedraagt de schade meer dan 10.000 euro.

Stichting Betalingsachterstandenregistratie probeert het aantal wanbetalingen terug te dringen met behulp van centrale registratie. Door 'naming and shaming' van wanbetalers blijkt bijna 90 procent van de in 2016 aangemelde vorderingen alsnog betaald te zijn.

George Kerstholt, bestuurslid bij Stichting Betalingsachterstandenregistratie, zegt geschrokken te zijn van de onderzoeksresultaten. "Dit onderzoek aangevuld met de eigen ervaringscijfers toont aan dat het tegenwoordig niet vanzelfsprekend is om betaald te krijgen voor de door jou geleverde goederen of diensten."

"Zolang de factuur niet wordt betaald, blijft het een frustrerende gebeurtenis omdat middelen tot incassatie kostbaar en langdurig zijn, zoals gerechtelijke- en incassokosten. Mkb'ers kunnen de tijd en het geld niet missen om achter de openstaande facturen aan te gaan. Zij moeten gewoon doorwerken en staan hierdoor machteloos. Het niet-betalen van facturen voor goederen en diensten die reeds geleverd zijn is een zeer kwalijke zaak."

Inzicht

Volgens Kerstholt zouden ondernemers meer inzicht moeten krijgen in het betalingsgedrag van andere bedrijven. "Alleen dan ontstaat er een betrouwbaar ondernemersklimaat", aldus Kerstholt. Stichting Betalingsachterstandenregistratie pleit er dan ook voor dat ondernemers beter onderzoek doen om zo te voorkomen dat facturen onbetaald blijven.

De meeste ondernemers laten geen controles uitvoeren op potentiële wanbetalers omdat ze denken een beperkt risico te lopen.

Klik hier voor de onderzoeksresultaten.

Lees ook: Zo voorkom je bedrijfscriminaliteit

Dit onderzoek toont aan dat het niet vanzelfsprekend is om betaald te krijgen voor de door jou geleverde goederen of diensten

George Kerstholt van Stichting Betalingachterstandenregistratie