Nieuws Financiën

Miljoeneninvestering in XL-park Almelo

De gemeenten Enschede, Hengelo, Almelo, Borne en de provincie Overijssel gaan gezamenlijk 12 miljoen euro investeren in de verdere ontwikkeling van het XL Businesspark aan de A35 bij Almelo. Dat schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

Van onze redactie 7 september 2016

XL Businesspark Almelo

Met die miljoenen moeten werkgelegenheids- en duurzaamheidsambities voor het bedrijventerrein een belangrijke impuls krijgen, zo melden de deelnemende gemeenten en de provincie in een gezamenlijke verklaring. De gemeenteraden en Provinciale Staten moeten nog instemmen met de investering.

Bestuurlijke verhoudingen

De gemeenten en de provincie hebben de samenwerking rond het XL-park, het bedrijventerrein voor grote bedrijven die meer dan 2 hectare ruimte nodig hebben, opnieuw vastgelegd. De overheidspartijen hebben afgesproken de bestuurlijke verhoudingen niet te wijzigen. Dat betekent dat Enschede, Hengelo, Almelo en de provincie Overijssel het belang van 23 procent behouden en dat Borne voor 8 deelnemer blijft.

Provincie Overijssel

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de provincie Overijssel tijdelijk een meerderheidsbelang in het park zou nemen. Die wijziging moest het park meer slagkracht geven en de vier gemeenten financieel ontlasten, maar kon niet op voldoende draagvlak rekenen in de provinciale politiek.

Eerder deze week werd bekend dat olieproducent Eurol en Combi Terminal Twente kunnen gaan bouwen op het XL-park. Dat is mogelijk omdat met omwonenden overeenstemming is bereikt over de overname van grond.

Foto: Lenneke Lingmont