Nieuws Financiën

MKB krijgt sneller betaald van grote bedrijven

Zeven grote bedrijven en organisaties hebben zich aangesloten bij Betaalme.nu: ABN AMRO, ABP, APG, Cargill, Enexis, Gasunie en ING. Daarmee zijn er inmiddels achttien grote afnemers die deelnemen aan het initiatief voor snellere betaling aan mkb-leveranciers, dat wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Het is de grootste groep nieuwe deelnemers die Betaalme.nu tot nu toe heeft bekendgemaakt.

De Ondernemer 18 mei 2016

Hiermoeteenfactuuraanvoldoen1065

Minister Kamp van Economische Zaken: “Een tijdige betaling van opdrachtgever aan leverancier is essentieel. Vooral bij mkb-bedrijven zorgt een betalingsachterstand voor tegenvallers. Daarom zet de overheid zich in voor het bevorderen van kortere betaaltermijnen via Betaalme.nu. Ik roep grote Nederlandse bedrijven op om niet langer te wachten en zich ook aan te sluiten. Dat stimuleert de economische groei en de werkgelegenheid in ons land. Bovendien laten bedrijven zo zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Deelnemende bedrijvenIn november 2015 ondersteunden Heineken Nederland, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina het initiatief als eerste, waarna KPN, NS en TomTom, Rabobank, PGGM, Schiphol en Havenbedrijf Amsterdam zich aansloten. Het streven is dat binnen vijf jaar de helft van de 1.000 grootste Nederlandse bedrijven meedoet aan Betaalme.nu, zodat er circa € 2,5 miljard uit openstaande facturen vrijkomt voor het mkb.

De deelnemende bedrijven geven elk in een eigen manifest aan hoe ze hun deelname in de praktijk brengen. De meeste beloven hun kleinste leveranciers binnen 30 dagen te betalen. Het gaat om meer dan tienduizend mkb-bedrijven. Alle manifesten staan op de website van Betaalme.nu.

”Als internationaal bedrijf maken we overal ter wereld deel uit van de lokale gemeenschappen waar we actief zijn. Dat brengt een sociale verantwoordelijkheid met zich mee die we heel serieus nemen. Aan de ondersteuning van het Nederlandse mkb dragen we dan ook graag bij”, zegt Marc de Haas, Global Finance Director Cocoa & Chocolate bij agribedrijf Cargill. “In de grondstoffenhandel is snel betalen een teken van betrouwbaarheid. Dat doen wij al heel lang zo, dus was het voor ons een kleine stap om een manifest voor Betaalme.nu te ondertekenen.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid Angelien Kemna, CFRO bij APG Groep: “APG is een maatschappelijk betrokken onderneming. Door ons als grote pensioenuitvoerder te committeren aan dit initiatief dragen we bij aan een financieel gezonder mkb. Dat is goed voor onze economie en daar profiteert uiteindelijk heel Nederland van.” René Oudejans, CFO Gasunie, voegt daaraan toe: “Het mkb is de motor van de Nederlandse economie. Voor Gasunie zijn een snel en soepel goedkeuringsproces en snelle betaling van facturen van leveranciers onderdeel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom ondersteunt Gasunie Betaalme.nu met de ondertekening van het manifest.”

Ook Enexis ziet de tijdige betaling van crediteuren als een belangrijk onderdeel van haar opvatting over maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Tijdige betaling voorkomt liquiditeitsproblemen bij toeleveranciers en zorgt in de gehele keten voor optimale prijsverhoudingen die uiteindelijk onze klanten ten goede komen”, stelt Directeur Financiën Marco Wiltjer.

Grote ondernemingen kunnen het mkb aan extra liquiditeit helpen door openstaande facturen sneller goed te keuren, en vervolgens sneller te betalen of snelle en gunstige financiering via derde partijen aan te bieden. Het is aan leveranciers om hun facturen tijdig en op de juiste manier te sturen, zodat ze snel goedgekeurd kunnen worden.